Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul filmului european, 2017

Ziua 1, 4 mai 2017, la Muzeul Naţional de Artă - Toivon tuolla puolen / Cealaltă parte a speranţei la Festivalul Filmului European, 2017


mai 2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Joi, 4 mai 2017, ora 19.30, Muzeul Naţional de Artă al României
Toivon tuolla puolen / Cealaltă parte a speranţei / The Other Side of Hope

Finlanda, Germania, 2017, 98 min // dramă, ficţiune

Regia: Aki Kaurismäki
Scenariul: Aki Kaurismäki
Imaginea: Timo Salminen // Montajul: Samu Heikkilä
Cu: Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Kati Outinen, Tommi Korpela
Distribuit de: Independenţa Film


Un film cu un umor perfid, construit cu economie de mijloace şi colorat în paleta cromatică specifică a lui Kaurismäki, de albastru cobalt, verde - muşchi şi arămiul gemului oxidat de portocale. (The Guardian)

Printre multele lucruri care ne împing să reflectăm nostalgic la anii '90 este şi exasperarea de a ţine tot timpul pasul cu tehnologia. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne simţim confortabil, într-un fel retro, la filmele lui Aki Kaurismäki, finlandezul minimalist şi insolent. De la primul său succes din urmă cu aproape 30 de ani, acel un-doi fulgerător cu Leningrad Cowboys Go America (1989) şi The Match Factory Girl (1990), Kaurismäki nu şi-a schimbat câtuşi de puţin stilul: camera fixă, iluminat ieftin (imaginaţi-vi-l pe David Lynch filmând cu un bec de 100 W), personaje fără pic de zâmbet, livrând replici laconice, interpuse cu pauze interminabile, un fel de absurditate à la Jim Jarmusch din Stranger Than Paradise, transplantată în ţara de unde ne vin heringii. (Variety)

Filmul spune povestea lui Khaled, un refugiat sirian care ajunge în Helsinki, unde speră să obţină azil. Cererea lui este respinsă şi, astfel, este nevoit să trăiască pe străzi. Drumul i se intersectează cu cel al unui excentric vânzător ambulant, şi devenim martorii unei prietenii neobişnuite între doi oameni provenind din lumi diferite.

Aki Olavi Kaurismäki, regizor şi scenarist finlandez, născut pe 4 aprilie 1957. După ce studii de media la Universitatea din Tampere, şi-a început cariera de co-scenarist şi actor în filmele fratelui mai mare, Mika Kaurismäki. A debutat ca regizor cu filmul Crimă şi pedeapsă (1983), o adaptare a romanului lui Dostoievski la vremurile noastre. A devenit faimos datorită filmului Leningrad Cowboys Go America (1989). The Man Without a Past (2002), al doilea film al trilogiei Finland, a fost nominalizat la Oscar şi premiat de juriul de la Cannes. Cealaltă parte a speranţei este al doilea film din seria "oraşe port", după Le Havre (2011), peliculă ce a deschis FFE în 2012.

Premii şi festivaluri: 2017: Berlin IFF (Best Director Berlin Silver Bear); Dublin Critics Circle (Best Actor)
Website: theothersideofhope.com // Facebook: facebook/TheOtherSideOfHopeFilm
Programul complet al proiecţiilor din Bucureşti este disponibil aici.
 Toate articolele despre Festivalul filmului european, 2017


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Pînă cînd moartea ne va despărţi - Lady Macbeth, Anca Mureşan
 Numărându-ne morţii - Note despre Ultima zi, Mihai Brezeanu
 Programul Festivalului Filmului European, 4 - 11 mai 2017, Bucureşti, Comunicat de presă
 Fenomenul fake news - Die Migrantigen / Înfurigranţii la Festivalul Filmului European, 2017, Adriana Ciobanu
 Ziua 5, 8 mai 2017, la Elvire Popesco - La jeune fille sans mains & Silent la Festivalul Filmului European, 2017, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul filmului european, 2017


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer