Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Ediţia 5 a rezidenţei internaţionale de scenaristică Pustnik 2019 şi-a ales participanţii

iulie 2019
Cea de a cincea ediţie a rezidenţei internaţionale de scenaristică Pustnik, care se va desfăşura între 2 şi 9 septembrie 2019 la Portul Cultural Cetate, şi-a selectat cei opt participanţi, dintr-un număr total de 119 înscrieri, din 44 de ţări.

Cei 8 finalişti selectaţi de curatorii rezidenţei - Andreea Borţun şi Bryn Chainey vin din şase state din întreaga lume:
Ori Aharon (Israel/Romania) - OSHER
Phyllis Grae Grande (Philippines) - Everybody Leaves
Tess Martin (USA) - Tracing Rita
Alexandru Mavrodineanu (Romania) - A Serious Man
Kerstin Neuwirth (Austria) - ABITANTI
Jayisha Patel (UK) - When Ash Falls
Diana Voinea (Romania) - Chronicle of a Disappearance
Jack Wake-Walker (UK) - Scarlett123

Timp de 9 zile, finaliştii îşi vor dezvolta primul sau al doilea scenariu de lungmetraj pe malul Dunării şi vor avea parte de întâlniri de feedback cu profesionişti autohtoni şi internaţionali. Cele mai recente nume confirmate sunt producătoarele Marie Dubas (Deuxième Ligne Films - Franţa) şi Len Rowles (Humdinger Films/ Protagonist - UK).

Marie Dubas este producător din 2008, când a început cu producţia de scurtmetraje, lucrând pentru diferite companii. Este absolventă EAVE 2013, iar în 2009 a luat parte la TorinoFilmLab script & pitch ca script editor trainee. În 2014 îşi lansează casa de producţie Deuxieme Ligne Films în Normandia, Franţa, care a co-produs filme precum The Wound (John Trengove / Sundance 2016, Berlinale Panorama 2017), God Exists, her name is Petrunija (Teona Mitveska, Premiul Juriului la Berlinale 2019).

Len Rowles este fondatoarea casei de producţie Humdinger Films, care are în portofoliu scurtmetraje nominalizate la Oscar sau BAFTA. Face parte din echipa celor de la Protagonist Pictures, o cunoscută companie de distribuţie şi producţie din Marea Britanie cu nenumărate succese de box office.

De asemenea, participanţii vor beneficia de îndrumare din partea regizoarei siriene Soudade Kadaan, al cărei prim lungmetraj The Day I Lost My Shadow a câştigat Premiul "Leul viitorului" pentru cel mai bun film de debut la Festivalul de Film de la Veneţia 2018, Bianca Oana, producătoarea câştigătorului Ursului de Aur la Berlinale Touch Me Not şi Laurence Coriat, scenarista filmelor semnate de Michael Winterbottom, Wonderland, O vară în Genova.
--
Finaliştii şi invitaţii ediţiei #5 vor lua parte la discuţii, masterclass-uri şi dezbateri. De asemenea, va exista un panel de profesionişti locali care vor dezbate oportunităţile de co-producţie din România.

Despre Pustnik:
Pustnik este prima rezidenţă internaţională de scenaristică desfăşurată în România. Proiectul îşi propune să le ofere tinerilor scenarişti un context prielnic dezvoltării poveştilor la care lucrează, într-un cadru natural şi relaxat, departe de presiunile industriei. În acelaşi timp, Pustnik îşi doreşte să creeze în jurul său o reţea de profesionişti din cinema, cercetători şi oameni de cultură, cu scopul încurajării colaborărilor dintre aceştia.

Mai multe informaţii:
www.pustnik.com / www.facebook.com/pustnik

Program organizat de Asociaţia TETA
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român şi Uniunea Cineaştilor din România
Parteneri: Institutul Francez, British Council România, CinEd
Parteneri Media: Film New Europe, TV5 Monde Romania, Films in Frame, Sub25, Liternet, The Institute, IQAds, Smark, Aarc.ro, Tananana

Toate articolele despre Articole diverse

Rebelii Cehoslovaciei - înainte şi după - la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 Bilet de iertare, debutul în regie de film al actriţei Alina Şerban, pe marile ecrane din Bucureşti, Comunicat de presă
 La braţ cu Havel, Pavek şi Otik la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 O bulă de libertate atipică în Cehoslovacia - Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 Serialul Umbre se vede la TNT din 5 noiembrie 2019, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.