august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019

Alex Maxim (foto: Larisa Baltă)

Andrada Ionescu: Ideo 2019 este primul Ideo la care participi?
Alex Maxim: Nu, e al doilea. Sper că nu şi ultimul.

A.I.: Ce ai descoperit la workshopuri?
A.M.: La workshopul cu trupa am descoperit că orice exerciţiu, oricât de simplu sau de rudimentar ar părea, tot poate avea impact asupra celui care îl face. La workshopul de măiestrie, cu Andrei Pungovschi, am realizat că nu ajunge doar să ştii să setezi o cameră şi să apeşi pe declanşator ca să faci o poza bună. Ai nevoie şi de răbdare.

A.I.: Ce i-ai spune acum cuiva care vine pentru prima dată la Ideo?
A.M.: I-aş spune să nu piardă timpul. Are o săptămână în care trebuie să profite de fiecare secundă. Să nu rateze vreun workshop, vreun spectacol, vreun masterclass, vreun Q&A şi nici ocazia de a cunoaşte pe cineva. Dacă nu faci asta, la finalul celor şapte zile o să regreţi foarte mult.

A.I.: Cum te simţi tu la final de Ideo?
A.M.: Sunt extenuat mintal, fizic şi emoţional. Sunt oarecum melancolic, dar în principiu fericit pentru că am reuşit să duc la capăt cam 90% din tot ce mi-am propus pentru ediţia aceasta de festival. Mi-am propus să-mi revăd prietenii din ţară şi să văd ce se mai întâmplă cu vieţile lor. Am vrut să absorb cât mai multă informaţie şi experienţă din workshopuri. Să refac legături în trupă şi să îmi las amprenta asupra cuiva. Şi să fac poze, fiindcă mereu spun că o să fac asta prin festivaluri şi ajung să nu o fac. Am intrat la cazare în prima zi zâmbind şi am plecat de acolo în ultima zi tot aşa.

A.I.: Ce s-a schimbat în cadrul trupei în urma acestui festival?
A.M.: După fiecare festival care are genul ăsta de workshopuri cu trupa, am impresia că redescopăr cum sunt oamenii în realitate. Cred că ne-am dat seama că înainte de toate suntem o familie.

A.I.: Există vreun lucru pe care ţi l-a spus cineva sau pe care l-ai auzit în festival care te-a impresionat?
A.M.: În aceste şapte zile am avut în mod constant conversaţii cu oamenii din festival, unele mai profunde sau mai complexe decât altele, dar toate la fel de importante pentru mine. Nu pot spune că am reţinut citate exacte din ceea ce vorbea lumea cu mine. Cred că cel mai tare m-a impresionat Alin Neguţoiu când mi-a spus că vrea să-şi ducă în festivalurile de teatru tânăr spectacolele pe care le regizează ca să poată da înapoi ce a primit.

A.I.: Ce lucruri din festival îţi vor lipsi până în ediţiile următoare?
A.M.: Oamenii, asta cel mai clar. Să-mi văd trupa în fiecare dimineaţă, spectacolele, workshopurile, cazarea, sala polivalentă şi cam tot ce îţi trece prin cap când auzi "Ideo Ideis". Îmi vor lipsi şi unele persoane care au ajuns să-mi fie foarte dragi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus