septembrie 2017
Breaking News
Proaspăt premiat la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut premiera internaţională, filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge în cinematografele din România din 29 septembrie 2017. Andi Vasluianu este cap de afiş în drama unui jurnalist forţat să facă un reportaj in memoriam după moartea tragică a operatorului său, alături de adolescenta Voica Oltean, distinsă cu Menţiunea specială a Juriului la Karlovy Vary pentru primul ei rol pe marele ecran, la doar 15 ani, prestaţie descrisă drept "impresionantă" de publicaţia americană Variety.


"Breaking News poartă multe dintre mărcile impresionante ale Noului Val din ţara sa: maturitate emoţională, un stil de filmare şi interpretări naturale, reţinute, precum şi un ochi pentru complicaţiile morale personale care reflectă un spectru mai larg de experienţe", scrie Variety. Filmul este cel de-al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, după succesul de public Love Building (2013) şi continuarea Alt Love Building (2014).


După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viaţa acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viaţa colegului său, prin ochii celor care i-au supravieţuit. Ce alegi să redai din viaţa unui om? Cum îşi vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ţi face meseria?

Filmul invită, printre altele, la o discuţie despre ce înseamnă viaţa unui om şi despre modul în care presa încearcă să redea un subiect atât de delicat cum e moartea cuiva, notează Cineuropa.org.

 

"Prima variantă de scenariu a fost scrisă în 2007, imediat după ce am terminat facultatea. Au urmat foarte multe rescrieri. În filmare am intrat în 2014, cu varianta numărul 14, când povestea era deja foarte diferită. E un scenariu care s-a schimbat mult pentru că a trecut foarte mult timp şi a crescut cumva odată cu noi", povesteşte regizoarea Iulia Rugină, care a conturat povestea împreună cu Oana Răsuceanu şi Ana Agopian. Filmul ar fi trebuit să fie debutul ei în lungmetraj.

Pentru documentare, cele trei scenariste au petrecut o perioadă în redacţia de ştiri a unei televiziuni, au discutat cu reporteri, producători de ştiri şi prieteni jurnalişti. Andi Vasluianu, la rândul său, s-a consultat cu un jurnalist pentru rolul său. Filmările au avut loc în Bucureşti şi pe litoral, la Mangalia şi Eforie Sud, din decembrie 2014, până în februarie 2015. "Am terminat filmările pe 14 februarie, de ziua de naştere a Voicăi Oltean. A făcut 16 ani în ultima zi de filmare", spune Iulia.


Voica Oltean avea 15 ani când a ajuns pe lista scurtă pentru rolul din film, în urma unui casting amplu în rândul trupelor de teatru de liceu. Tânăra a fost descoperită la Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti. În distribuţie mai apar Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Angela Ioana, Constantin Cojocaru. Director de imagine este Vivi Drăgan Vasile, monteur - Cătălin Cristuţiu, iar scenograf - Andreea Popa.

Filmul este o coproducţie Hai-Hui Entertainment, în co-producţie cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu şi Bogdan Crăciun.

***

Iulia Rugină a absolvit secţia de regie de film şi televiziune din cadrul UNATC şi a finalizat un masterat în regie de film în cadrul aceleiaşi facultăţi. Scurtmetrajele regizate în anii studenţiei (Bună Cristina! Pa Cristina!, Vineri în jur de 11, Captivi de Crăciun) au fost prezentate la festivaluri de film din Oberhausen, Ludwigsburg, Munchen, Trieste, Bruxelles, Poitiers, Sofia, Valencia, Cracovia, Bristol şi altele. În colaborare cu Actoriedefilm.ro, a realizat trei scurtmetraje şi a debutat în lungmetraj cu Love Building (2013), recompensat cu Menţiunea specială a juriului FIPRESCI la Festivalul de la Varşovia. Ulterior, a regizat şi continuarea filmului, Alt Love Building (2014). Iulia s-a implicat şi organizarea unor evenimente cinematografice, iar între 2009 şi 2011 a fost preparator universitar la catedra de scenaristică din cadrul UNATC.
Breaking News a avut premiera mondială la TIFF 2017 şi este distribuit în România de Transilvania Film.

Facebook: Breaking News-The Movie
www.transilvaniafilm.ro | www.facebook.com/TransilvaniaFilm

De: Ana Agopian, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină Regia: Iulia Rugină Cu: Andi Vasluianu, Voica Oltean, Dorin Andone, Ioana Flora, Oxana Moravec, David Blaj, Floriela Grapini

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus