Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  My big fat greek wedding

My Big Fat Greek Wedding


Libertatea, aprilie 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Nuntă a la grec a fost marea surpriză a anului trecut în SUA. Deşi practic fără vedete (Nia Vardalos vă spune ceva?), a făcut încasări neverosimile, iar actriţa din rolul principal s-a procopsit (cred că e-un cuvînt de origine greacă) cu un premiu...

My Big Fat Greek Wedding (genericul de-nceput e cel mai bun gag al filmului!) atinge o coardă sensibilă, dar o zdrăngăne atît de tare că-ţi pleoşteşte bunăvoinţa. Este vorba - pe de o parte - despre cît de numeroşi, zgomotoşi şi kitschoşi sînt grecii, dar ce suflet mare au, şi - pe de alta - despre cît de ofilită şi şleampătă era Maria Portokalos înainte să-l cunoască pe Ian Miller, dar cum s-a schimbat ea (în bine) ca urmare a acestei întîlniri...

Dacă vă gîndiţi la "clişee", mai gîndiţi-vă o dată - lung şi apăsat! Cele mai bune momente ale filmului sînt cele în care tăticu' Portokalos (ştim ce-nseamnă pe greceşte) explică tuturor cum că orice cuvînt are o "rădăcină grecească"; cele în care apare bunica Portokalos, o babă nebună paraşutată din Grecia o dată cu broaboada neagră de pe cap şi cuţitul de sub pernă; şi clipa (de cca 3 secunde) în care Maria, văzîndu-l pe Ian în biroul agenţiei de voiaj în care lucra, se năpusteşte... (nu vă mai spun urmarea, că stric gagul)

Plin de bune sentimente, de uzo, buzuki şi musaca, Nuntă a la grec e un produs fast-food hollywoodian: nu mai contează că Lainie Kazan (mama Mariei) e o tipică "Jewish mamma" cîtă vreme ce mi-e Grecia, ce mi-e Armenia - americanu' oricum nu le localizează pe hartă. Scenariul încearcă să demonstreze că:
elefteria topeşte xenofobia
femeia cu păr în exces poate fi considerată "frumoasă"
detergentul de geamuri vindecă orice
Pentru ceva conflict, s-ar fi putut umbla şi la "arahnofobie"... Toate articolele despre My big fat greek wedding
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Nuntă a la grec - o porţie de musaca şi o comedie leşinată, Andrei Bangu
 O comedie simpatică - Nuntă a la grec, Călin Stănculescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer