ianuarie 2006
  1. A History of Violence (David Cronenberg, 2005) - pentru că sloganul "long live the new flesh" a fost înlocuit, subtil şi elegant, cu urarea "long live the old family." Şi pentru că spune, fără să judece, că violenţa nu este gratuită, ci necesară.

  2. The Constant Gardener (Fernando Meirelles, 2005) - pentru că nu este niciodată prea târziu să-ţi dai seama că ai fost iubit şi că viaţa există dincolo de gardul grădinii tale. Şi pentru că Africa este doar începutul.

  3. Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (Nick Park & Steve Box, 2005) - pentru că, după cinci ani de efort susţinut, W&G îşi reafirmă statutul de "cuplu regal" al animaţiei. Şi pentru că legumele sunt, cu adevărat, foarte sănătoase.

  4. Gegen die Wand / Head On (Fatih Akin, 2004) - pentru că turco-germanii reuşesc un cocktail năucitor de dragoste, punk şi Cassavetes. Şi pentru că-i făcut aparent fără efort, dar şi fără concesii.

  5. The Final Cut (Omar Naim, 2004) - pentru că e una din cele mai tulburătoare alegorii "viaţă-moarte" văzute recent. Şi pentru că Robin Williams se joacă de-a Creatorul.

  6. Noi albinoi (Dagur Kari, 2003) - pentru că rar avem parte de un film de debut făcut cu siguranţa unui veteran. Şi pentru că zăpada purifică mai eficient ca broscuţele.

  7. Moartea domnului Lăzărescu (Cristi Puiu, 2005) - pentru că Lăzărescu suntem toţi iar medicii sunt doar nişte oameni. Şi pentru că altă Românie oricum nu avem.

  8. Un long dimanche de fiancailles (Jean-Pierre Jeunet, 2004) - pentru că iubirea învinge uitarea. Şi pentru că instinctul de supravieţuire nu mai înseamnă nimic în faţa camaraderiei.

  9. The Life and Death of Peter Sellers (Stephen Hopkins, 2004) - pentru că Geoffrey Rush este Clouseau / Dr. Strangelove / Hrundi V. Bakshi / Federico Fabrizzi. Şi pentru că Sellers sunt ceilalţi.

  10. Layer Cake (Matthew Vaughn, 2004) - pentru că un mic gangster din Londra anilor 2000 are şansa de a sta, într-o lume mai bună, alături de Rico & Co. Şi pentru că sârbul Iureş zice cât se poate de româneşte: "Tăiaţi-i capu'!!!"

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus