octombrie 2018
Articole diverse
Toamna se numără proiecţiile la Centrul Ceh! După cum bine v-am obişnuit an de an, dăm startul unor noi ediţii ale Documentary Mondays şi Fiction Tuesday, cu o selecţie de şase documentare şi de tot atâtea filme cehe care surprind din perspective insolite problematici diverse, de la scindarea continentului în timpul Războiului Rece şi până la emergenţa inteligenţei artificiale în viaţa oamenilor.

Deschidem seria de proiecţii luni, 29 octombrie 2018, de la ora 20:00, cu documentarul Cyborgs Among Us, urmând ca marţi, 30 octombrie 2018, tot de la ora 20:00, în cadrul Fiction Tuesday, să ne uităm împreună la Accumulator 1. Intrarea este, ca de fiecare dată, liberă.

Primele două proiecţii din toamna 2018 tratează, parcă evocând direcţia artistică a scriitorului Karel Čapek, influenţa tehnologiei în viaţa omului, a cărei evoluţie mai degrabă distopică reuşeşte să atragă consecinţe nedorite asupra acesteia.

Cyborgs Among Us (r. Rafael Duran Torrent, 2017, 105 min) este primul documentar selectat în cadrul ediţiei din toamna lui 2018 a Documentary Mondays. Intriga filmului este pe cât de simplă, pe atât de cutremurătoare: tehnologia este atât de avansată şi a pătruns atât de mult în viaţa oamenilor, încât într-un final se ajunge la implantarea în corpurile acestora, cu scopul de a le îmbunătăţi capacităţile, de dispozitive electrice, confruntând spectatorul cu implicaţiile depăşirii naturii umane.


Chit că aflat la cea de-a doua ediţie, Fiction Tuesday nu se lasă şi vine tare din urmă, debutând cu filmul Accumulator 1  (r. Jan Sverák, 1994, 102 min), distins cu premii la Festivalurile de Film de la Veneţia şi de la Tromsø. În această poveste satirică, ecranele televizoarelor pot absorbi forţa vitală din orice lucru viu. Vă invităm să descoperiţi cum se va descurca Olda, protagonistul filmului, care suferă de o letargie acută după ce a fost intervievat pe stradă.

Ceea ce este posibil să vă frapeze este lejeritatea cu care regizorii celor două filme tratează aceste subiecte - dacă Cyborgs Among Us pare că începe ca un mockumentary, din pricina difuzării unor interviuri cu oameni "modificaţi" (unul cu o antenă care îi iese din cap, altul cu un led implantat în palmă) care susţin că sunt cyborgi, fapt cumva amuzant în 2017 când a fost realizat filmul, Accumulator 1 este descris de critici drept un basm modern cu elemente de spiritualism New Age, cuplul tată-fiu, Jan Sverák şi Zdenek Sverák, reuşind să realizeze unele dintre cele mai bune filme cehe recente.


Vă aşteptăm aşadar la Centrul Ceh să urmărim primul documentar, respectiv primul film de ficţiune din toamna lui 2018! Ca de obicei, intrarea este liberă şi berea Budweiser Budvar din partea casei.

Evenimente Facebook aici: DM & FT.


Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: Radio Tanănana, AGERPRES, Arte şi Meserii, Radio România Cultural, Romania Journal, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus