februarie 2018
Festivalul de Film Documentar One World România, 2018
Între 19 şi 24 martie 2018, la cea de-a 11-a ediţie a festivalului de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania, elevii şi profesorii de liceu sunt aşteptaţi la Cinemateca Eforie pentru proiecţiile celor mai recente documentare. Tema care reuneşte filmele selectate pentru adolescenţi la festivalul de anul acesta este educaţia, din multiple perspective. De la educaţia sexuală la şcoli alternative, de la drepturile femeilor, până la cele ale refugiaţilor, de la educaţia civică la cea filozofică, fiecare film poate reprezenta o lecţie specială pentru oricare dintre noi.

După fiecare proiecţie, un invitat al festivalului - regizor, producător sau expert în tematica documentarului respectiv - va dezbate împreună cu elevii probleme legate de subiectul filmului şi de drepturile omului. Aceste evenimente oferă tinerilor atât accesul la informaţii precum şi contextul de a le analiza. Dezbaterile cultivă francheţea, gândirea critică şi entuziasmul tinerilor şi îi vor încuraja să îşi exprime opiniile şi să îşi antreneze spiritul civic.


Înscrierile pentru profesori cu clase şi grupuri organizate se fac prin e-mail la adresa [email protected] sau prin telefon, la numărul: 0746 672 385 până pe 9 martie 2018. Elevii care vin singuri sau cu prietenii sunt aşteptaţi doar cu carnetul de note.

Intrarea este liberă.
Proiecţiile sunt organizate în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

PROGRAMUL PROIECŢIILOR

Luni, 19 martie 2018, ora 14:00
Sexpertul vă răspunde
Vaishali Sinha | SUA | 2017 | 83 min.
Doctorul Mahinder Watsa scrie o rubrică despre sex într-un popular cotidian din Mumbai. Erou pentru unii, pericol naţional pentru alţii, nonagenarul ginecolog se confruntă încă din anii '70 cu o populaţie conservatoare dar aflată în schimbare rapidă. Acest documentar plin de umor, inteligenţă emoţională şi înţelegere a tradiţiei şi progresismului are potenţialul de a răsfrânge puţină lumină asupra dezbaterilor despre educaţia sexuală în şcoli din ţara noastră.

Marţi, 20 martie 2018, ora 14:00
Copiii libertăţii
Lucio Basadonne, Anna Pollio | Italia | 2016 | 78 min.
"Copiii libertăţii" e un film pentru oricine este interesat de educaţia alternativă, capabilă să ofere copiilor mai mult spaţiu de reflecţie şi decizie decât sistemul de stat. Anna şi Lucio caută - şi găsesc - o astfel de şcoală pentru fiica lor, însă acesta nu e happy end-ul, ci abia începutul filmului. Problema cea mai arzătoare: Cum se împacă un copil educat alternativ cu sistemul mainstream?

Miercuri, 21 martie 2018, ora 10:00
Judecătoarea
Erika Cohn | Palestina, SUA | 2017 | 82 min.
Filmul prezintă povestea primei femei numite judecătoare într-un tribunal Sharia, după secole de excludere a femeilor din poziţiile de decizie ale sistemului legal Islamic. Urmărind o femeie care, pentru a apăra drepturile semenelor ei, trebuie să lupte mai întâi pentru propriile drepturi, Cohn spune o poveste deopotrivă particulară şi universală, despre curajul şi perseverenţa necesare dintotdeauna femeilor pentru a-şi cuceri drepturile legitime.

Miercuri, 21 martie 2018, ora 14:00
Portavoce
Ruxandra Gubernat, Marcel Schreiter, Henry Rammelt | Germania, România | 2017 | 82 min.
Portavoce urmăreşte dezvoltarea unei culturi a protestului în România ultimilor ani, prin vocile şi opiniile celor implicaţi. De la campania împotriva proiectului minier Roşia Montană din 2013, care a reprezentat un punct de coagulare a unei mase critice, la manifestaţiile din 2015 care au urmat dezastrului din Colectiv şi până la protestele anti OUG13 de la începutul anului 2017, filmul oferă o imagine de ansamblu a mişcărilor civice.

Joi, 22 martie 2018, ora 14:00
Străini în paradis
Guido Hendrikx | Olanda | 2016 | 72 min.
Într-o cameră de mici dimensiuni, un bărbat alb le vorbeşte unor tineri refugiaţi despre cum sunt ei văzuţi în Europa: periculoşi, costisitori, deci nu tocmai bineveniţi. Aceştia îi resping argumentele: sunt oameni cinstiţi, nevoiţi să îşi părăsească ţara, dar dornici să muncească şi să contribuie pe plan economic şi social. Cu toate astea, statisticile spun că jumătate din ei nu vor găsi de muncă. Printr-un joc în trei acte, li se explică durul adevăr al politicilor de emigrare europene.

Vineri, 23 martie 2018, ora 10:00
Laudă nimicului
Boris Mitic | Croaţia, Serbia | 2017 | 78 min.
Nimicul nu se simte înţeles. Aşa că fuge de acasă, peste şapte mări şi şapte ţări, comentând la tot pasul: despre politică, istorie, iubire, viaţă şi moarte. Filmat de 62 de directori de imagine din întreaga lume, narat de Iggy Pop pe muzică compusă de marii maeştri ai cabaretului Pascal Comelade şi The Tiger Lillies, rezultatul este o mică bijuterie despre colaborare artistică şi acea veche întrebare care ne bântuie de la fraţii Lumière încoace: cum filmezi nimicul?

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Comisia Europeană- Reprezentanţa în România, Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Uniunea Cineaştilor din România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
Sponsori: Grupul CEZ în România, BRD Groupe Société Générale, Kaufland, Fundaţia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Bosch, AUTONOM, Staropramen, BlackCab
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Romanian-American Foundation, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Republicii Libaneze în România, Ambasada Regală a Danemarcei, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveţiei în România, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Norvegiei, Goethe-Institut Bucureşti, Institutul Italian de Cultură, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Finlandei la Bucureşti, Ambasada Statului Palestina, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Complexul Cultural-Sportiv Studenţesc Tei, Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, DOR, Scena9, Cinepub.ro, Observator Cultural, Perspektiva, Hotnews.ro, Brrlog.ro, VICE România, Film Menu, Sub25.ro, Liternet.ro, All About Romanian Cinema, Black Rhino, Dissolved Magazine, The Institute, IQAds


Descarcă broşura One World Romania, 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus