septembrie 2017
Breaking News
Filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie 2017, la zece ani distanţă de la prima variantă a poveştii cu şi despre jurnalişti, scrisă imediat după absolvirea studiilor regizoarei. Breaking News a avut parte de numeroase provocări atât în faza de proiect, în căutare de finanţare, cât şi în timpul filmărilor, care au avut loc în Bucureşti şi pe litoral, la Mangalia, Eforie Sud şi Saturn, în iarna lui 2015.

După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viaţa acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viaţa colegului său, prin ochii celor care i-au supravieţuit. Ce alegi să redai din viaţa unui om? Cum îşi vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ţi face meseria?


"O provocare mare a fost vremea şi timpul redus de filmare. Noi aveam multe filmări de zi, or iarna zilele sunt mai scurte, deci am avut, practic, mult mai puţin timp. A fost foarte frig, iar zăpada din primele zile de la mare ne-a răsturnat tot programul de filmare", povesteşte Iulia Rugină. Toate scenele de exterior din oraş au fost filmate în Mangalia, interiorul unei case a fost refăcut de la zero special pentru film, iar fabrica de la începutul Breaking News e un CET din cartierul Titan, Bucureşti. Redacţia Adevărul a fost platoul de filmare pentru scenele de muncă ale reporterului jucat de Andi Vasluianu.


Cea mai dificilă scenă, din punct de vedere al producţiei, a fost cea care deschide filmul, o explozie într-o fabrică, cu multă figuraţie, fum şi mişcări complicate de aparat, în timpul căreia totul trebuia sincronizat perfect. "Nu am folosit niciun fel de efecte speciale, totul e foarte old school, tavanul e o construcţie de decor complexă. Era un tavan fals fixat pe un schelet de aluminiu şi coborât cu scripeţi, ca să putem evita ruperea lui, lovirea actorilor şi ridicarea lui de fiecare dată pentru o nouă dublă. Nu era coborât decât dacă totul mergea perfect până acolo, lucru destul de complicat având în vedere toate celelalte variabile", descrie Iulia Rugină, aflată la a treia experienţă de regie de lungmetraj, după Love Building (2013) şi continuarea Alt Love Building (2014).

O altă secvenţă complicată a fost una care presupunea foarte multă intensitate din partea celor doi protagonişti, Andi Vasluianu şi adolescenta Voica Oltean, o discuţie aprinsă la un foc, pe fundalul unui apus care durează mult mai puţin decât şi-ar dori orice regizor. "Secvenţa e rescrisă cu totul la filmare. Ne pregătiserăm pentru altceva care nu a funcţionat. Am rescris tot şi am schimbat povestea cu o noapte înainte de filmare", explică regizoarea.


Autoarele scenariului, rescris de-a lungul timpului, sunt Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, iar scenografia, de Andreea Popa. Alături de Andi Vasluianu şi Voica Oltean, aceasta din urmă recompensată pentru primul ei rol cu Menţiunea specială a Juriului la Karlovy Vary, joacă Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Constantin Cojocaru.


Filmul este o coproducţie Hai-Hui Entertainment, în co-producţie cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu şi Bogdan Crăciun.
***
Breaking News a avut premiera mondială la TIFF 2017 şi este distribuit în România de Transilvania Film.
Facebook: Breaking News-The Movie
www.transilvaniafilm.ro | www.facebook.com/TransilvaniaFilm


De: Ana Agopian, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină Regia: Iulia Rugină Cu: Andi Vasluianu, Voica Oltean, Dorin Andone, Ioana Flora, Oxana Moravec, David Blaj, Floriela Grapini

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus