Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Photon - o lecţie exhaustivă despre fenomenul vieţii la Documentary Mondays

iunie 2018
Ne apropiem cu paşi repezi de ultima proiecţie din cadrul ediţiei de primăvară 2018 a Documentary Mondays şi vă invităm pe această cale la o nouă experienţă cinematografică năucitoare. Photon a fost descris de către critici ca fiind o însumare ultra ambiţioasă a cunoaşterii umane, care combină atât o perspectivă vizuală fantasmagorică, cât şi un voice-over presărat pe alocuri cu un fin umor negru. Luni, 11 iunie 2018, de la ora 20:00, la Centrul Ceh, vedem Photon, al doilea lungmetraj al regizorului Norman Leto (Łukasz Banach), narat de actorul Andrzej Chyra.

Photon explică crearea Universului - în primele 20 de minute se portretizează începuturile spaţiului cosmic propriu-zis, ale stelelor şi planetelor. Apoi, povestea trece printr-o fluentă tranziţie în a doua parte, numită simplu, "Life", unde naratorul Andrzej Chyra oferă explicaţii asupra a ceea ce este cunoscut astăzi ca fiind originea vieţii (şi ceea ce rămâne încă în negura timpurilor, necunoscut de noi).
Documentarul avangardist ştiinţifico(-fantastic) al lui Normal Leto este de departe o călătorie ambiţioasă şi ameţitoare prin istoria Universului, de la Big Bang la revoluţia cuantică şi mai departe.

Inspirat de lucrările celebrului autor David Deutsch (The Beginning of Infinity, The Fabric of Reality), Leto îşi înmărmureşte publicul cu un eseu complex, dar fascinant, despre misterele spaţiului terestru şi cosmic. Teoriile sale sunt transmise prin intermediul unui voice-over uşor amuzant şi sunt acompaniate de o serie de animaţii CGI şocante cu valuri şi particule, ilustrând concepte ştiinţifice abstracte precum câmpul Higgs, prin modele 3D impecabile.

A durat 5 ani până când Photon a fost finalizat, iar documentarul îmbină explicaţii asupra fenomenului vieţii, văzut de ştiinţa modernă cu scene din viaţa propriilor părinţi ai regizorului, în activităţile acestora cotidiene.

Leto este scenarist, regizor, editor şi totodată directorul de animaţie pentru Photon şi a reuşit să compună o înşiruire ameţitoare de elemente pentru a crea o adevărată bijuterie cinematografică.

Aşadar, vă aşteptăm pentru o nouă aventură cinematografică, ultimul film la Centrul Ceh din cadrul acestei serii Documentary Mondays. Ca de obicei, intrarea este liberă şi berea Budweiser Budvar din partea casei.

Eveniment Facebook aici.

Parteneri media: Arte şi Meserii, Radio România Cultural, Romania Journal, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin, Sub25.

Toate articolele despre Articole diverse

Apel pentru proiecte FILM+, 2018, Comunicat de presă
 Invitaţie la contemplare prin călătorie la Documentary Mondays - Voyage of Time: Life's Journey, Comunicat de presă
 Documentary Mondays - Să muncim şi să murim sau să trăim veşnic?, Comunicat de presă
 Călătorie spre centrul creierul uman - On the Trail of Evil la Documentary Mondays, Comunicat de presă
 Documentary Mondays - cine suntem, cum suntem, unde suntem, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.