iunie 2019
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2019
Regizorul filipinez Brillante Mendoza, unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai lumii, este invitatul special al celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care va avea loc în perioada 24-30 iunie 2019.


El îşi va prezenta în competiţia BIFF cel mai nou film, Alpha: The Right to Kill / Alfa: Dreptul de a ucide, (2018), câştigător al Premiului Special al Juriului la San Sebastian. Proiectat în premieră în România, filmul are în centru un ofiţer de poliţie şi un tânăr informator, implicaţi într-o amplă şi controversată operaţiune pentru arestarea unui lord al drogurilor din Manila.


Brillante Mendoza va susţine un masterclass şi va introduce de asemenea unul dintre cele mai premiate filme ale sale, Thy Womb / Pântecele tău, prezentat în 2012 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, unde actriţa Nora Aunor a obţinut trofeul de interpretare.

Autor a peste 15 filme, Brillante Mendoza este un obişnuit al celor mai mari festivaluri, unde a obţinut numeroase trofee, printre care şi un premiu de regie la Cannes în 2009, cu Kinatay.

Un alt titlu din competiţia de la această ediţie aniversară a BIFF este extrem de aşteptatul Sibyl (2019), al regizoarei franceze Justine Triet, prezentat într-o proiecţie specială în România la scurt timp după selecţia din competiţia Festivalului de la Cannes.
Sibyl are ca protagonistă o femeie psihoterapeut blazată (Virginie Efira) care revine la prima sa pasiune, aceea de a deveni scriitoare, inspirată de cea mai nouă pacientă a sa, o actriţă aspirantă cu probleme (Adèle Exarchopoulos).


Tot de la Cannes, din secţiunea Un Certain Regard, vine în competiţia BIFF şi unul dintre cele mai lăudate debuturi de pe Croazetă, Evge / Homeward / Spre casă (2019), al unui foarte tânăr regizor ucrainean de origine tătară, Nariman Aliev.
Filmul urmăreşte drumul pe care un bărbat dintr-o familie de tătari din Crimeea îl face alături de fiul său pentru a transporta de la Kiev cadavrul unui alt fiu pe care vrea să îl îngroape în locurile natale.


Singurul film românesc din cursa pentru trofeele BIFF 2019 este Un prinţ şi jumătate (2018), noul lungmetraj regizat de Ana Lungu, inclus anul trecut în competiţia Festivalului de la Sarajevo.
Avându-i în rolurile principale pe Iris Spiridon, Marius Manole şi István Téglás, Un prinţ şi jumătate este povestea a trei prieteni ajunşi la vârsta adultă care nu reuşesc, din diverse motive, să aibă o familie. Ca o soluţie împotriva singurătăţii, Iris, Marius şi István aleg, pentru moment, să locuiască împreună într-un apartament închiriat în Bucureşti. Când Iris se îndrăgosteşte de un scriitor maghiar din Transilvania, "familia fericită" este în pericol de a se destrăma.


Celelalte patru titluri din competiţia BIFF, anunţate deja, sunt La paranza dei bambini / Piranhas (2019), al italianului Claudio Giovannesi, Divino Amor / Iubire divină (2019), al brazilianului Gabriel Mascaro, Asako I & II (2018), al japonezului Ryûsuke Hamaguchi şi Hellhole (2019), al belgianului Bas Devos.

Filmele vor concura pentru trei trofee: Marele Premiu, în valoare de 4.000 de euro, Premiul pentru cea mai bună regie - 2.500 de euro şi Premiul pentru cel mai bun scenariu - 2.500 de euro. Premiile sunt asigurate de Institutul Cultural Român (ICR), partener şi susţinător tradiţional al BIFF.

Juriul internaţional care va decide câştigătorii ediţiei 2019 este format din directoarea artistică a Festivalului Internaţional de Film de la Haifa, Pnina Blayer (preşedinte), actorul Dan Nuţu, regizoarea germană Sandra Nettelbeck, regizorul Paul Negoescu şi producătorul francez Anthony Bobeau.

Programul BIFF va fi anunţat marţi, 18 iunie 2019, când se vor pune în vânzare online şi biletele, pe Eventbook.ro.

Toate informaţiile despre ediţia din 2019 pot fi găsite pe site-ul festivalului, biff.ro, dar şi pe pagina de Facebook.

Festivalul este organizat de Fundaţia Charta sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu.
Manifestare organizată în cadrul Sezonului România - Franţa 2019.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Sprijinit de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Institutul Francez, Cinema Muzeul Ţăranului, Primăria Capitalei, prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Grădina cu filme - Cinema & More, Teatrelli, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Dacin Sara.
Parteneri: DHL, Independenţa Film, Icon Films, Grand Hotel Continental, Journey Pub, El Grande Comandante Pub&More, La Mama, Restaurant Dada, Green Hours jazz-café, Simbio, Crama Fontezoppa, Le Boutique Hotel Moxa, 50 Sfumature di caffè, Reber, Nescafé.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile şi Nopţi, TV5, Caţavencii, Blitz TV, Ziarul Metropolis, All about Romanian Cinema (AaRC), LiterNet, CineGhid, Verbs describe us.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus