Programul complet al ediţiei, abonamentele şi biletele care asigură accesul la evenimente sunt acum disponibile online: https://animest.ro/
Una dintre cele mai fermecătoare animaţii nominalizate anul acesta la Oscar, Mirai (r. Mamoru Hosoda), reînvie fanteziile copilăriei, lansând o invitaţie la bordul maşinii timpului. Filmul urmăreşte călătoria caleidoscopică a unui copil de numai 4 ani, care nu pare pregătit să accepte venirea pe lume a surorii sale. Transformarea lui în ceea ce-i era menit să devină - fratele mai mare iubitor şi ocrotitor, ne va aminti tuturor că familia se află în centrul universului.
De la aceeaşi premisă porneşte şi adorabilul Missing Link / Haios şi blănos, cel mai recent lungmetraj produs de faimosul studio de animaţia Laika, în care protagonistul face înconjurul lumii pentru a-şi regăsi rudele. Te vei îndrăgosti cu siguranţă de personajele nostime imaginate de regizorul şi scenaristul Chris Butler, la rândul lui nominalizat în 2013 la Premiile Academiei Americane de Film pentru ParaNorman.
"Niciun film nu a reuşit să surprindă amploarea evenimentelor care au marcat Cambodgia sub regimul Khmer Rouge aşa cum a făcut-o povestea animată a lui Denis Do" (Variety).
FUNAN, debutul remarcabil al regizorului, inspirat din istoricul propriei sale familii, a fost distins cu Marele Premiu la Annecy în 2018 şi se va vedea la Animest pe 12 şi 13 octombrie 2019, în prezenţa producătorului francez Sébastien Onomo, la Cinema Elvire Popesco.
Tot aici vei redescoperi La Belle Époque alături de protagonista Dilili la Paris, marele câştigător din 2019 al Premiului César pentru Cel mai bun film de animaţie. În povestea 3D ilustrată prin imagini fotografiate de regizorul Michel Ocelot de-a lungul anilor, o fetiţă-detectiv din tribul Kanak întâlneşte câteva dintre cele mai importante personalităţi ale epocii, în timp ce investighează răpirile misterioase ce înspăimântă oraşul luminilor.
De o proiecţie specială va avea parte la Animest şi sequelul Minuscule - Mandibles From Far Away / Minuscule 2: Mandibule de la capătul lumii, un film de animaţie în care suspansul înlocuieşte dialogurile. Povestea care a cucerit generaţii continuă cu o nouă provocare în lumea gărgăriţelor create de Thomas Szabo şi Hélène Giraud. În toiul pregătirilor de iarnă, mezinul familiei este prins într-o cutie ce va fi curând trimisă în însorita Guadelupa, iar vechii prieteni se reunesc acum într-o misiune de salvare.
Prezentat în premieră la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, Hirondelle de Kaboul / Rândunelele din Kabul este filmul inspirat din romanul omonim al scriitoarei algeriene Yasmina Khadra, despre brutalitatea controlului Taliban, văzut prin ochii a doi îndrăgostiţi. Povestea adaptată elegant în acuarelă 2D marchează începutul colaborării de succes dintre cineasta Zabou Breitman şi artista Eléa Gobbé-Mévellec, aflată la debutul său regizoral. Proiecţia filmului la Animest îl va aduce în România pe Nicolas Debray, cunoscut pentru filme ca Iluzionistul sau The Secret of Kells şi cel care a condus echipa de animatori.
Vizionarul autor japonez Saku Sakamoto revine în selecţia Animest cu un horror avangardist produs independent în Japonia, pentru care semnează atât regia, scenariul şi animaţia, cât şi coloana sonoră. Excepţional şi obligatoriu de urmărit la Cinemateca Eforie, Aragne: Sign of Vermillion este un anime bizar şi hipnotizant, nerecomandat minorilor, în care o tânără studentă descoperă că apartamentul de vis în care s-a mutat este de fapt decorul unui adevărat coşmar.
Dacă te numeri printre fanii comediilor romantice, povestea autobiografică din Memorias de un hombre en pijama / Amintirile unui bărbat în pijama îţi va ajunge direct la inimă. Filmul regizat de Carlos Fernandez de Vigo şi inclus în 2019 în cursa pentru Premiile Goya transformă în realitate cel mai mare vis al lui Paco, un burlac de 40 de ani. Asta până când dragostea intră în joc şi îi dă peste cap planul de a-şi trăi viaţa în confortul propriei case, fără să fie nevoit să iasă vreodată din pijamale. Filmul va avea parte de două proiecţii speciale, la Cinema Elvire Popesco şi la Institutul Cervantes, în prezenţa regizorului spaniol, invitat special la festival alături de Lorena Ares, care a condus departamentul de animaţie.
Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie - 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE - Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette şi Club Control.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia ANIMEST
Cofinanţat prin: programul Europa Creativă al Uniunii Europene
Finanţatori: Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român
Parteneri: Vlad Cazino, Groupama, Cartoon Network, 5 To Go, Green Hours, KUBE Musette, MARe, CINETic, Jerry's Pizza, Dorna
Parteneri instituţionali: Institutul Francez, Institutul Cervantes, Forumul Cultural Austriac, British Council, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Republicii Estonia în Bucureşti, Estonian Film Institute, MARe/Muzeul de Artă Recentă
Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Observator Cultural, Radio România Cultural, Vice, Agerpres, Ziarul Metropolis, Films In Frame, The Institute, Cartierul Creativ, MovieNews, Cinefilia, AaRC.ro, IQool, ProAnimaţie.ro, Modernism.ro, Munteanu
Descarcă programul animest 2019 aici..