Astra Film Festival / octombrie 2017
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2017
În ERA "POST-ADEVĂR", Astra Film Festival 2017 propune două programe menite să pună sub lupă problema adevarului în filmul documentar şi în spaţiul mediatic. Documentarul a devenit cunoscut, ca un gen cinematografic care reda cel mai bine realitatea. În contextul în care producţia de film documentar a devenit tot mai răspândită în ultimele două decenii, iar regizorii utilizează o serie întreagă de mijloace cinematografice, întrebările si discutiile legate de adevăr sau neadevăr în documentars-au înmulţit.



Mockumentarele sub arest - masterclass -

Mockumentarele sau documentarele false (filme în care regizorii şi producătorii utilizează intenţionat conţinut inventat pentru filmele lor documentare) au devenit cunoscute după câteva scandaluri în care au fost implicate canale comerciale de film documentar care, mânate de interese mercantile, au produs şi difuzat seriale de documentare bazate pe informaţii false, folosind chiar mărturiile unor falşi experţi şi păcălind milioane de spectatori. La AFF, pe 21 octombrie 2017, ora 15, la Auditorium, Ruben Vermeesch, regizor şi producator independent din Belgia va aduce în discuţie întrebarea: de ce regizorii de film independenti sunt atraşi de mockumentare?


FAKE NEWS - discuţie panel

Odată cu schimbarea peisajului mediatic şi a canalelor de informare dinspre presa scrisă spre online, publicul a migrat de la jurnalismul clasic la social media. Viteza cu care se răspândeşte informaţia a crescut, iar în această situaţie nouă manipularea devine foarte facilă. La discutia panel din 18 octombrie 2017 vor participa Marian Voicu, jurnalist şi regizor, în calitate de moderator, Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Yevhen Fedchenko, director al Şcolii de Jurnalism Mohyla (UKMA), co-fondator şi  redactor-şef la stopfake.org, care vor aborda cele mai bune soluţii împotriva atacurilor fake news.

De 24 de ani, AFF este o platformă dedicată filmului documentar, care aduce la Sibiu cele mai actuale şi mai importante titluri din domeniu din lume. Ediţia de anul acesta întâmpină publicul  cinefil cu o colecţie de peste 130 de filme, discuţii cu specialişti din producţia de film, concerte şi evenimente VR şi full dome. Biletele şi abonamentele au fost puse în vânzare pe www.eventbook.ro.

Program secţiunea Post-Truth: http://astrafilm.ro/films-2015-1.aspx?subsection=39
Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, al Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media şi al Centrului Naţional al Cinematografiei
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Ambasada Elveţiei în România, Cinetic, Refresh, Habitus
Partener digital: Urby
Sponsor oficial: Construcţii SA
Sponsori: Romgaz, Electrica, Banca Transilvania, Takata, Aqua Carpatica, Happy City, HBO, Cinelab, Swiss Sponsors' Fund
Maşinafestivalului: Toyota
Parteneri media: TVR, Europa FM, HotNews, Revista 22, VICE, RevistaTimpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio RomâniaActualităţi, Radio Cluj, Radio AntenaSibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, Cinemagia, LiterNet, Caţavencii, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, CooperativaUrbană, ÎnFestival, Recorder, Iqads, Filmtett, Thinkout of the Box, ZileşiNopţi, Tribuna, TurnulSfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus