Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Marţea se merge la Fiction Tuesdays - filmele uitate ale Noului Val Cehoslovac


februarie 2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
6 săptămâni de cinema cehoslovac
Sci-Fi, fantasy, horror, comedy, experimental - redescoperirea Noului Val Cehoslovac
O nouă serie de proiecţii de film pe harta evenimentelor de calitate din Bucureşti

Dacă ştiaţi mereu ce veţi face luni seara, venind la Documentary Mondays, acum vă ajutăm să vă faceţi programul şi pentru serile de marţi. Dăm drumul proiecţiilor de film de ficţiune - Fiction Tuesdays, de pe 27 februarie până pe 3 aprilie 2018, începând cu ora 20:00, la Centrul Ceh.

Maşini vampir, pisici cu ochelari, selfie stickul anilor '60, plante carnivore, femei cu barbă sau poveşti spuse pe dos? Ce vă place mai mult? Propunem să veniţi la Centrul Ceh pentru o incursiune în filmele SF şi fantasy - comedii şi nu numai - ale Cehoslovaciei anilor '60, '70 şi '80, filme ale Noului Val Cehoslovac, care au revoluţionat cinematograful la timpul lor şi încă servesc ca inspiraţie pentru realizatorii de film din toată lumea.

Fiction Tuesdays este o nouă serie de proiecţii de film, ca o prelungire firească a Documentary Mondays - cel mai vechi şi de succes program al Centrului Ceh, care a format în jurul acestuia un fan base cinefil solid, reuşind să aducă mereu noi şi noi entuziaşti. De data aceasta, filmele de ficţiune selectate pentru prima serie Fiction Tuesdays formează un program diferit faţă de proiecţiile cu care v-am obişnuit, filmele cehoslovace prezentate fiind o delectare atât pentru pasionaţii de cinema subversiv (având în vedere perioada în care au fost produse aceste filme), dar şi pentru cei care sunt pur şi simplu fascinaţi de abordări cinematografice neobişnuite.

Filmul horror Upír z Feratu / Ferat Vampire, este povestea unei maşini însetate de sânge, dedublată de mai multe dileme socio-politice ale Cehoslovaciei din anii '60 (privite în ansamblu, ele devin relevante şi pentru lumea de astăzi) - citită printre rânduri, povestea inspiraţională a unui doctor relevă o ironie cruntă îndreptată spre industria producătoare de maşini şi un atac subtil împotriva capitalismului.


Următorul film este Ikarie XB-1 / Voyage to the End of the Universe, un science-fiction ca la carte care va imersa spectatorii într-o lume a viitorului (suntem în anul 2163), presărată cu nave spaţiale, nelipsindu-i totuşi componenta de acţiune şi cea psihologică - printre peripeţiile echipajului amintim o cădere nervoasă a unuia dintre membri şi pericolul unor arme nucleare.


Az prijde kocour / When the Cat Comes este povestea fantastică cu tente psihedelice a unei pisici aparte, una cu ochelari magici. Un film plin de culoare (la propriu!), potrivit atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, care ilustrează cum este privit comportamentul uman prin ochii unei pisici străine, observator.


Mai departe trecem la Adéla jeste nevecerela / Dinner for Adele, un film cu detectivi newyorkezi şi răufăcători botanişti, câini dispăruţi, plante carnivore şi secvenţe de animaţie realizate chiar de celebrul Jan Švankmajer, care aduce elementul suspansului în rândul selecţiei.


În Zabil jsem Einsteina, panove / I Killed Einstein, Gentlemen ne întâlnim atât cu o distopie ştiinţifico-fantastică, cât şi cu o comedie savuroasă în acelaşi timp - din îndepărtatul an 1999 (filmul a apărut în 1970) ne întoarcem în 1911 şi urmărim protagoniştii încercând să-l asasineze pe nimeni altul decât Albert Einstein, cu obiectivul de a scăpa femeile de barbă şi de infertilitate.


Ultimul film ales este comedia neagră Happy End, care pleacă de la premisa cum că toate poveştile de dragoste încep fericit şi se termină trist, şi astfel singura cale de a releva un final fericit este cea prin care se inversează propriu-zis naraţiunea.


Aşadar, vă aşteptăm în fiecare seară de marţi, timp de 6 săptămâni, pentru o călătorie în timp gratis, prin portalul de la Centrul Ceh.

Eveniment Facebook al primei proiecţii aici.
Centrul Ceh - Ion Ghica 11, Bucureşti (lângă Piaţa Universitaţii)
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: art7.fm, Arte şi Meserii, Dilema Veche, Filme Cărţi, Liternet.ro, MovieNews, Observator Cultural, Radio România Cultural, Romania Journal, Sub25, Zeppelin, Ziarul Metropolis. Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Rebelii Cehoslovaciei - înainte şi după - la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 Bilet de iertare, debutul în regie de film al actriţei Alina Şerban, pe marile ecrane din Bucureşti, Comunicat de presă
 La braţ cu Havel, Pavek şi Otik la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 O bulă de libertate atipică în Cehoslovacia - Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 Serialul Umbre se vede la TNT din 5 noiembrie 2019, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer