De altfel, în 2016, Sheku Kanneh Masson devenea primul muzician de culoare care era numit tânărul muzician al anului în cadrul acestei competiţii BBC cu o istorie de aproape 40 ani. Este extraordinar de talentat, ceea ce a putut vedea o lume întreagă în interpretarea lui pentru cele trei piese pe care le-a propus în cadrul slujbei religioase din St. George's Chapel, la oficierea cununiei dintre Prinţul Harry şi Meghan Markle. Pentru cine se întreabă ce s-a cântat: Siciliana de Maria Theresia von Paradis, Après un rêve de Gabriel Fauré şi Ave Maria de Franz Schubert - primele alese de violoncelist, ultima de cuplul regal.
Iată un eveniment monden care lansează între vedete un muzician care chiar merită acest lucru - Sheku Kanneh Mason este un artist ieşit din tipare, într-un fel, şi tradiţional, în alt fel. Să mă explic: un artist ieşit din tipare - de culoare, foarte tânăr, încă student la Academia Regală de Muzică din Londra, al treilea dintre cei şapte fraţi ai familiei, care a intrat în lumina reflectoarelor în producţii care nu sunt legate de muzica clasică. Şi foarte tradiţional - studiază violoncelul de la vârsta de 6 ani, munceşte mult şi are un mod foarte serios de a aborda muzica. Violoncelul său are un sunet aparte, extrem de cald şi emoţionant. Iar selecţiile sale repertoriale sunt adaptate unui public larg, dacă ne uităm la primul său disc, Inspiration, apărut în ianuarie 2018 şi care a devenit curând numărul 1 în topul de vânzări de muzică clasică din Marea Britanie.
Inspiration - un nume foarte potrivit pentru un album al cărui protagonist deţine toate calităţile de mai sus; este primul disc din cadrul contractului pe care Sheku Kanneh Mason l-a semnat cu importanta casă de discuri Decca în 2016, după ce a câştigat concursul BBC Young Musician of the Year. Avem o adunare eclectică de miniaturi şi un concert important din repertoriul violoncelistic - Concertul nr.1 de Dmitri Şostakovici, înregistrare dintr-un concert live susţinut alături de City of Birmingham Symphony Orchestra, condusă de dirijoarea lituaniană Mirga Grazinyte Tyla. Acest concert nr.1 de Şostakovici, unul dintre cele mai dificile dintre concertele pentru violoncel şi orchestră, este şi partitura pe care Sheku Kanneh Mason a interpretat-o în finala concursului BBC Young Musician of the Year.
Pe discul Inspiration, Sheku Kanneh Mason a inclus o altă lucrare pe care a interpretat-o într-o ocazie deosebită, în februarie 2017, când a fost invitat să cânte la gala premiilor BAFTA - un aranjament după Hallelujah de Leonard Cohen.
Sheku Kanneh Mason declara că şi-ar dori ca discul său Inspiration să fie cu adevărat o inspiraţie pentru copiii şi tinerii de astăzi, să-i determine să asculte, să iubească, şi de ce nu, să cânte muzică clasică, pentru propria plăcere. Aşa că nu ne miră că alături de Şostakovici, găsim Leonard Cohen, Bob Marley (No woman, no cry), Yosef Hadar, dar şi hit-uri ale muzicii clasice, precum Lebăda din Carnavalul animalelor de Camille Saint Saens sau Cântecul păsărilor de Pablo Casals. Punct comun pentru toate - o interpretare excepţională, plină de sensibilitate, simplă, dar de mare efect tocmai prin naturaleţea comunicării şi evident, un violoncelist care stăpâneşte tehnic instrumentul în cele mai mici amănunte. Da, Sheku Manneh Mason este muzicianul perfect al timpurilor noastre, ceea ce impresarii şi casele de discuri caută: un artist cu o poveste interesantă şi de mare impact la publicul larg. Marchez însă: un artist de mare valoare pentru care marketingul nu este decât o formă de a-l pune în lumină, nu de a vinde doar o imagine creată de media.
Discul Inspiration semnat de Sheku Kanneh Mason a fost difuzat de Radio România Muzical în februarie 2018 şi poate fi ascultat oricând aici.
Albumul este disponibil şi în România, în magazinele de specialitate şi pe www.getmusic.com. Evident, poate fi ascultat şi pe platformele de streaming online (a fost ascultat deja pe Spotify de 2.5 milioane de ori).