martie 2019
Programul de educaţie cinematografică CinEd - European Education for Youth
După ce a organizat mai multe sesiuni de formare pentru facilitatorii educaţionali din 5 judeţe, programul de educaţie cinematografică CinEd România a intrat în următoarea etapă. În lunile martie-aprilie 2019 sunt programate peste 20 de proiecţii dedicate elevilor din toate ciclurile şcolare.


În cadrul formărilor organizate în ultimele luni de Societatea Culturală NexT au participat aproape 200 de cadre didactice şi bibliotecari publici. "Scopul sesiunilor de formare e întotdeauna acela de a încuraja profesorii să se apropie cu mai multă încredere de cinema-ul de artă, ceea ce înseamnă că le propunem o serie de activităţi prin intermediul cărora pot aborda cu elevii un film sau un fragment de film atât din punct de vedere al mizelor tematice, cât şi al felului în care aceste mize se traduc în plan stilistic. De multe ori încercăm să luăm ca termen de comparaţie limbajul cinematografic clasic, cu care sunt mult mai obişnuiţi în calitate de spectatori, dar şi să trasăm potenţiale direcţii interdisciplinare. Încercăm să le arătăm că se poate discuta despre un film fără să fie nevoie de un bagaj terminologic specializat, cât mai degrabă de un tip de privire care porneşte de la observarea unor elemente particulare, ce poate fi ghidată inductiv înspre analiza şi interpretarea acestora.", a declarat criticul de film Andreea Mihalcea, moderatoarea sesiunilor de formare din cadrul anului 4 CinEd.


O parte dintre facilitatorii educaţionali care au participat anul acesta la formări se va implica acum activ în organizarea proiecţiilor din luna aprilie, perioadă preferată de multe şcoli pentru Săptămâna Altfel, în cel puţin 10 localităţi din ţară. Localităţile în care s-au anunţat deja proiecţii pentru elevi sunt Bucureşti, Ploieşti, Berevoeşti, Videle, Hălchiu, Braşov, Piatra-Neamţ, Brăila, Alexandria şi Târgu-Mureş.

Elevii vor participa în mod activ la vizionările filmelor din catalogul CinEd şi dezbaterile interactive de la finalul acestora, coordonate de experţi în domeniu, precum Anca Caramelea, Iulia Blaga, Georgiana Vrăjitoru şi Ionuţ Mareş. Participarea la proiecţii este gratuită.

Proiecţiile destinate elevilor din ciclul primar includ filmele Rentrée des classes / Prima zi de şcoală (1956, Franţa, r. Jacques Rozier), Petite lumière / Luminiţa (2003, Franţa-Senegal, r. Alain Gomis) şi The Blue Tiger / Tigrul albastru (r. Petr Oukropec, Republica Cehă, 2012). Elevii de gimnaziu vor putea urmări şi dezbate filme precum El espiritu de la colmena / Spiritul stupului (1973, Spania, r. Víctor Erice) şi Shelter / Adăpost (r. 2010, Bulgaria, Dragomir Sholev), în timp ce elevilor de liceu li s-au pregătit proiecţii cu lungmetrajele Il posto / Postul (1961, Italia, r. Ermanno Olmi) şi Pierrot le fou / Pierrot nebunul (1965, Franţa, r. Jean-Luc Godard).

Catalogul CinEd reuneşte 16 filme de artă provenind din 8 ţări europene (Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Bulgaria, Finlanda, Republica Cehă şi România), iar varietatea de formate în care filmele sunt disponibile permite proiectarea acestora în spaţii diverse - de la cinematografe cu standarde profesioniste la spaţii cu echipament minimal, precum sala de clasă sau de bibliotecă. Astfel, programul facilitează accesul elevilor la o serie de producţii europene de patrimoniu sau multi-premiate în festivaluri internaţionale, cu o valoare cinematografică autentică.

Mai multe detalii despre evenimentele speciale pregătite de CinEd România până la finalul anului şcolar, vor fi anunţate după luna aprilie.

***
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].
Ne puteţi urmări pe Facebook: Next Film Education.
Trailer CinEd: 

 

***

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, Asociaţia T.E.T.Alexandria, Asociaţia Culturală KunSTadt, CineFeel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Casa Corpului Didactic Iaşi.
Parteneri media: TANĂNANA, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, Intuitext, ExamenulTău.ro, SuntPărinte.ro, Şcoala Intuitext, Didactic, Sfatul Părinţilor, Edu-News.ro, Revista Arte şi Meserii, Kreatoria, România Pozitivă, Moviecore, AaRC, Movie News, IQool, LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus