martie 2018
Articole diverse
Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 13 martie 2018, de la ora 20:00, va fi proiectat filmul fantastic When the Cat Comes, în regia lui Vojtech Jasny.

Fiction Tuesdays, ediţia de primăvară, aduce 6 filme de ficţiune cehoslovace, aparţinând Noului Val, însă mai puţin cunoscute publicului de aici. Cu toate acestea, filmele sunt emblematice pentru cinematografia cehoslovacă, fiind selectate pentru a se încadra în tema fantasticului şi science fiction-ului, unele având şi un substrat comic. Primele două filme, Ferat Vampire şi Ikarie XB 1, au fost primite cu căldură de publicul fidel al Centrului Ceh, dar şi de cei pasionaţi de astfel de filme.

When the Cat Comes este o poveste fantastică cu tente psihedelice despre comportamentul uman, transpusă în aşa fel încât filmul transcende vârsta copilăriei şi devine unul adecvat oricărei etape a vieţii. Filmul a câştigat în 1963 premiul special al juriului în cadrul festivalului de la Cannes şi în 1964 o menţiune specială în cadrul festivalului de film din Thessaloniki.


Bătrânul Oliva obişnuieşte să le nareze copiilor tot felul de povestiri, plantând cu fiecare ocazie sămânţa fantasticului în minţile acestora. Într-o zi, le povesteşte despre tinereţea sa şi perioada în care era marinar şi naufragiază pe o insulă unde o întâlneşte pe frumoasa Diana şi pisica magică a acesteia, care poartă întotdeauna ochelari de soare. Atunci când cineva îi dă ochelarii jos, pisica ilustrează adevăratele simţiri şi personalitatea autentică a oamenilor din jur: roşu pentru îndrăgostiţi, mov pentru ipocriţi, galben pentru laşi, gri pentru cei nedrepţi, ş.a.m.d. Totul se schimbă atunci când în oraş soseşte un circ ambulant misterios, condus de un magician şi frumoasa lui asistentă, Cassandra şi pisica acesteia, Mokol. Elementul fantastic este dat de aceeaşi schimbare a felului în care oamenii sunt văzuţi, în cât mai multe nuanţe, atunci când Mokol nu poartă ochelari.


Un film în care comportamentul uman este văzut prin ochii unui observator străin - Mokol - o pisică care nu poate să îi vadă pe locuitori decât aşa cum sunt ei de fapt, relevându-le personalitatea autentică prin diferite culori şi nuanţe care devin reprezentative pentru firea şi trăirile fiecăruia în parte. Astfel, pisica devine un simbol al adevărului şi al francheţii, în special pentru copiii care ajung să o îndrăgească, dar oare ce se întâmplă cu cei pe care nu îi scaldă în culori atât de calde?

Cum filmul este potrivit pentru toate vârstele, copiii sunt bineveniţi la această proiecţie, la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr 11, Bucureşti), pe 13 martie 2018, de la ora 20:00. Uşile se deschid la ora 19:30 şi veţi fi întâmpinaţi cu ceai cald şi entuziasm. Intrarea este liberă, iar subtitrarea este în limba engleză.

Eveniment Facebok aici.

Parteneri media: Radio Guerrilla, art7.fm, Arte şi Meserii, Dilema Veche, Filme Cărţi, LiterNet.ro, MovieNews, Observator Cultural, Radio România Cultural, Romania Journal, Sub25, Zeppelin, Ziarul Metropolis.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus