ianuarie 2018
Festivalul de Film Documentar One World România, 2018
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 şi 25 martie 2018 la Bucureşti. Timp de 10 zile, proiectăm cele mai noi filme documentare din toată lumea în 8 spaţii din centrul capitalei. Abonamentele generale şi cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook.

Şi în 2018 One World Romania abordează subiecte intens discutate. Funcţionarea justiţiei, actualizarea metodelor de educaţie şi regândirea familiei după criterii contemporane - toate acestea sunt teme des vehiculate în mass-media şi stârnesc emoţii şi dezbateri la noi şi în întreaga lume. De aceea, ediţia a 11-a va acorda o atenţie specială acestor probleme, dedicându-le secţiuni speciale.

ÎN FAŢA LEGII

Despre justiţie se poate vorbi în multe feluri, fapt revelat şi de filmele secţiunii. Nicăieri în lume nu există sisteme judiciare perfecte, dar de la multe dintre ele avem cu siguranţă ce învăţa. Ne-am propus ca prin documentarele selectate să diversificăm discursul public din jurul acestui subiect, să analizăm ce funcţionează şi ce nu în alte colţuri ale lumii şi să descoperim împreună modalităţi de revitalizare a sistemului judiciar din România.

The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov (regie Askold Kurov)

Condamnat la 20 de ani de închisoare de un tribunal rus, pentru presupuse "acte teroriste", regizorul Oleg Sentsov a primit un sprijin larg din partea comunităţii cinematografice europene, din păcate fără un rezultat vizibil. Filmul lui Askold Kurov urmăreşte pas cu pas evoluţia procesului intentat lui Sentsov; rezultă un thriller pasionant al cărui protagonist este zdrobit de un sistem judiciar care funcţionează la comandă politică.

POLITICA SEXULUI

În contextul acţiunilor politice demagogice din 2017 care, prin redefinirea familiei în cadrul Constituţiei, ar putea conduce la restrângerea drepturilor unei întregi categorii de cetăţeni doar pentru că aparţin unei minorităţi - LGBTQ -, credem că este extrem de important să dezbatem această temă în cadrul festivalului. Toate filmele secţiunii prezintă lupte pentru drepturile minorităţilor sexuale şi se concentrează pe metodele activiste folosite în acest scop, în speranţa de a provoca o mai mare implicare pentru susţinerea cauzei şi în România.

Queerama (regie Daisy Asquith)

Până la a ajunge să legalizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex (în 2013), societatea britanică a cunoscut decenii de lupte activiste, concretizate prin progrese legislative, dar şi prin îmbunătăţiri ale reprezentării comunităţilor LGBTQ în mentalul colectiv. Queerama surprinde aceste fenomene complexe prin intermediul iconografiei asociate persoanelor LGBTQ de cinematografia britanică a ultimelor decenii, prezentând pe parcurs şi unele prejudecăţi discriminatorii propagate în trecut, rămase însă, din păcate, foarte prezente în societatea românească.

ÎNVĂŢ ŞI DEZVĂŢ

În multe locuri, la fel ca în România, sistemul educaţional e învechit şi nu ţine pasul cu evoluţia socială a secolului al XXI-lea şi cu nevoile specifice noilor generaţii. De aceea, ne propunem ca în martie 2018 să vedem ce funcţionează şi ce nu - la alţii şi la noi, prin comparaţie - şi să participăm cu idei pentru reformarea sistemului educaţional.

Childhood (regie Margareth Olin)

Documentarul observaţional Childhood urmăreşte activităţile de zi cu zi ale unor copii la o grădiniţă în care educatorii se comportă de parcă ar fi de vârsta lor, iar "materiile" pe care le învaţă decurg din existenţa lor firească în mijlocul naturii.

Alte secţiuni principale, evenimente speciale şi surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul oneworld.ro şi pe pagina de Facebook: facebook.com/one.world.romania.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad - Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Comisia Europeană - Reprezentanţa în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite
Sponsori: BRD Groupe Société Générale, Domeniile Sâmbureşti, Aqua Carpatica, AUTONOM, BlackCab
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Suediei la Bucureşti
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL / Partener digital: Canopy / Partener de monitorizare: mediaTRUST.


Descarcă broşura One World Romania, 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus