România Liberă / aprilie 2003
A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca debutează în forţă, pe 23 mai, cu filmul brazilian City of God, realizat de Fernando Meirelles. Prezentată în proiecţie specială la Cannes, anul trecut, această cronică a crimei organizate din cartierele rău-famate din Rio de Janeiro a fost nominalizată la categoria Cel mai bun film străin la recentele Globuri de aur şi a primit o nominalizare similară şi premiul de montaj la premiile BAFTA. City of God face parte, la Cluj, din secţiunea necompetitivă Supernova, consacrată filmelor de succes ale anului trecut (cu o singură excepţie, Warm Water Under a Red Bridge de Shohei Imamura, mai vechi cu un an). Altfel, selecţia e impresionantă, cîteva dintre titluri fiind: 24 Hours Party People de Michael Winterbottom, Intervenţia divină de Elia Suleiman (Palestina) - Premiul juriului şi Premiul FIPRESCI la Cannes 2002, Magdalene Sisters de Peter Mullan - Leul de Aur la Veneţia 2002, Spider de David Cronenberg, Sweet Sixteen de Ken Loach - Cel mai bun scenariu la Cannes 2002 şi Marele Premiu la Valladolid (ca să amintim doar două), Orele de Stephen Daldry - Ursul de argint la Berlin pentru cele trei interprete, Year of the Devil de Petr Zelenka - Marele Premiu la Karlovy-Vary 2002.

În ceea ce priveşte competiţia, selecţia este definitivată şi cuprinde 13 titluri din: Austria, Polonia, Germania, Islanda, Franţa, Ungaria, Bosnia, SUA, Danemarca, Slovenia, Argentina, Cehia, România fiind reprezentată de Furia lui Radu Muntean. Toate filmele din competiţie au deja la activ numeroase participări şi premii la alte competiţii internaţionale, cum sunt cele de la Rotterdam, Montréal, Locarno, Salonic, Berlin, Göteborg ş.a.

Secţiunea 3x3 e consacrată cineaştilor Lucian Pintilie (din păcate, fără Nicki Ardelean colonel în rezervă, dar cu Duminică la ora 6, Balanţa şi Terminus Paradis), Pedro Almodovar şi Lukas Moodysson. Secţiunea Steaua polară cuprinde trei filme nordice reprezentative pentru ultimii doi ani, în vreme ce o alta, Cinema American Indepedent numără filme premiate sau care au participat la festivalurile de la Sundance, Londra, Toronto. Printre acestea, Love Liza, care anul trecut a fost premiat la Sundance pentru cel mai bun scenariu, şi cel mai recent film al lui Gus Van Sant, Gerry. Noul val francez numără patru filme de anul trecut, dintre care îl amintim doar pe multipremiatul Carnages al lui Delphien Gleize. Demonlover de Olivier Assays, prezentat anul trecut în competiţia oficială la Cannes, deschide secţiunea Umbre, alăturîndu-i-se, printre altele, Dark Water de Hideo Nakata - Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI la Gerardmer. Mai sunt programate şi documentare, o secţiune de scurtmetraje horror şi o largă secţiune, Unlimited, care cuprinde în premieră şi filme erotice. Un eveniment special îl va constitui Din groazele lumii, filmat de Jeno Janovics în 1920 la Cluj. De asemenea, din 29 pînă în 31 mai, în cadrul Zilelor Româneşti, vor fi prezentate producţii autohtone foarte recente în avanpremieră atît pentru public, cît şi pentru reprezentanţii Festivalurilor de la Berlin, Rotterdam, Londra, Toronto, Sofia şi Skopje.

Festivalul se încheie în ultima zi a lunii mai, cu Gala de decernare a premiilor şi un Bal al Vampirilor. De menţionat că Marele Premiu este în valoare de 4.000 de dolari.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus