Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna, 2019

Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu deschid Gărâna Jazz Festival, 2019

februarie 2019
Gărâna Jazz Festival anunţă ediţia 23, ce va avea loc între 11 şi 14 iulie 2019, în judeţul Caraş-Severin. Comunitatea tot mai numeroasă a iubitorilor de jazz open-air se pregăteşte pentru patru zile pline de muzică, libertate şi descoperire.

Inconfundabilul saxofonist norvegian Jan Garbarek deschide line-up-ul ediţiei 2019, lăsând loc unui program ce va expune, ca în fiecare an, artişti consacraţi şi experimente muzicale ample în Munţii Banatului. Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe www.bilete.ro.

Printre cei mai valoroşi artişti de muzică jazz, Jan Garbarek şi-a folosit ultimii 50 de ani de carieră muzicală pentru a transforma tot ce e dificil într-un limbaj simplu, clar şi curat. Nominalizat la premiile Grammy, premiat cu Norwegian Arts Council Award şi Willy-Brandt-Award, Garbarek îşi asumă un stil unic, inspirat de improvizaţia anilor '60 şi '70, de folclorul norvegian şi de cele mai exotice influenţe culturale. Muzica e armonioasă şi migrează de la linişte la extaz, e în acelaşi timp simplă şi complexă, ludică şi intensă. Garbarek este unul dintre cei mai populari reprezentanţi ai ECM Records şi a colaborat de-a lungul anilor cu Keith Jarrett, Hilliard Ensemble, Ralph Towner, Bill Frisell, Zakir Hussain, David Torn, Terje Rypdal.

Jan Garbarek revine la Gărâna după 12 ani, alături de pianistul şi compozitorul german Rainer Brüninghaus, basistul de origine braziliană Yuri Daniel şi percuţionistul indian Trilok Gurtu - artistul care mixează încântător muzica din Mumbai, tărâmul natal, cu jazz fusion şi world music. Un grup care promite o călătorie sonoră senzorială, profundă. Concertul Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu va avea loc joi, 11 iulie 2019, în deschiderea ediţiei 23 Gărâna Jazz Festival.

La ediţia din 2019, concertele din cadrul Gărâna Jazz Festival se vor desfăşura pe trei scene: în Poiana Lupului, Biserica Catolică din satul Văliug şi Hanul La Răscruce, locul în care a avut loc prima ediţie a festivalului, în urmă cu 23 de ani. Mai multe detalii despre cazare, transport şi experienţa la Gărâna sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna este organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori şi numeroşi artişti cu renume internaţional au împărtăşit experienţa muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Stanley Clarke, Mike Stern, Tomasz Stańko, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Youn Sun Nah, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Nils Petter Molvær, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen şi mulţi alţii. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna, 2019

Portrete de muzicieni la Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna, 2019, Mircea Albuţiu
 More than a festival - Gărâna Jazz Fest, 2019, Mihai Brezeanu, Diana Deacă, fotografii de Laura Rădulescu
 Joi, 11 iulie 2019, începe Gărâna Jazz Festival, Comunicat de presă
 Cântecul din nord - Jan Garbarek la Gărâna Jazz Festival, 2019, Adriana Cârcu
 Ce ascultăm la Gărâna Jazz Festival, 2019, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna, 2019

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.