aprilie 2018
Teaching European History through Cinema (TEHC), programul de educaţie cinematografică lansat în România 2018, organizează în luna aprilie trei proiecţii speciale pentru elevii de liceu din Cluj-Napoca în 13, 20 şi 27 aprilie 2018 la Cinema Florin Piersic şi Cinema Victoria. Intrarea este gratuită.

Prima proiecţie din cadrul programului a avut loc în luna martie 2018 şi a adus în sălile de cinema peste 700 de elevi. Aceştia au urmărit pelicula Saul fia / Fiul lui Saul (2015, Ungaria, r. Nemes László / Premiile Oscar, Globul de Aur şi BAFTA pentru Cel mai bun film străin în 2016 şi Grand Prix la Cannes 2015) şi la final au participat la dezbaterea moderată de către Daniel Iftene, lector universitar şi doctor în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj. Dezbaterile din sala de cinema s-au mutat apoi în sala de clasă, în timpul orelor de istorie, şi au fost coordonate de profesorii care au participat la formarea intensivă din 12 martie 2018, coordonată de către Claudiu Turcuş, doctor în filologie şi lector la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În 13 aprilie 2018 elevii vor putea urmări filmul Hârtia va fi albastră (2006, România, r. Radu Muntean), începând cu ora 12:30 la Cinema Florin Piersic şi 13:30 la Cinema Victoria. Filmul, care îi are în rolurile principale pe Dragoş Bucur, Paul Ipate şi Adi Cărăuleanu, spune "o poveste care ar fi putut fi", aşa cum o descrie însuşi regizorul, din timpul Revoluţiei din '89. Costi, un militar în termen într-o unitate mobilă a Ministerului de Interne, decide să-şi părăsească plutonul pentru a lupta alături de revoluţionari la Televiziune. Comandantul său, locotenentul Neagu, şi colegii săi de pluton pornesc în căutarea lui în ceea ce se va dovedi a fi o noapte pe care nimeni nu o va putea uita.

Celelalte două filme pe care elevii clujeni le vor putea vedea în cadrul TEHC România sunt Good bye Lenin! (2003, Germania, r. Wolfgang Becker / Premiul Cesar pentru Cel mai bun film din Uniunea Europeană; Premiile Academiei Europene de film pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal şi Cel mai bun scenariu) şi Ida (2013, Polonia, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, r. Pawel Pawlikowski / Premiile Oscar şi BAFTA pentru Cel mai bun film străin; Premiile Academiei Europene de Film pentru cea mai bună regie, cel mai bun scenariu şi cel mai bun film european).

TEHC este primul proiect de educaţie cinematografică care se concentrează pe o materie anume din curricula şcolară (istorie) şi propune utilizarea filmului de ficţiune pentru aprofundarea acesteia, în paralel cu cultivarea educaţiei cinematografice. Programul este implementat în 4 ţări europene - Italia, România, Bulgaria şi Slovenia - urmând să se extindă în anii viitori.

Abordarea pedagogică distinctă şi activităţile practice sunt elementele esenţiale pe care programul este construit, astfel că elevii sunt provocaţi nu doar să privească şi să dezbată filme care au ca temă centrală momente din istoria Europei (revoluţii, războaie, fenomene de migraţie, mişcări sociale, figuri importante, curente culturale etc.), ci şi să îşi exprime punctul de vedere propriu despre perspectiva istorică prin crearea unui video-eseu.

Toate video-eseurile create în perioada 13 aprilie - 17 mai 2018 pot fi înscrise în concursul online lansat în cadrul programului TEHC. Video-eseurile trebuie să fie de maxim 5 minute, să aibă la bază cel puţin unul dintre cele 4 filme proiectate în cadrul programului şi să fie create de o echipă de maxim 3 elevi. Un juriu de specialişti va desemna, în 21 mai 2018, 3 finalişti care vor avea şansa de participa în competiţia internaţională în cadrul căreia va fi ales marele câştigător. Mai multe detalii despre concurs şi premiile-surpriză vor fi anunţate în curând pe site-ul oficial.

***

Teaching European History through Cinema (TEHC) este un proiect iniţiat de Asociaţia Generală Italiană a Artelor Spectacolului (AGIS), în parteneriat cu Universitatea IULM din Milano, Institutul de Promovare a Cuturii Vizuale din Slovenia (VIZO), Fundaţia Format SFF din Bulgaria (FSFF) şi implementat în România de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
TEHC este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.
Sprijinit de: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj

***
Mai multe detalii despre program: http://tehcproject.com
Ne puteţi urmări şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/tehcRO
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie la: [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus