martie 2017
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2017
Conectat la pulsul marilor evenimente europene de film, BIEFF 2017 prezintă un program de excepţie, dedicat scurtmetrajelor premiate în 2016 cu Palme d'Or la Cannes, Premiul Orizzonti la Veneţia sau Pardino d'Oro la Locarno, printre altele. Filmele din programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals vor fi difuzate în premieră în România sâmbătă, pe 1 aprilie 2017, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco, urmând o a doua proiecţie duminică, pe 2 aprilie 2017, de la 18:00, la acelaşi cinematograf.

 
Timecode, de Juanjo Giménez - câştigător al Marelui Premiu pentru Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes în 2016, apoi nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj, şi câştigător al Premiului Goya pentru scurtmetraj - propune o schimbare surprinzătoare de perspectivă, transformând camerele de supraveghere, cu privirea lor unidirecţională şi intruzivă, în instrumente ale comunicării şi eliberării. Diego şi Luna, care lucrează în camera de supraveghere a unei parcări, găsesc o cale de evadare din rutină, printr-un dialog coregrafic secret, în care mişcările lor armonizate devin o afirmare a eliberării de monotonie, alienare şi constrângeri.

 
Câştigător al Marelui Premiu pentru Scurtmetraj (Orizzonti) la Festivalul de Film de la Veneţia 2016, The Lost Voice, de Marcelo Martinessi, abordează un subiect din istoria recentă a Paraguayului: masacrul din Curuguaty din 2012, un eveniment care a produs haos pe plan politic şi a avut drept urmare demiterea preşedintelui în exerciţiu. Pornind de la un interviu cu victime ale masacrului, filmul urmăreşte activităţile cotidiene ale unei bătrâne cu un chip marcat de riduri adânci, ce emană o frumuseţe emoţionantă - mama uneia dintre victime. Oscilând între imagini şi sunete care nu se sincronizează aproape niciodată, filmul evită formatul convenţional al interviurilor, funcţionând mai degrabă ca memoria însăşi, fragmentar şi plin de lacune.

 
Cu The Fullness of Time (Romance), Manon Coubia realizează un film despre dragostea eternă şi despre puterea nelimitată a cinema-ului de a pătrunde în esenţa trăirilor umane. Câştigător al Leopardului de Aur pentru Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Locarno şi nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2016, filmul vorbeşte despre o femeie care îşi petrece aproape întreaga viaţă aşteptând ca zăpezile eterne să se topească şi să îi redea trupul soţului ei, un alpinist mort într-un accident în timpul unei expediţii pe Mont Blanc. Scurtmetrajul este proiectat cu sprijinul Delegaţiei Valonia-Bruxelles, al Institutului Francez din Bucureşti şi al Le Fresnoy.

 
Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2017 de către Festivalul de Film de la Berlin, The Artificial Humors, de Gabriel Abrantes, e un mix inteligent şi amuzant de consideraţii antropologice, viaţa indigenilor şi idiosincraziile inteligenţei artificiale. În teritoriul locuit de un trib din Bazinul Amazonian, o cercetătoare şi o tânără indigenă (Jo) caută căi prin care să transmită roboţilor emoţii omeneşti. Împreună, concep un ghid cu ajutorul căruia robotul Coughmann să poată identifica o varietate de stări emoţionale. Robotul se îndrăgosteşte de Jo, iar iubirea lor învinge orice tentativă de reprogramare. Filmul este prezentat la BIEFF cu susţinerea Portugal Film.

 
Câştigător al Marelui Premiu al competiţiei Labo a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand,  Eden's Edge (Three Shorts on the Californian Desert) - semnat de artiştii vizuali Gerhard Treml şi Leo Calice - respinge stereotipurile formale şi narative şi îşi îndreaptă atenţia către o latură mai puţin luminoasă a Californiei, distanţându-se de abordările obişnuite ale acestui teritoriu american în cinema. Filmul urmăreşte trei personaje care s-au retras în deşert pentru a se elibera de anxietăţile provocate de o societate din ce în ce mai apăsătoare. Şamanul schizofrenic de origine amerindiană, mama terorizată de gândul că fiica ei ar putea cădea victimă pedofililor şi femeia care creşte viermi de pământ pentru reciclarea deşeurilor organice şi susţine că duce o viaţă autonomă îşi spun poveştile profund umane, într-o manieră cinematografică în care intimitatea şi detaşarea apar într-o combinaţie unică. Eden's Edge este prezentat la BIEFF cu sprijinul Forumului Cultural Austriac şi al Sixpackfilm Austria.

 
MEET THE EXPERTS: anualul seminar The Lifespan of Cinematic Experimentation va fi o întâlnire de neratat în cadrul căreia participanţii vor învăţa din experienţa unor profesionişti de renume ai industriei, cu experienţă în comitetele de selecţie şi în echipele manageriale ale unor festivaluri şi instituţii prestigioase.
Ei sunt membrii juriului competiţiei internaţionale BIEFF 2017: Nora Molitor - reprezentantă Berlinale Forum Expanded şi Arsenal Institute for Film and Video Art Berlin; Paolo Moretti - membru al comitetului de selecţie al Festivalului de Film Documentar FIDMarseille şi program advisor pentru Visions du Réel Nyon; Călin Dan - artist vizual şi director al Muzeului Naţional de Artă Contemporană MNAC Bucureşti. Întâlnirea are loc sâmbătă, pe 1 aprilie 2017, de la ora 16:30, în foaierul Institutului Francez din Bucureşti (Bd. Dacia, nr. 77). Intrarea este liberă în limita spaţiului disponibil, de aceea vă rugăm să vă înscrieţi la [email protected]. Detalii despre cei trei experţi sunt disponibile aici.
 
Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF (2017) are loc în perioada 28 martie - 2 aprilie 2017, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco.

Programul BIEFF 2017 este disponibil aici.
 
Organizatori: Asociaţia Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM şi Asociaţia Film Monitor
 
Co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Centrul Naţional al Cinematografiei
 
Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Ambasada Franţei, Institutul Francez, Goethe-Institut, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsors\' Fund, Ambasada Elveţiei, Ambasada Suediei, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Italian de Cultură, Fundaţia Culturală Greacă, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, MUBI
 
Sponsori: Cinelab România, NouMax, MDV Studio, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti
 
Parteneri de ospitalitate: Hotel Venezia, Journey Pub, Lente, Sky Tour
 
Văzut de: Radio Guerrilla | Parteneri: DHL, Canopy, ZeList Monitor | Bilete prin: Eventbook
 
Parteneri media: Radio România Cultural, HotNews, Agerpres, Cinemagia, Zile şi Nopţi, Cinemap, BRRlog, Scena9, Decât o Revistă, Observator Cultural, Revista ARTA, Revista Zeppelin, LiterNet, Ziarul Metropolis, Ziare.com, IQads, ART7, SUB25, Think Outside the Box, All About Romanian Cinema, Acoperişul de sticlă, Dissolved Magazine, The re:art, A List Magazine, Glamour România, Bucharest City App, Film New Europe

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus