august 2019
Realizarea unui film documentar în numai cinci săptămâni nu e deloc un obiectiv uşor de atins, dar participanţii Aristoteles Workshop au reuşit. Cinci poveşti captivante au prins viaţă la Beliş, în judeţul Cluj, acolo unde s-a desfăşurat cea de-a 14-a ediţie a celui mai important atelier de film documentar din estul Europei.


Subiectele care i-au inspirat pe cineaşti în 2019 sunt dintre cele mai diverse. Oamenii, locurile şi poveştile lor le-au alimentat participanţilor fascinaţia artistică. Unii au ales să relateze întâmplări marcante din vieţile unor personaje interesante pe care le-au întâlnit în primele zile de atelier. Alţii s-au îndreptat către forme de explorare personală, folosind tehnica documentară pentru a spune poveşti intime despre fricile şi visele proprii.


Una dintre puţinele echipe care a ales să lucreze în formula iniţială, cea formată din regizorul britanic David Power, directorul de imagine Bence Prokop, din România şi editoarea Julia Elger (Germania), şi-a îndreptat atenţia către povestea a doi fraţi, pe care accidentul suferit de mama lor îi trimite într-o aventură plină de mistere. Pe parcurs, ei vor descoperi lucruri nebănuite şi vor reuşi să se înţeleagă în profunzime unul pe celălalt.

La limita dintre eliberare şi izolare, personajul pe care a ales să-l urmărească regizorul american Bronte Stahl încearcă să desluşească o dilemă personală. Ce înseamnă, de fapt, responsabilitatea? Alături de colegii săi de echipă, directorul de imagine italian Lorenzo Fabbro şi editoarea Claudia Alexandru, din România, regizorul l-a observat timp de câteva săptămâni pe protagonistul poveştii în mediul său natural, înconjurat de peisaje locale fascinante.


Magia priveliştilor din vecinătatea Belişului au fost surprinse şi de Voicu Mureşanu în filmul său realizat independent, cu sprijinul lui Rareş Tabacu, student UBB şi voluntar Aristoteles Workshop. Selectat la această ediţie ca editor, cineastul a ales să-şi spună propria poveste, invitând publicul într-o călătorie vizuală şi metaforică, care parcurge atât lumea reală, cât şi planul emoţional, ilustrând modul în care cele două se influenţează reciproc. Şi nu este singurul film la care lucrează Voicu. Tânărul cineast i s-a alăturat Ievei Sakalyte (Lituania) într-o aventură care până la finalul atelierului se va transforma într-un documentar plin de viaţă, despre doi realizatori de film şi grozăviile care se petrec de-a lungul călătoriei lor cu o furgonetă veche prin judeţul Cluj.


Regizorul Sam Bassett (Marea Britanie) şi ucraineanca Olya Chernykh (DoP) au ales să exploreze lumea viselor, construind o colecţie de conversaţii, autoportrete şi poveşti fictive care reflectă starea paradoxală de confuzie şi înţelegere, caracteristică universului oniric. Filmul lor va urmări declinul şi renaşterea sănătăţii mintale, explorând modul în care visele ne pot ajuta să depăşim traumele din lumea reală.

Pe 30 august 2019, în ultima zi de workshop, rezultatele procesului pe care participanţii l-au parcurs în ultima lună de zile au fost urmărite de toate echipele. Tot atunci, realizatorii filmelor au primit ultimele sfaturi din partea regizoarei daneze Lotte Mik-Meyer, profesor de film documentar şi studii de televiziune şi de la multi-premiatul regizor şi producător Laurent Becue-Renard - tutorii care le-au fost alături în construirea poveştilor, oferindu-le îndrumare în special în etapa de editare.

Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuţu şi Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte, pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Începând cu 2018, Aristoteles Workshop este organizat în parteneriat cu Masterul de Film Documentar de la Facultatea de Teatru şi Film UBB Cluj.

O parte dintre cele mai importante şi mai premiate filme produse de Aristoteles Workshop pot fi urmărite pe cinepub.ro, platforma unde filmele româneşti se văd gratuit şi legal de oriunde din lume.

Ediţia cu numărul 14 a atelierului a avut loc între 1 şi 31 august 2019, la Beliş, judeţul Cluj, şi este finanţată de Consiliul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România şi DacinSara.

Echipamentul tehnic pentru editare pus la dispoziţie de NOUMAX
Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Cinemagia, AaRC.ro, Liternet.ro, Films in Frame, ADFR, Clujul Cultural.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus