Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Octav

Din nou împreună: Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc sunt cei mai buni prieteni, în filmul Octav


iulie 2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Octav este filmul de lungmetraj care îi reuneşte pe cei "doi monştri sacri" ai cinematografiei româneşti, Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, în aceeaşi peliculă.

Marcel Iureş şi Victor Rebenciuc au un trecut artistic comun, care se întinde din 1985 până în prezent. Destinele lor artistice s-au intersectat atât în producţii cinematografice cât şi în teatru. Cei doi mari actori s-au întâlnit prima dată pe scenă, în 1985, la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, din Bucureşti, în Hamlet, o producţie clasică impresionantă în regia lui Alexandru Tocilescu. Potrivit distribuţiei, lui Marcel Iureş îi revenea rolul lui Horaţio, în timp ce Victor Rebenciuc avea rolul groparului. Cu timpul, personajul Hamlet ajunge să fie rolul lui Marcel Iureş, în anul 2000, când faimosul regizor Liviu Ciulei îşi va semna ultima creaţie, tot la Bulandra, avându-l în rolul lui Claudius pe Victor Rebenciuc. Ambele montări ale lui Hamlet au reprezentat un succes teatral, cu reverberaţii puternice din partea publicului, şi un moment de creaţie unic în cariera celor doi actori. Între cele două reprezentaţii hamletiene, Marcel Iureş şi Victor Rebenciuc au jucat împreună şi în anii ce au urmat, după primul Hamlet, în Dimineaţa pierdută (1986), de Gabriela Adameşteanu sau în A treia ţeapă (1988), de Marin Sorescu.


În filmul Octav (2017), rolul lui Marcel Iureş este unul complex, despre care declara: "că nu am mai întâlnit niciodată aşa ceva, în ultimii 25 de ani, în România. Este cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum".

Numeroasele nuanţe ale personajului său, care îl determină să îşi retrăiască momentele cheie din trecutul său (de la jocurile copilăriei sau prima dragoste, până la amintirile dureroase legate de familia sa), prin prisma conştiinţei unui om în vârstă de 80 de ani, reprezintă un nou început actoricesc pentru Marcel Iureş. "Acest rol e ca un fel de probă, un fel de examen, să vedem ce am putea găsi util, din toate personajele pe care le-am jucat până acum", continuă protagonistul lui Octav. Iar rezultatul este unul magistral, Marcel Iureş construind cu măiestrie povestea unui om în care ne regăsim cu toţii.

"Octav e o poveste cu oameni, cu un om în care se recunosc toţi oamenii de pe pământ. Este o poveste profund umană, acesta fiind şi motivul principal pentru care am fost atras să joc în acest film. Avem nevoie de astfel de poveşti", explică Marcel Iureş.


În această poveste, Octav îl reîntâlneşte şi pe Spiridon, bunul său prieten din copilărie, interpretat cu măiestrie de Victor Rebengiuc.

"Este rolul unui om care îşi întâlneşte un vechi prieten, pe care îl aşteaptă de multă vreme, cu o bucurie nemăsurată faţă de această întâlnire, în care nu mai spera. Iar ce îmi place mie, cel mai mult, este acest devotament prietenesc, dezinteresat, prezentat în film. Şi asta, când trăim într-o lume în care există numai interes, în jurul nostru", a declarat Victor Rebengiuc făcând referire la personajul său, Spiridon.


Despre colaborarea cu Victor Rebengiuc, Marcel Iureş afirma că "Victor este unul dintre stâlpii groşi, pe care se sprijină teatrul românesc. Dacă tragem acest stâlp doi centimetri la dreapta sau la stânga, teatrul românesc se dezechilibrează. Victor Rebengiuc poate fi orice. E greu de descris Victor."

Filmul Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebrează viaţa şi aduce omagii purităţii copilăriei, prieteniei, dragostei şi nostalgiei dulce-amăruie. Lungmetrajul este o coproducţie România - Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrînceanu Celebidachi.

Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.

Credit foto: Adi Marineci

 Toate articolele despre Octav


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Viaţa, ca o pictură vie - Octav, Cristina Zaharia
 Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul românesc Octav, Comunicat de presă


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer