aprilie 2018
Festivalul American Independent Film, 2018
American Independent Film Festival aduce în 2018 un omagiu lui John Cassavetes - cea mai emblematică figură a cinematografului independent american - realizând o retrospectivă cu cinci dintre filmele acestuia. Poetica lui Cassavetes a influenţat substanţial generaţii de cineaşti, inclusiv pe Cristi Puiu, regizor marcant al Noului Val Românesc, care l-a numit în repetate rânduri pe Cassavetes ca pe unul dintre regizorii care i-au marcat evoluţia cinematografică.

Totodată, John Cassavetes este cel care a avut un rol major în cariera lui Peter Falk, cunoscut publicului român din popularul serial al anilor '70, Colombo. John Cassavetes, el însuşi actor dar şi regizor şi scenarist, a fost căsătorit cu Gena Rowlands, actriţa fetiş a filmelor sale, iar copiii săi i-au preluat pasiunea, atât Nick cât şi Zoe Cassavetes urmând cariere în mai multe domenii din industria filmului.

Cinefilii bucureşteni vor avea ocazia să vadă în perioada 27 aprilie - 3 mai 2018, filmele Shadows (1959), Faces (1968), A Woman Under the Influence (1974), The Killing of a Chinese Bookie (1976) şi Gloria (1980). Filmele vor fi introduse de cineaşti sau critici de cinema, printre care Cristian Tudor Popescu, Ionuţ Mareş, Christian Ferenc-Flatz şi Andrei Tănăsescu. Proiecţiile din Retrospectiva Cassavetes au loc la Cinema Muzeul Ţăranului şi accesul va fi liber în limita locurilor disponibile. Se pot face rezervări pe Eventbook.ro.

John Cassavetes este considerat unul dintre pionierii filmului american. Contemporan al Nouvelle Vague-ului francez, Cassavetes a redefinit cinematografia americană printr-o abordare onestă a cinema-ului care a sfidat compromisul, alegând să exploreze adevărurile din spatele relaţiilor umane cu o curiozitate autentică şi incisivă. A fost nominalizat de trei ori la Premiile Oscar, ca scenarist, actor şi regizor, şi a primit Ursul de Aur la Berlin în 1984 pentru Love Stream şi Leul de Aur la Veneţia pentru Gloria în 1980.

Deşi activ ca actor în multe producţii Hollywoodiene, John Cassavetes a căutat întotdeauna să exploreze posibilităţile actoriei şi regiei în cinematografia americană prin filme personale. Şi-a păstrat controlul creativ asupra filmelor prin autofinanţare, atrăgându-şi prietenii actori în experimentele sale cinematografice şi folosindu-se de locaţii precum casa proprie sau cea a soţiei, actriţa Gena Rowlands. Bazându-se pe interpretări improvizate şi pe un stil cinematografic fluid, filmele sale sunt construite în jurul unor personaje complexe din punct de vedere psihologic, jucate cu naturalism de apropiaţi de ai săi ca Gena Rowlands sau Peter Falk.

Filmele lui John Cassavetes de la American Independent Film Festival, proiecţii unice la Cinema Muzeul Ţăranului.

Shadows (1959)
Sâmbătă, 28 aprilie 2018, ora 16:00
Câştigător al Premiului Criticilor la Festivalul de Film de la Veneţia, debutul regizoral al lui Cassavetes este o poveste liberă, care urmăreşte vieţile a doi fraţi şi a surorii lor mai mici, în anii '50, în New York. Shadows este o piesă esenţială a cinematografiei independente americane şi un început definitoriu în opera lui Cassavetes.

Faces (1968)
Vineri, 27 aprilie 2018, ora 17:30
Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor şi cel mai bun actor în rol secundar, Faces povesteşte o noapte decisivă din viaţa unui om de afaceri şi a soţiei sale. După decizia de a divorţa, cei doi petrec o seară în companii diferite, căutând dragoste şi atenţie cu consecinţe tragice.

A Woman Under the Influence (1974)
Miercuri, 2 mai 2018, ora 17:00
Conţinând unele dintre cele mai memorabile, intense şi emoţionante scene arătate vreodată pe ecran, filmul i-a adus lui Cassavetes o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun regizor. Soţia sa, Gena Rowlands a fost premiată la Globurile de Aur şi Festivalul San Sebastian pentru cea mai bună actriţă şi a obţinut o nominalizare la Oscar.

The Killing of a Chinese Bookie (1976)
Luni, 30 aprilie 2018, ora 17:30
Un neo-noir 'art-house', The Killing of a Chinese Bookie arată cum eroul principal, Cosmo Vittelli (Ben Gazzara), proprietar al unui club de strip-tease din Los Angeles, reuşeşte să îşi menţină integritatea, deşi este înconjurat de comunitatea criminală a oraşului. Totul este însă ameninţat atunci când Vittelli îsi pierde clubul la un joc de noroc şi singura modalitate de a-şi păstra şi salva modul de viaţă este prin a asasina un cămătar chinez, în numele mafiei. Ceea ce urmează este o spirală interminabilă a nesiguranţei şi auto-distrugerii.

Gloria (1980)
Duminică, 29 aprilie 2018, ora 15:30
Câştigătorul Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia, Gloria marchează ultima întoarcere regizorală a lui Cassavetes la New York. Filmul i-a adus actriţei Gena Rowlands o nouă nominalizare la Oscar.

Programul proiecţiilor şi noutăţi despre filmele şi evenimentele din festival vor fi actualizate pe siteul filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival şi Instagram (@AmericanIndependentFilmFest). Bilete pe Eventbook.ro şi în reţeaua Eventbook.

American Independent Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop, susţinut de Catena, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România şi UPC România. Proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Parteneri: Dedeman, Qreator by IQOS, Institutul Cultural Român, UPS România, CinemaPRO, Muzeul Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului Român, RoImage, InterCom Film, Voodoo Films, Eventbook, Our Big Day Out, Asociaţia Sister.
Parteneri media principali: Pro Cinema, Radio Guerrilla.
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Radio România Cultural, Agerpres, Decât o Revistă, Elle, A List Magazine, Zile şi Nopţi, Nine O'Clock, Newsweek, News.ro, Ziare.com, Revista Cariere, Business 24, Scena 9, Glamour, Avantaje, IQads, Noizz, The Institute, LiterNet.ro, AaRC, CineFan, Senso TV, Ziarul Metropolis.
Partener de comunicare: PiArt Vision