septembrie 2017
Breaking News
Filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie 2017. Protagonişti sunt Andi Vasluianu şi o actriţă care, la doar 15 ani, a impresionat juriul unuia dintre cele mai mari festivaluri de film, cel de la Karlovy Vary: Voica Oltean.


După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viaţa acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viaţa colegului său, prin ochii celor care i-au supravieţuit. Ce alegi să redai din viaţa unui om? Cum îşi vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ţi face meseria?


Breaking News este primul film al tinerei actriţe Voica Oltean. Avea doar 15 ani şi era elevă a Liceului "Dinu Lipatti" din Bucureşti când a dat casting pentru film. 16 ani a împlinit în ultima zi de filmare a lungmetrajului. "În seara aia, Iulia (Rugină) n-a vrut să-mi facă surpriză la 12.00 noaptea, se gândea că o să mă aştept la asta. Aşa că, pe la 22.30, a pus Otis Redding tare, la boxe, şi în cameră a intrat un tort cu două etaje, plin de poze de la filmare, făcute din marţipan. Şi acum, aproape doi ani mai târziu, încă am în frigider cinci poze din marţipan. N-am putut să le arunc", povesteşte Voica. În 2017, la doar 17 ani, tânăra a primit Menţiunea Specială a juriului pentru performanţa de pe marele ecran, la Festivalul de la Karlovy Vary.


Despre lucrul cu regizoarea Iulia Rugină, Voica povesteşte că a început ca o prietenie. "Am ieşit mult împreună şi am vorbit despre vieţile noastre înainte să înceapă să-mi povestească despre personaj. Am cunoscut-o mai întâi ca om pe Iulia, şi apoi ca regizor, iar asta m-a ajutat enorm."

Voica a descoperit personajul încetul cu încetul, din nenumărate discuţii atât cu Iulia Rugină, cât şi cu partenerul de joc, actorul Andi Vasluianu. Până la final, Simona Paraschiv, personajul din scenariul semnat de Iulia Rugină, Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, s-a dovedit a fi aproape copia fidelă a tinerei actriţe care o interpreta. La premiera mondială a filmului de la TIFF, după proiecţie, părinţii Voicăi au exclamat: "Voica, asta eşti tu! Tu trânteşti uşile aşa prin casă!", îşi aminteşte tânăra, după care mărturiseşte: "Am regăsit foarte multe părţi din Simona în mine, pe unele chiar încerc să le schimb în perioada asta".


Sunt două secvenţe care i-au dat bătăi de cap Voicăi, de care i-a fost tare frică şi pe care probabil nu le va uita prea curând. Ele au nume de cod "beţia" şi "Otis Redding". Despre ambele spune acum că sunt tare frumoase. "Cu Otis Redding a fost greu, pentru că eram la început şi îmi era greu să mă deschid şi să-mi dau seama ce se întâmplă cu adevărat în mine", povesteşte ea. "Iar înainte de secvenţa cu beţia mi-era foarte frică de cum o să cad, dacă o să mă lovesc". Acolo a intervenit Andi Vasluianu, care i-a tot repetat să se calmeze, să nu-şi mai pună atâtea întrebări şi o să vadă că lucrurile vin de la sine, ceea ce s-a şi întâmplat.

Autoarele scenariului sunt Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, iar scenografia, de Andreea Popa. Alături de Andi Vasluianu şi Voica Oltean, joacă Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Constantin Cojocaru.
Filmul este o coproducţie Hai-Hui Entertainment, în co-producţie cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu şi Bogdan Crăciun.
***
Breaking News este distribuit în România de Transilvania Film, din 29 septembrie 2017.
Facebook: Breaking News-The Movie
transilvaniafilm.ro | facebook.com/TransilvaniaFilm
Parteneri media: Radio Guerrilla, Cinemagia, Zile şi nopţi, Vice, Caţavencii, Radio România Cultural, News.ro, A List Magazine, Aarc.ro, Movienews, Pagina de media, Noizz.ro


De: Ana Agopian, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină Regia: Iulia Rugină Cu: Andi Vasluianu, Voica Oltean, Dorin Andone, Ioana Flora, Oxana Moravec, David Blaj, Floriela Grapini

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus