aprilie 2018
Centrul Ceh încheie proiecţiile Fiction Tuesdays, cel mai nou program de proiecţii de film. Marţi, 3 aprilie 2018, de la ora 20:00, va fi proiectat filmul experimental Happy End, în regia lui Oldrich Lipský, un film necesar pentru orice cinefil.

Fiction Tuesdays 2018, ediţia de primăvară, aduce 6 filme de ficţiune cehoslovace, aparţinând Noului Val, însă mai puţin cunoscute publicului de aici. Cu toate acestea, filmele sunt emblematice pentru cinematografia cehoslovacă, fiind selectate pentru a se încadra în tema fantasticului şi science fiction-ului, unele având şi un substrat comic sau chiar experimental. Cele 5 filme proiectate până acum - Ferat Vampire, Ikarie XB 1, When the Cat Comes, Dinner for Adele şi I Killed Einstein, Gentlemen - au fost primite cu căldură de publicul fidel al Centrului Ceh, dar şi de cei pasionaţi de astfel de filme. Fiction Tuesdays va continua cu o nouă serie de proiecţii în toamna acestui an.

Happy End este o comedie neagră despre o crimă şi consecinţele acesteia prezentate invers cronologic, în care decesul este în realitate o renaştere. Filmul începe cu execuţia protagonistului, explorându-i acţiunile şi motivaţiile premergătoare morţii. Lipský porneşte de această dată de la ideea că orice poveste de dragoste începe extraordinar şi se sfârşeşte tragic, aşa că, pentru a putea avea parte de un final fericit, se foloseşte de ordinea inversă a firului narativ.

Primul cadru în care apare Bedrich, eroul filmului, este cel cu capul său, tocmai secţionat de trunchi prin lama ghilotinei. Din acest punct, povestea se derulează în acţiuni şi secvenţe inversate - oameni care fug înapoi, un mesean îşi regurgitează prăjitura, un înotător se iveşte zgomotos din apă pentru a ateriza silenţios pe marginea cheiului; până şi succesiunea naturală a dialogului suferă schimbări, răspunsurile precedând întrebările şi logica în sine fiind răstălmăcită. De aceea, pentru ca privitorul să înţeleagă acţiunea, trebuie să intre în jocul creat de acest film, fiind necesară o atenţie sporită, având în vedere că prin construcţia sa inedită comicul ia o formă complet nouă şi neaşteptată.

Proiecţia are loc la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr. 11, Bucureşti), pe 3 aprilie 2018, de la ora 20:00. Uşile se deschid la ora 19:30, intrarea este liberă, iar subtitrarea este în limba română.

Eveniment Facebok aici.
Persoană de contact: Sorina Neaga, email: [email protected]

Parteneri media: Radio Guerrilla, art7.fm, Arte şi Meserii, Dilema Veche, Filme Cărţi, Liternet.ro, MovieNews, Observator Cultural, Radio România Cultural, Romania Journal, Sub25, Zeppelin, Ziarul Metropolis.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus