noiembrie 2005
Chumscrubber
Hillside - o frumoasă comunitate aflată undeva, în Statele Unite - ar putea părea ca imaginea de pe o ilustrată, conform "Visului american", dar adolescentul Dean (Jamie Bell din Billy Elliot) ştie mai bine.

Când Troy, cel mai bun prieten al lui Dean şi capul traficanţilor de droguri din oraş, se spânzură în dormitor, moartea lui stârneşte mare dezordine în comunitatea şi aşa menţinută cu greu într-un echilibru psihoterapeutic.

Doar că nefericita gaşcă răpeşte un alt băiat, pe Charlie Bratley (Thomas Curtis). Părinţii lui - ofiţerul de poliţie Lou Bratley (John Heard) şi decoratoarea Terri (Rita Wilson) - sunt divorţaţi, aşa că dispariţia lui Charlie trece neobservată de către mama lui, prea ocupată cu pregătirea celei de a doua nunţi cu primarul oraşului, Michael Ebbs (Ralph Fiennes).

În timp ce puştii realizează prăpădita lor răpire, mama lui Troy, distrusă, plănuieşte să organizeze o slujbă de comemorare, iar Terri şi Michael se pregătesc de căsătorie. Devine cât se poate de evident că adulţii şi copiii din Hillside trăiesc total separati unii de alţii, de parcă ar fi în tabere opuse. Tot ceea ce împărtăşesc împreună este o cultură uşurică, care le promite panacee ale fericirii, după cum îşi închipuie ei - programe individuale de întreţinere mentală, suplimente de vitamine, acceptarea în Liga Ivy, un corp perfect, o nuntă ca în poveşti, misticismul Noii Ere. Stă în puterea anti-eroului nostru Dean să scape de inerţia sa psihică şi să decidă dacă şi cum să negocieze aceste lumi distorsionate...

The Chumscrubber s-a filmat în şase locaţii şi două studiouri de lângă Stevenson Ranch, Valencia (la jumătate de oră spre nord de Los Angeles). Filmul a avut norocul de a beneficia de munca a doi dintre cei mai pricepuţi şi talentaţi producători de la Hollywood: Lawrence Bender şi Bonnie Curtis.

Curtis a fost mult timp asociatul lui Steven Spielberg. A fost coproducător la Saving private Ryan şi producător al filmului cineastului - A.I. Artificial Intelligence şi Minority Report. Bender a colaborat mult timp cu Quentin Tarantino şi a fost producător pentru filmele scrise şi regizate de cineastul de renume, incluzând aici Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown şi Kill Bill: Vol 1 şi Kill Bill: Vol 2. În plus, Bender a fost producător la filmele de mare succes la critici şi public, cum ar fi printre altele Good Will Hunting, The Mexican şi Anna and the king.

Înzestrat cu un simţ fantastic al realismului magic, unic în felul său, regizorul Arie Posin, pentru prima dată investeşte în fiecare din actorii distribuţiei sale bogate multă empatie narativă, ambiguitate şi complexitate. The Chumscrubber este un film bine stratificat, cu o temă provocatoare, cu momente inefabile la nivel vizual şi multă originalitate, aşa cum a fost cotat de James Horner, anunţând un artist important al cinematografiei.

Regia: Arie Posin Cu: Jamie Bell, Glenn Close, Ralph Fiennes, Lauren Holly

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus