iunie 2017
În cântul religios ortodox, catolic, protestant, reformat, grec sau sufit avem dovada că Dumnezeu, indiferent de numele cu care îl strigăm, ne ascultă când cântăm. Melodia sacră urcă prin vocea celor două performere (Karolina Cicha şi Elżbieta Rojek, acompaniate la instrumente tradiţionale de Bart Pałyga) şi se împlineşte în spiritul improvizaţiei secolului XX, altoit pe tehnologia secolului XXI. Singurătatea lui Dumnezeu în oameni se transfigurează în performance-ul muzical al polonezilor în Singularitatea lui Dumnezeu în oameni.


Singurătatea lui Dumnezeu în oameni (One-Many)
Texte: Cântece sacre din diferite temple
Inginer sunet: Andrzej Kijanowski, lumini: Paweł Nowicki
Interpretat de: Karolina Cicha, Elżbieta Rojek, Bart Pałyga
Regizor colaborator: Barbara Songin
Acest concert a fost realizat cu sprijinul unei subvenţii artistice, acordată de "Marshal of the Podlaskie Voivodship". / Co-producator Institutul Polonez Bucureşti.
Sinopsis: Spectacolul muzical Singurătatea lui Dumnezeu în oameni se referă în mod special la tradiţiile sacrale şi multiculturale din regiunea Podlaskie, din nord-estul Poloniei, de unde provine Karolina Cicha. În această regiune se trasează o graniţă simbolică între Est şi Vest, reflectând diversitatea etnică din Europa de Est. Acolo, structura muzicii sacre este foarte interesantă: unele religii au dat curs unor tradiţii bogate de interpretare (cum ar fi cântecele ortodoxe polifonice sau cântările lăutarilor evrei, klezmer, de sabat), altele (precum islamismul tătarilor) au propriile lor tradiţii de interpretare melodică a Cărţii Sfinte, iar altele au reunit diverse stiluri muzicale de-a lungul secolelor (Catolicismul: de la cântul gregorian, la muzica clasică şi gospel). Acest concert încearcă să prezinte acest mozaic într-un program coerent şi sensibil. Melodiile vor fi completate de o serie de limbi sacre: slavonă de rit vechi, latină, arabă, ebraică şi poloneză. Selecţia de versuri se axează pe cele mai vesele şi luminoase elemente din fiecare religie, pe afirmaţiile acestora de laudă, cinste şi mulţumire.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus