Aristoteles Workshop provoacă cineaştii din întreaga lume la o sesiune intensivă de creaţie. Ajuns la ediţia cu numărul 14, atelierul de film documentar care a produs, de-a lungul timpului, zeci de filme premiate la festivaluri de prestigiu, şi-a deschis perioada de înscriere. Până la 1 iunie 2019, aplicaţiile pot fi trimise prin intermediul formularului disponibil pe website-ul https://www.aworkshop.org.
Comuna Beliş din judeţul Cluj va fi în 2019 gazda evenimentului dedicat regizorilor, operatorilor şi editorilor interesaţi să studieze şi să creeze filme documentare, sub îndrumarea unor experţi din domeniul cinematografiei. Situată la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni, regiunea va reprezenta un adevărat teren de joacă pentru cei 12 cineaşti, prezenţi în România pentru 5 săptămâni. Între 1 şi 31 august 2019, participanţii vor lucra în patru echipe şi vor parcurge toate etapele realizării unui film, de la alegerea subiectului, până la post-producţia documentarului, participând inclusiv la prima proiecţie cu public a acestuia.
Sunt eligibili pentru înscriere cineaştii pasionaţi de film documentar, cu studii în domeniul filmului sau un minim de experienţă în producţie video şi cinematografie, vorbitori fluenţi de limba engleză şi interesaţi să se dezvolte profesional şi personal, să-şi depăşească limitele şi să parcurgă contratimp, un întreg proces creativ care le-ar putea schimba viaţa.
Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuţu şi Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte, pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.
Printre cineaştii care s-au bucurat de experienţa AW de-a lungul timpului se numără Adina Pintilie (Touch Me Not), regizoarea premiată cu Ursul de Aur la Berlin, în 2018, absolventă a workshopului cu multipremiatul Don't Get Me Wrong. De la prima ediţie Aristoteles Workshop şi până astăzi, peste 150 de participanţi au produs aproape 50 de filme dintre care mai mult de jumătate au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Chişinău, Varşovia, Tampere. Cea mai recentă realizare a fost atinsă de scurtmetrajul See You Soon, în regia lui Andrei Răuţu, inclus în 2019 în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film Documentar Cinema du Reel.
Începând cu 2018, Aristoteles Workshop este organizat în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune şi cu cinepub.ro, platforma unde filmele româneşti se văd gratuit şi legal de oriunde din lume.