august 2017
Octav
La finele anului 2016, Franţa îşi arăta gratitudinea faţă de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes. (citiţi aici o cronică a turneului în Franţa al Orchestrei Române de Tineret sub conducerea lui Vladimir Cosma)

În acelaşi an, Vladimir Cosma, care a pus pe note muzicale trăirile a numeroşi mari actori europeni în peste 400 de partituri pentru producţii cinematografice şi seriale TV, a compus coloana sonoră a filmului românesc Octav, ce va avea Premiera de Gală în această toamnă pe 4 octombrie 2017, la Sala Palatului.

"În Octav muzica are o importanţă foarte mare, pentru ca este un film despre amintiri, despre trecut, iar muzica poate să exprime sentimente precum dorul, nostalgia, veselia regăsirii unui prieten, pe care doar imaginea singură nu le poate oferi", povesteşte Vladimir Cosma, cel mai renumit compozitor român de muzică de film.

Prea puţin cunoscut publicului român, Vladimir Cosma a avut un destin excepţional în spaţiul european şi internaţional, cu preponderenţă în cel francez. Născut în Bucureşti, Vladimir a crescut într-o familie de artişti muzicieni care i-au insuflat încă de tânăr pasiunea pentru muzică şi i-au cultivat sensibilitatea pentru artă şi frumos. A studiat muzica la Paris cu Nadia Boulanger şi la Conservatorul National Superior de Muzica din capitala franceză, iar din acest amestec cultural, făurit iniţial în creuzetul familiei, s-au născut partituri de care ulterior marii regizori s-au îndrăgostit în mod irecuperabil.

În 1968, Yves Robert i-a încredinţat prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula Alexandre le Bienheureux, succes confirmat şi consolidat în 1972 cu muzica din comedia Le Grand Blond avec une chausseure noire.

Într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, compozitorul român explica îmbinarea dintre note şi actorie, accentuând modul cum această îngemănare ajunge la public într-un mod cât mai intim şi constructiv: "Alegerea mea a fost să nu fac o muzică prea descriptivă. Vreau să subliniez culoarea filmului, nu să accentuez ceea ce se vede în imagine. Muzica este un cameleon. Ea este cea care preia culoarea imaginii, mai degrabă decât invers. Dacă, pe o scenă de dragoste, pui un andante dintr-un concert de Mozart, muzica devine romantică, în timp ce, într-un film de Hitchcock, cu un asasin care se apropie să omoare personajul, această muzică foarte dulce şi lentă devine vicioasă".

Interesul artistic al compozitorului se extinde şi în creaţii de muzică clasică, lucrări pentru cor şi orchestră, concerte pentru vioară, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră şi o opera, Marius et Fanny, după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna şi Angela Gheorghiu.

Pentru creaţiile sale artistice, Vladimir Cosma a fost onorat cu două Premii César, pentru cea mai bună muzică de film (Diva - 1982, Le Bal - 1984), alte distincţii prestigioase precum şi numeroase discuri de aur şi de platină în toată lumea.

Filmul Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebrează viaţa şi aduce omagii purităţii copilăriei, prieteniei, dragostei şi nostalgiei dulce-amăruie. Din distribuţia filmului fac parte nume importante ale cinematografiei româneşti: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu şi mulţi alţii. Lungmetrajul este o coproducţie România - Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi.

Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.

Mai multe detalii despre filmul OCTAV se găsesc şi pe Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.octav

Credit foto: Oblique Media Film

Regia: Serge Ioan Celebidachi Cu: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Maria Obretin