martie 2018
Festivalul de Film Documentar One World România, 2018
La ediţia din 2018 a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania dedicăm o secţiune artiştilor activişti - acei artişti care au ceva de spus despre lumea în care trăim, care vor să o schimbe în mai bine şi care îşi asumă riscurile ce vin la pachet cu determinarea necesară în astfel de demersuri. Secţiunea este intitulată Arta care mişcă lumea.

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale secţiunii este cu siguranţă Chipuri, locuri / Faces, Places, cea de-a doua nominalizare de la Premiile Oscar din selecţia One World Romania 11, alături de Ultimii bărbaţi din Aleppo / Last Men in Aleppo. Agnès Varda, regizoarea iconică a Noului Val francez, devenită un simpatic monstru sacru al documentarului, a decis să facă acest film, la aproape 90 de ani, împreună cu un tânăr artist vizual, deja celebrul JR. Acest cuplu neaşteptat se porneşte la drum în căutarea delicioasă a unui rost. Ce găsesc sunt fragmente din faţa mai veche a Franţei: muncitori, femei puternice, ce a mai rămas din Jean-Luc Godard - bucăţi dintr-un puzzle vizual pe care cei doi le redau lumii în formule vizuale surprinzătoare, încărcate de emoţie şi substanţă, pline de o mândrie şi demnitate care intră în conflict direct cu naţionalismul şi populismul găunos care bântuie tacit în afara fiecărui cadru. Chipuri, locuri a câştigat în 2017 la Festivalul de Film de la Cannes premiul pentru Cel mai bun film documentar, dar şi Palme de Whiskers, premiul pentru cea mai bună apariţie felină.


Ziua Artei Activiste La MNAC

Încă 5 documentare sunt incluse în această secţiune: Cântecele angajate ale lui Colette Magny, Am o mică problemă, Când Dumnezeu doarme, Poeta şi Pavlenski - om şi voinţă. Toate acestea vor fi proiectate sâmbătă, 17 martie 2018, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Înainte de proiecţii, la ora 12, le vom asculta pe Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu şi Cosmina Moroşan, trei poete ale căror voci s-au impus pentru că tratează subiecte contemporane în forme dintre cele mai surprinzătoare şi directe. Programul complet al proiecţiilor este disponibil aici. După fiecare film, vor fi organizate dezbateri la care vor fi invitate mai multe artiste din România. După ultima proiecţie, îi invităm pe spectatori la un concert special Ada Milea, la ultimul etaj al MNAC.

Concert & Proiecţie Silvana

Regăsim un artist activist şi într-o altă secţiune a celei de-a 11-a ediţii One World Romania 2018 - Politicile sexului (LGBTQ) - şi anume artista rap din Suedia Silvana. Documentarul cu acelaşi nume e o poveste despre identitate - despre cum, uneori, e nevoie să faci un pas în spate şi să te remobilizezi interior înainte de a te lansa în marile bătălii identitare. Născută dintr-o mamă lituaniană şi un tată musulman, Silvana Imam cântă un rap abrupt împotriva patriarhatului şi xenofobiei pe care le întâlneşte zilnic într-o Suedie care traversează schimbări dramatice.

Miercuri 21 martie 2018, la ora 20:30, Silvana va fi prezentă la proiecţia filmului de la Apollo111, după care va susţine un concert live, în aceeaşi locaţie. Proiecţia e realizată în colaborare cu Cineclub Queer. Biletele pentru proiecţie şi pachetele Film + concert sunt disponibile aici.


Lansare de carte: Metaforă. Protest. Concept. Performance art din România şi Moldova

În aceeaşi temă a artei activiste, vă invităm marţi, 20 martie 2018, la ora 14:00 la ARCUB, pentru lansarea cărţii Metaforă. Protest. Concept. Performance Art din România şi Moldova, a autoarelor Raluca Voinea şi Iulia Popovici. Cartea conţine interviuri cu Dan Perjovschi, Szilárd Miklós, Matei Bejenaru, Pavel Brăila, Farid Fairuz, Anca Benera & Arnold Estefán, Nicoleta Esinencu, Alexandra Pirici, Veda Popovici, Candidatura la Preşedinţie, Paul Dunca, Ioana Păun, Simona Dumitriu & Ramona Dima, Florin Flueraş & Alina Popa.

Iulia Popovici: "Precaritatea şi urgenţa mesajului, acestea sunt cele două "raţiuni practice" ale apelului la performance pomenite cel mai des în interviurile din această carte. Criza reprezentării, o temă aprinsă pentru teatrul contemporan, şi eterna criză instituţională a dansului (contemporan) local joacă la rându-le un rol important în specificul multidisciplinar al performance art-ului din România şi Moldova, la fel ca şi funcţia centrală pe care o deţine chestionarea corpului şi a corpor(e)alităţii în practicile feministe şi queer."

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 şi 25 martie 2018 la Bucureşti. Timp de 10 zile, proiectăm cele mai noi filme documentare din toată lumea în 8 locaţii din centrul capitalei. Biletele, abonamentele generale şi cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook.

Pentru evenimentele de sâmbătă, 17 martie 2018, nu vor fi puse în vânzare bilete prin Eventbook. Accesul la proiecţii se face în limita locurilor disponibile, doar pe baza biletului de intrare la Muzeu, care poate fi achiziţionat de la casieria MNAC. Abonamentele generale sau de 5 intrări nu sunt valabile la evenimentele organizate la MNAC. Informaţii despre preţurile biletelor de la muzeu sunt disponibile aici.

Informaţii complete despre programul celei de-a 11-a ediţii sunt disponibile pe site-ul www.oneworld.ro şi pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Comisia Europeană- Reprezentanţa în România, Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Uniunea Cineaştilor din România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Sponsori: Grupul CEZ în România, BRD Groupe Société Générale, Kaufland, Fundaţia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Bosch, Autonom, Staropramen, BlackCab
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Romanian-American Foundation, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Republicii Libaneze în România, Ambasada Regală a Danemarcei, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveţiei în România, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Norvegiei, British Council, Goethe-Institut Bucureşti, Institutul Italian de Cultură, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Finlandei, Ambasada Statului Palestina, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Complexul Cultural-Sportiv Studenţesc Tei
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, DOR, Scena9, Cinepub.ro, Observator Cultural, Perspektiva, Hotnews.ro, Brrlog.ro, VICE România, Film Menu, Sub25.ro, Liternet.ro, All About Romanian Cinema, Black Rhino, Dissolved Magazine, The Institute, IQAds, Getica OOH


Descarcă broşura One World Romania, 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus