august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019

Andrada Ionescu: Ideo 2019 este primul Ideo la care participi?
Mara Bugarin: Da, a fost primul Ideo. Nu cred că-l voi uita vreodată.

A.I. Ce ai descoperit la workshopuri?
M.B.: Am descoperit cum o pasiune comună precum teatrul poate aduce oamenii împreună. Am fost la un workshop de muzică ţinut de Kalelarga. Credeam că nu am tangenţe cu muzica, până când am compus, împreună cu alţi douăzeci de puşti care credeau acelaşi lucru, o super melodie. Mi s-a umplut inima de bucurie când am văzut cât de repede pot învăţa ceva într-un mediu sigur şi cu atât de mulţi oameni noi, frumoşi şi prietenoşi.

A.I. Ce i-ai spune acum cuiva care vine pentru prima dată la Ideo?
M.B.: Bucură-te de tot! Absoarbe fiecare lucru care ţi se va spune şi fii recunoscător că faci parte dintr-un proiect în care toată lumea respiră teatru. Leagă prietenii şi reaminteşte-ţi, cu ajutorul tuturor activităţilor şi al oamenilor din festival, de motivul pentru care faci teatru.

A.I. Cum te simţi tu la final de Ideo?
M.B.: Cred că e foarte greu să cuprind în cuvinte sentimentul pe care îl am acum, după această experienţă. Mă simt fericită când îmi amintesc de orice moment, spectacol, râset sau lecţie pe care am învăţat-o. Sunt puţin tristă că s-a terminat. M-a cuprins un fel de melancolie când am ajuns acasă, realizând că în alte contexte teatrul nu este atât de prezent şi apreciat ca la Ideo. Abia aştept să vină anul viitor şi sper să am iar parte de această experienţă superbă.

A.I. Ce s-a schimbat în cadrul trupei în urma festivalului?
M.B.: Festivalul ne-a unit. Am învăţat să locuim împreună în cortul comun, dar şi pe scenă. Să fim un întreg care a crescut prin această experienţă şi care s-a consolidat, acceptând bunele şi relele fiecăruia.

A.I. Există vreun lucru pe care ţi l-a spus cineva sau pe care l-ai auzit în festival care te-a impresionat?
M.B.: Un lucru care cred că va rămâne mult timp cu mine a fost feedback-ul mentorilor legat de spectacol. Cel mai frumos şi căutat lucru pentru public şi actor este autenticitatea. Mi s-a spus că sentimentul meu pur, lipsit de exagerări de pe scenă este cel mai important. E important să mă agăţ de el, pentru că asta îmi va da bucuria de a mă juca pe scenă.

A.I. Ce lucruri din festival îţi vor lipsi până în ediţiile următoare?
M.B.: Îmi vor lipsi oamenii noi pe care i-am cunoscut, statul cu prietenii din trupă, spectacolele superbe şi aerul de Ideo în general. Această lipsă mă ajută totuşi să muncesc ca la anul, în 2020, să ajung să respir din nou acest aer curat de la Ideo.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus