iunie 2019
Programul de educaţie cinematografică CinEd - European Education for Youth
În perioada martie - iunie 2019, în cadrul programului de educaţie cinematografică CinEd, au fost organizate 70 de proiecţii în 23 localităţi din România, pentru elevii din clasele I - XII. Proiecţiile s-au bucurat de participarea a circa 2.400 de elevi, majoritatea dintre aceştia aparţinând ciclului gimnazial.

Filmele pe care elevii au avut şansa să le vadă şi să le discute cu facilitatorii educaţionali sau invitaţii speciali sunt producţii multi-premiate în festivaluri internaţionale, cu o valoare cinematografică şi educaţională importantă: Rentrée des classes / Prima zi de şcoală (1956, Franţa, r. Jacques Rozier), Petite lumière / Luminiţa (2003, Franţa-Senegal, r. Alain Gomis), The Blue Tiger / Tigrul albastru (2012, r. Petr Oukropec, Republica Cehă), El espiritu de la colmena / Spiritul stupului (1973, Spania, r. Víctor Erice), Shelter / Adăpost (r. 2010, Bulgaria, Dragomir Sholev), Il posto / Postul (1961, Italia, r. Ermanno Olmi) şi Pierrot le fou / Pierrot nebunul (1965, Franţa, r. Jean-Luc Godard).


"Elevii din clasele a 10-a şi a 11-a au văzut cu plăcere filmele alese de comun acord de pe platforma CinEd, însă în mod deosebit au apreciat discuţiile cu invitaţii speciali. Analizele filmelor, în aparenţă aride, s-au dovedit a fi pasionante şi motivante. (...) Pot asigura de succesul demersului CinEd în rândul elevilor noştri şi de dorinţa noastră de a continua proiectul şi în anul şcolar următor." (prof. Ion Fărcăşanu, Colegiului Pedagogic "Mircea Scarlat" din Alexandria)

În cei 4 ani de activitate în România, programul a reuşit să construiască o comunitate dedicată de facilitatori educaţionali. Aceştia au integrat, în activitatea lor la clasă sau în demersurile extra-şcolare desfăşurate, instrumentele pedagogice de educaţie cinematografică puse la dispoziţie în cadrul CinEd. Numai în 2019, 185 de cadre didactice şi bibliotecari au participat la formările gratuite organizate de Societatea Culturală NexT în Bucureşti, Ploieşti, Alexandria, Braşov, Brăila şi Iaşi.


Formările şi proiecţiile CinEd au fost coordonate de invitaţi speciali, critici de film sau specialişti în comunicare audio-vizuală precum Ionuţ Mareş, Andreea Mihalcea, Iulia Blaga, Georgiana Vrăjitoru şi Anca Caramelea. Aceştia au facilitat analiza filmelor propuse, precum şi dezbaterile de la finalul proiecţiilor.

"Anul acesta am încheiat al 24-lea an de carieră, dar e prima dată când particip la un program de educaţie cinematografică. Elevii au fost foarte încântaţi de la prima proiecţie. Unii erau pentru prima dată într-o sală de cinema, nu văzuseră niciodată un film alb-negru şi au fost entuziasmaţi să vadă 'un film vechi'. Prezenţa specialistului după vizionare a fost minunată şi modul în care a dirijat dezbaterea a fost atractiv, în egală măsură pentru elevi şi cadre didactice. Au văzut dincolo de imagine, au înţeles rolul regizorului, al cameramanului, au învăţat să gândească unde a fost filmată scena (interior, exterior, natură, studio), unde a fost poziţionat cameramanul. (...) Toate aceste activităţi au contribuit, dincolo de educaţia cinematografică, la exersarea atenţiei, la dezvoltarea limbajului şi a gândirii critice, la stimularea creativităţii.", a declarat prof. Ecaterina Apostol, de la Şcoala Generală numărul 22 din Galaţi.


În cei 4 ani de activitate în ţară programul a ajuns la aproape 13.000 de elevi şi aproximativ 1.200 de facilitatori educaţionali. Mai multe detalii despre noi activităţi vor fi anunţate în curând.

 

Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].
Ne puteţi urmări pe Facebook: Next Film Education.

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT.
CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.
Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, Asociaţia T.E.T.Alexandria, Asociaţia Culturală KunSTadt, CineFeel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Casa Corpului Didactic Iaşi.
Parteneri media: TANĂNANA, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, Intuitext, ExamenulTău.ro, SuntPărinte.ro, Şcoala Intuitext, Sfatul Părinţilor, Edu-News.ro, Revista Arte şi Meserii, Kreatoria, România Pozitivă, Moviecore, AaRC, Movie News, IQool, LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus