Radio România Muzical / august 2018
Discul de muzică clasică al anului 2018
O vară cu Daniel Barenboim
 
Pentru cei care vara citesc, ascultă muzică şi caută liniştea, un mare muzician propune o alternativă: "Vară cu Daniel Barenboim" se intitulează un nou proiect discografic în care au apărut de curând cvartete cu pian de Mozart şi integrala simfoniilor de Brahms.

În 8 martie 2018, Daniel Barenboim a semnat un nou contract de colaborare cu una dintre cele mai mari case de discuri la nivel mondial, Deutsche Grammophon, care a stabilit trei direcţii de acţiune: Barenboim, pianistul şi dirijorul; Barenboim, interpret de muzică de cameră; Barenboim, educator şi inovator - pentru această din urmă direcţie, urmând ca youtube şi social media să fie canalele principale de comunicare. De altfel, Daniel Barenboim este unul dintre cei mai activi artişti din sfera muzicii culte care se folosesc de instrumentele de comunicare digitale pentru a ţine legătura şi a educa publicul tânăr, ceea ce ar fi ceva comun pentru un muzician de 25 ani, dar excepţional în cazul lui Barenboim, care în noiembrie 2018 a împlinit 76 ani...
 
Daniel Barenboim vede artistul ca pe un om al cetăţii; s-a implicat în numeroase proiecte care nu au numai o latură artistică, ci şi una socială, umanitară şi chiar politică. Iar înfiinţarea orchestrei West Eastern Divan care reuneşte muzicieni evrei şi arabi este doar unul dintre aceste proiecte. Barenboim crede în puterea artei de a schimba lumea, în puterea uniunii, nu a segregării, şi, nu în ultimul rând, în puterea educaţiei. De aceea a înfiinţat la Berlin Academia Barenboim-Said: acolo studiază muzica nu doar tineri din Orientul mijlociu şi Africa de nord, cărora academia li se adresează în mod special, ci şi altora (violonista română Mălina Ciobanu este studentă acolo).
 
În 4 martie 2017, Daniel Barenboim a inaugurat o nouă sală de concerte la Berlin, sala Pierre Boulez, unde publicul are acces la proiectele şi concertele Academiei Barenboim-Said. S-a cântat la concertul de inaugurare Cvartetul nr. 2 cu pian de Mozart - Daniel Barenboim la pian, Michael Barenboim - vioară, Yulia Deyneka - violă şi Kian Soltani - violoncel. Iar înregistrarea realizată atunci se regăseşte acum pe un disc lansat de casa Deutsche Grammophon pe 10 august 2018. Pe acelaşi disc, muzicienii au înregistrat şi primul cvartet cu pian de Mozart.
 
Sigur că înregistrările de pe acest disc au o semnificaţie deosebită extra-muzicală, însă nu cred că acesta este primul argument când îţi pui problema dacă merită să ai acest disc în colecţia de acasă. Cred că merită să ai acest disc în colecţie în primul rând pentru valoarea lui muzicală. Nu oricine poate cânta bine Mozart; Barenboim se dovedeşte a fi un excelent pianist mozartian, cu un discurs perfect dozat, cu un perlaj aproape de neconceput la un pianist de 75 ani, cu un instrument care-i serveşte toate intenţiile muzicale. Şi nu mai puţin important, nici ceilalţi membri ai cvartetului nu sunt mai prejos, deşi numele lor sunt mai puţin cunoscute publicului larg. Michael Barenboim este fiul lui Daniel Barenboim, cu o carieră importantă de violonist solist, un muzician pe care l-am putut asculta şi la Bucureşti, la ultima ediţie a festivalului Enescu. Violista rusă Yulia Deyneka este profesoară la Academia Barenboim-Said şi prim-violistă în Capela de stat din Berlin, orchestră condusă de Daniel Barenboim. Iar violoncelistul Kian Soltani este una dintre prospetele vedete ale casei Deutsche Grammophon, un artist austriac de origine iraniană cu un talent ieşit din comun, implicat în activitatea ansamblului West Eastern Divan cu care va apărea şi în viitor în calitate de solist.
 
Dacă adăugăm şi o excepţională calitate tehnică a înregistrării, putem concluziona că vara lui Barenboim este de-a dreptul ieşită din comun.
 
Aşa cum ieşită din comun, însă extrem de potrivită cu timpurile în care trăim, este şi muzica lui Mozart. Nu cunosc ceva mai potrivit pentru a te scoate instantaneu din realitate şi a te duce într-o lume mai bună sau, cel puţin, mai senină, decât lumea în care trăim...
 
Discul cu cvartete de Mozart semnat de Daniel Barenboim poate fi ascultat oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018, sau pe Spotify aici.
 
Integrala simfoniilor de Brahms, din aceeaşi serie "Vară cu Barenboim", a apărut pe 13 iulie 2018 În format digital, iar pe disc pe 24 august 2018. Pe acest album, cele patru simfonii de Brahms sunt înregistrate din concerte live susţinute de Capela de stat din Berlin, condusă de Daniel Barenboim, la sala Pierre Boulez din Berlin.

Discul cu Integrala simfoniilor de Brahms semnat de Daniel Barenboim poate fi ascultat oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018, aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus