Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Bestiaire şi Who Wants to Kill Jessie - lumi pe care le ignorăm, lumi care ne acaparează, la Centrul Ceh


noiembrie 2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Centrul Ceh vă aşteaptă şi săptămâna viitoare, în zilele de luni, 19 noiembrie 2018 şi de marţi, 20 noiembrie 2018, de la ora 20:00, cu două proiecţii care propun o schimbare de perspectivă - intrăm în lumea animalelor odată cu proiecţia filmului Bestiaire, la Documentary Mondays şi suntem invadaţi de personaje de benzi desenate deodată cu protagoniştii filmului Who Wants to Kill Jessie, marţi, la Fiction Tuesday.

Relaţiile dintre oameni şi animale s-au desfăşurat într-o permanentă tensiune timp de multe secole, însă astăzi pare că am ajuns, cu ajutorul tehnicii, la un echilibru - nu ne mai este frică de ele, pentru că ştim cum să le supunem. Spaţiile mici, industrializarea, zgomotele puternice, au devenit cotidiene pentru noi, însă animalele, puse în prezenţa acestor elemente, sunt dezorientate şi nu sunt în stare să proceseze ce se întâmplă cu ele. Luni, 19 noiembrie 2018, vedem în Bestiaire cum regizorul Denis Côté aduce privitorul în intimitatea animalelor. Pe măsură ce documentarul se adânceşte într-o excursie prin Parc Safari în Quebec, nu mai e clar cine este observatorul: Côté sau animalele?
Documentarul, care a fost proiectat în 2018 la Cannes, nu necesită foarte multe cuvinte, iar singurele intervenţii vorbite par să contemple situaţia în care oamenii şi animalele au ajuns să vieţuiască pe pământ.


Marţi, 20 noiembrie 2018, ne desprindem de lumea tăcută din Bestiaire şi urmărim la Fiction Tuesday o comedie sci-fi, care surprinde urmările nedorite ale intervenţiei oamenilor în lumea viselor. Soţia inventatorului Jindrich încearcă să-i elimine acestuia coşmarurile, însă o aduce în schimb la viaţă pe Jessie, supereroina unei benzi desenate. Filmul capătă amploare când realizăm că în lumea noastră au pătruns, odată cu Jessie, şi duşmanii săi, iar viaţa soţilor se transformă într-un fiasco umplut în timp real de replici din bule de dialog. La o privire mai atentă, Who Wants to Kill Jessie, în regia lui Václav Vorlíček, dezvăluie prin satiră dorinţa unui regim totalitar care ar controla visele şi fanteziile oamenilor.


Deşi Bestiaire şi Who Wants to Kill Jessie par iniţial total diferite, ceea ce le leagă este manipularea pe care omul o face cu privire la cele două lumi, transformările pe care acesta le doreşte devenind o realitate tristă în cadrul primului film şi o distopie, ce-i drept comică, pentru cel de-al doilea.
Vă aşteptăm aşadar la Centrul Ceh, luni, 19 noiembrie 2018, pentru Bestiaire şi marţi, 20 noiembrie 2018, pentru Who Wants to Kill Jessie, de la ora 20:00. Intrarea este liberă, se face de la 19:30 şi berea este din partea casei!
Evenimente Facebook aici: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: Radio Tanănana, AGERPRES, Arte şi Meserii, Radio România Cultural, Romania Journal, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.
 Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Iunie 2020, luna scurtmetrajelor la Institutul Cervantes, gratuit, pe Vimeo, Comunicat de presă
 Documentary Mondays revine - acum, la voi acasă , Comunicat de presă
 Independenţa Film vine la tine acasă cu Parasite şi alte filme premiate cu Palme d'Or , Comunicat de presă
 HAPPYCINEMA oferă noi documentare şi un portofoliu variat de producţii online, Comunicat de presă
 S-au deschis înscrierile pentru ediţia 2020 a rezidenţei de scenaristică Pustnik, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer