august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019

Alberto Păduraru: Cine eşti, de unde vii şi încotro te îndrepţi?
Macrina Sivu: Mă numesc Macrina Sivu, din trupa de teatru Mircea Albulescu, Câmpina. Sunt un om, printre mulţi alţi oameni care nu se gândeşte de unde vine şi încotro se îndreaptă, ci e doar atent la drumul asta interesant şi fantastic prin şansă pe care o numim "viaţă". Un lucru e clar: sunt din ce în ce mai recunoscătoare pentru ce-mi oferă existenţa. Vreau că prin sensul pe care mi-l ofer aici să-i ajut şi pe ceilalţi pe drumul lor, dăruindu-le tot ce am mai bun.

A.P.: Cum ai descrie experienţa Ideo Ideis în câteva cuvinte?
M.S.: Am aşteptat cu mult entuziasm această experienţă, este prima oară când mă bucur de ea şi deşi prefer să nu-mi fac aşteptări, aici presimt că voi învaţă mai multe decât m-aş fi gândit.

A.P.: Cu ce ocazie ai ajuns să faci teatru? Ce simţi că îţi oferă asta, ce nu mai poate nimic altceva?
M.S.: Teatru am ajuns să fac dintr-o întâmplare, când într-o zi o prietenă m-a invitat la repetiţiile trupei şi acolo am rămas. De-a lungul vieţii, cele mai importante şi semnificative lucruri mi s-au întâmplat spontan. M-am dezvoltat foarte mult ca om de când fac teatru. Pe lângă faptul că am învăţat să nu-mi mai fie frică să vorbesc cu oamenii şi am scăpat de teamă de a-mi arăta liber vulnerabilitatea, teatrul mi-a confirmat că în noi există potenţialul de a fi oricine şi orice şi astfel fructificându-l mă apropii mai mult de cine sunt cu adevărat. În nicio altă circumstanţă nu discut cu mine mai sincer şi nici nu încerc să mă descopăr mai profund ca în prezenţa teatrului.

A.P.: Poţi să ne povesteşti puţin despre spectacolul cu care trupa ta vine în 2019 în Alexandria?
M.S.: Spectacolul Exploziv, scris de Elise Wilk, nu este doar o poveste despre tinerii liceeni şi relaţiile interumane disfuncţionale, e o poveste care prin umor şi drama te face să resimţi stări, momente pe care poate le-ai trăit de-a lungul adolescenţei, dincolo de drama prezentată. E un spectacol care te face să te gândeşti cât de real şi sincer eşti în propria viaţă. E nevoie doar să te gândeşti puţin la substratul poveştii prezentate...

A.P.: Ce crezi că i-ar determina pe oameni să vină la spectacolul vostru? Şi - dincolo de asta - ce crezi că îi determină pe oameni să vină la teatru în general?
M.S.: Simplul fapt că îi poartă printr-un amalgam de stări cred că este de ajuns, restul motivelor le vor descoperi participând la spectacol. Îmi place să cred că teatrul nu e doar o modalitate de destindere sau o sursă de cultură, îmi place să cred că sunt motive mult mai profunde pentru care oamenii simt nevoia de teatru. Pe lângă toată acea conexiune unică care se creează între actor şi spectator, eu cred că fiecare îşi extrage dintr-un spectacol exact ce are nevoie, depinde de percepţia şi trebuinţele fiecăruia. Unii caută poate să înveţe mai mult despre ei şi lume, alţii poate au nevoie de emoţii, iar alţii poate doar de o regăsire sau oglindire într-o anume situaţie. În asta constă frumuseţea, că indiferent de efect, omul pleacă cu o experienţă.

A.P.: Tema din 2019 a Ideo Ideis este: "Tu cât poluezi pe net?" Spune prima experienţă la care te duce cu gândul.
M.S.: Mă gândesc, în primul rând, la tot hate ul la care sunt instigaţi oamenii. Mereu vor există pe net oameni care vor face lucruri de bună calitate sau de proastă calitate, dar asta nu înseamnă că dacă nu suporţi un anume trend sau persoană trebuie să-ţi exprimi în mod necesar toată nemulţumirea, poţi pur şi simplu să accepţi şi să nu arăţi că ai tu dreptate. Nu e ca şi cum ceva se va schimbă dacă tu şi alţi 1.000 de oameni aveţi aceeaşi părere.

A.P.: Care sunt cele trei lucruri pe care le-ai face pentru a reduce "poluarea" de pe internet?
M.S.: Eu cred că poţi să şi eviţi această poluare fiind în primul rând atent la ce urmăreşti pe net. Totul ţine de alegerile tale. Dar cred că am putea reduce din poluare prin: 1. Atenţia, mai ales, la propriul comportament pe social media. 2. Recapitularea sau chiar reînvăţarea celor 7 ani de acasă. 3. Conştientizarea faptului că oamenii sunt diferiţi şi că adevărul tău nu poate fi şi al celorlalţi.

Spectacolul Exploziv al Trupei Mircea Albulescu Câmpina se poate vedea luni, 12 august 2019, ora 12,30, la Sala Polivalentă din Alexandria, în cadrul Festivalului Ideo Ideis, 2019. Intrarea este liberă. Programul întregului festival Ideo Ideis se poate găsi aici. Alte interviuri cu membri ai trupelor participante şi cronici ale evenimentelor din festival se pot citi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus