august 2019
Festivalul Película - Latin American Experience, 2019
Cea de-a patra ediţie a festivalului Película - Un festival ca o fiesta! va avea loc între 11 şi 15 septembrie 2019, la Bucureşti.

Timp de 5 zile, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Ţăranului Român şi alte spaţii alternative din Bucureşti, publicul va putea descoperi culturile altor ţări, diferenţele şi similarităţile dintre România şi zona Ibero-Americană. Festivalul se concentrează pe cultura acestei zone şi combină armonios proiecţiile de filme cu demonstraţiile de dans, mâncarea, muzica, expoziţiile, cu poveştile celor îndrăgostiţi de această lume plină de pasiune şi umanitate, pentru o experienţă unică.

În fiecare an, Película doreşte să celebreze cinematografia şi cultura Ibero-Americană şi îşi îndreaptă reflectoarele spre una dintre ţări în mod deosebit. Anul acesta Brazilia este ţara în focus.

Unul dintre filmele iconice ale Braziliei, Central do Brasil, va deschide miercuri, 11 septembrie 2019, ediţia a patra a festivalului Película! Filmul vorbeşte despre călătoria plină de emoţii a unei foste învăţătoare şi a unui băiat în vârstă de 9 ani. Filmul are peste 30 de premii şi nominalizări în festivaluri internaţionale, a fost nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol principal şi Cel mai bun film străin şi a primit în 1999 Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin.

Competiţia Película din acest an include 5 filme din Brazilia, Peru, Mexic, Argentina şi Chile.


Producţii puternice, care tratează subiecte de interes: părinţi care trebuie să accepte desprinderea de copil şi maturizarea firească, părinţi care luptă să-şi recupereze copilul răpit, probleme sociale şi aspiraţia pentru o viaţă mai bună, secrete bine ascunse care o dată dezvăluite aduc cu ele crime, o privire intimă asupra vieţii unei comunităţi izolate, care trăieşte departe de excesele urbane, într-o epocă a schimbării şi încercărilor. Toate filmele selecţionate în competiţia acestui an sunt producţii cu un important traseu internaţional, multipremiate şi cu ecouri extraordinare în presă.

Benzinho / Loveling - dramă, Brazilia - Uruguay, 2018
Regia: Gustavo Pizzi

Cancion sin nombre / Song without a name - dramă, Peru, 2019
Regia: Melina León

La Camarista / The Chambermaid - dramă, Mexic, 2018
Regia: Lila Avilés

Rojo - thriller, Argentina, 2018
Regia: Benjamin Naishtat

Tarde para morir joven / Too late to die young - dramă, Chile, 2018
Regia: Dominga Sotomayor

Descrieri filme

Central do Brasil / Central Station - Opening Film / Focus Brazilia
Dramă - Brazilia (1998)
Regia: Walter Salles
Cu: Fernanda Montenegro, Vinicius De Oliveira, Marilia Pera
Date difuzare:
Miercuri, 11 septembrie 2019, ora 19.00, Cinema Elvire Popesco
Duminică, 15 septembrie 2019, ora 17.00, Cinema Elvire Popesco

Călătoria plină de emoţii a unei foste învăţătoare, care redactează scrisori pentru cei care nu ştiu să scrie, şi a unui băiat a cărui mamă a murit recent, în căutarea tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată.
Nominalizare la Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol principal (1999) şi Cel mai bun film străin (1999); Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin (1999).

Benzinho / Loveling - Competiţie / Focus Brazilia
Dramă, Brazilia- Uruguay, 2018
Regia: Gustavo Pizzi
Cu: Karine Teles, Otavio Muller
Date difuzare:
Vineri, 13 septembrie 2019, ora 21.00, Cinema Elvire Popesco
Duminică, 15 septembrie 2019, ora 12.00, Cinema Muzeul Ţăranului

La marginile oraşului Rio de Janeiro, Irene are la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi învinge anxietatea şi a-şi recâştiga încrederea în sine, înainte de a-l trimite pe băiatul ei cel mare de-acasă.
Selecţionat în competiţie la Sundance şi Rotterdam, Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film din Panama (2019), Premiul pentru Cel mai bun film ibero-american la Festivalul de Film Spaniol de la Malaga (2018),

Cancion sin nombre / Song without a name - Competiţie
Dramă, Peru, 2019
Regia: Melina León
Cu: Pamela Mendoza, Tommy Paraga
Date difuzare:
Sâmbătă, 14 septembrie 2019, ora 15.00, Cinema Elvire Popesco
Duminică, 15 septembrie 2019, ora 18.30, Cinema Muzeul Ţăranului

Fiica nou născută a Georginei, o tânără care locuieşte în Anzi, este răpită dintr-o clinică falsă. Eforturile ei disperate de a-şi găsi copilul o duc către sediul unei publicaţii renumite, unde îl întâlneşte pe Pedro Campos, un jurnalist singuratic ce decide să conducă investigaţia. Bazat pe o întâmplare reală.
Cel mai bun film de debut la Festivalul de Film de la München (2019), Nominalizare pentru Golden Camera, Cannes (2019)

La Camarista / The Chambermaid - Competiţie
Dramă, Mexic, 2018
Regia: Lila Avilés
Cu: Gabriela Cartol, Teresa Sánchez
Date difuzare:
Joi, 12 septembrie 2019, ora 17.00, Cinema Elvire Popesco
Duminică, 15 septembrie 2019, ora 20.15, Cinema Muzeul Ţăranului

Eve, o tânără cameristă dintr-un hotel luxos din Mexico City, se confruntă cu monotonia zilelor lungi de muncă examinând în tăcere lucrurile uitate şi făcându-şi prieteni care îi alimentează visul recent descoperit de a duce o viaţă mai bună.
Premiul pentru debut la Premiile Ariel (Mexic, 2019), Nominalizare la Premiul Southerland pentru debut (Londra, 2018)
Premiul pentru debut la Premiile Ariel (Mexic, 2019), Nominalizare la Premiul Southerland pentru debut (Londra, 2018)

Rojo - Competiţie
Thriller, Argentina, 2018
Regia: Benjamin Naishtat
Cu: Claudio Martinez Bel, Mara Bestelli, Alfredo Casto
Date difuzare:
Sâmbătă, 14 septembrie 2019, ora 17.00, Cinema Elvire Popesco
Duminica, 15 septembrie 2019, ora 16.15, Cinema Muzeul Ţăranului

La mijlocul anilor '70, un om bizar ajunge într-un oraş de provincie liniştit. Aflat într-un restaurant, el începe să-l insulte, fără nici un motiv, pe Claudio, un avocat renumit. Localnicii îi iau partea avocatului, iar străinul este umilit şi alungat din oraş. Mai târziu în acea noapte, străinul, hotărât să se răzbune, dă peste Claudio şi soţia sa, Susana. Avocatul urmează apoi o cale fără întoarcere care implica moarte, secrete şi tăcerea oamenilor.
Selecţie San Sebastian, Göteborg, Istanbul, Havana-competiţia oficială.
Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film din Guadalajara - Dario Grandinetti (2019), Nominalizare pentru Premiul Platform la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (2018)

Tarde para morir joven / Too late to die young - Competiţie
Dramă, Chile, 2018
Regia: Dominga Sotomayor
Cu: Demian Hernandez, Antar Machado, Magdalena Totoro
Date difuzare:
Joi, 12 septembrie 2019, ora 21.00, Cinema Elvire Popesco
Duminică, 15 septembrie 2019, ora 14.00, Cinema Muzeul Ţăranului

În vara anului 1990, în Chile, un mic grup de familii trăieşte într-o comunitate izolată, chiar la poalele Anzilor, construind o lume nouă, departe de excesele urbane, cu ajutorul libertăţii emergente, care a urmat recentului final al dictaturii.
În această epocă a schimbării şi încercărilor, Sofia şi Lucas, 16 ani, şi Clara, 10 ani, vecini în acest ţinut arid, se luptă cu părinţii, cu primele iubiri şi cu temerile, în timp ce se pregătesc pentru o mare petrecere de Revelion. Locuiesc ei departe de pericolele oraşului, dar nu şi de ale naturii.
Selecţie oficială Locarno, Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Gijon (2018), Nominalizare la Grand Prix Asturias pentru Cel mai bun film (2018)
Premiul pentru debut la Competiţia Ibero-America (2018)

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE şi Asociaţia Culturală ARTICHITANA şi este susţinut onorific de o parte dintre ambasadele ţărilor din America Latină la Bucureşti: Argentina, Brazilia, Chile, Mexic şi Peru, cărora li se alătură Ambasada Franţei, Institutul Francez şi Institutul Cervantes.
Película promite o experienţă inedită şi vă aşteaptă să luaţi parte la cât mai multe evenimente!
Primele festival pass-uri, precum şi biletele pentru o parte dintre filmele din program sunt deja puse în vânzare, aici: https://eventbook.ro/festival/pelicula

¡Hasta pronto!

Eveniment sponsorizat de: Saha, Alien Film Entertainment, PAZO Services AG, MEZ CRAFTS
Parteneri: AQUA CARPATICA, Domeniile Sâmbureşti, DHL, Bad Unicorn, Fala Portugues!, OK Center, Fundaţia Dreptul la Educaţie, J'ai Bistrot , Le Bistrot Social
Parteneri media: Radio Guerrilla, Cinemagia, Zile şi Nopţi, TV5MONDE, Munteanu


Pagina de facebook: https://www.facebook.com/PeliculaLAFE
Pagina de instagram: @peliculalafe
Adresa de e-mail: [email protected]
Website: www.peliculafiesta.ro
Bilete: https://eventbook.ro/festival/pelicula
Festival pass-uri: https://eventbook.ro/film/bilete-pelicula-2019-festival-pass

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus