octombrie 2019
Festivalul de film de animaţie animest, 2019
Acid Rain, o călătorie psihedelică poloneză în regia lui Tomek Popakul, câştigă Trofeul Animest la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie. Premiul este oferit de Institutul Cultural Român, iar odată cu această distincţie, scurtmetrajul lansat în 2019 la Sundance se va înscrie automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film. Animest este singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din 2017.Juriul format din artistul canadian Robert Valley, invitat special al ediţiei, cineasta Sara Koppel, cunoscută pentru animaţiile erotice pe care le desenează manual, şi producătorul Richard Van Den Boom, co-fondator al studioului de animaţie Papy 3D, a fost cucerit de capacitatea filmului de "a-i însoţi pe spectatori în mai multe călătorii simultane, într-o manieră hiper-artistică şi într-un ritm remarcabil".


Aceiaşi trei juraţi au desemnat şi filmul câştigător al competiţiei de Film Studenţesc. Scurtmetrajul francez Hors de l'eau, semnat de Simon Duong Van Huyen, Joël Durand, Thibault Leclercq, Valentin Lucas şi Andrei Sitari i-a impresionat prin "îmbinarea perspectivei subiective cu stilul sofisticat al animaţiei"'.


O Menţiune Specială i-a fost acordată regizoarei Barbora Halířová, creatoarea scurtmetrajului Hide N Seek, o poveste despre curgerea şi percepţia timpului, deghizată într-un joc de-a v-aţi ascunselea. "Am urmărit 92 de filme şi multe dintre ele au fost absolut uimitoare. A fost greu să alegem un singur câştigător, aşa că am decis să oferim o menţiune pentru design-ul extraordinar al filmului şi pentru modul în care ilustrează tinereţea.", a subliniat juriul prezent sâmbătă seară, 12 octombrie 2019, la Ceremonia de decernare a premiilor, găzduită de Cinemateca Eforie.


Away, realizat în întregime de Gints Zilbalodis, un artist lituanian în vârstă de numai 25 de ani, a fost desemnat Cel mai bun Lungmetraj al acestei ediţii. Juriul format din Jürgen Hagler, directorul festivalului Ars Electronica, artista Sarah Van Den Boom, recent nominalizată la premiile César şi Janno Põldma, un reprezentant de top al animaţiei estoniene, a apreciat "echilibrul de forţe dintre estetica filmului şi povestea evocată", afirmându-şi totodată intenţia de a încuraja cineaştii să "împingă graniţele convenţionalului şi să-şi înfrângă teama de obstacole".


Acelaşi juriu a acordat şi Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc de animaţie filmului Opinci, semnat de Anton şi Damian Groves. Inspirată din călătoria fabuloasă a unui român în jurul Pământului, povestea s-a remarcat prin "stilul vizual original şi prin subiectul impresionant". Ambele premii au fost oferite de Uniunea Cineaştilor din România.Memorable a fost desemnat Cel mai popular film al ediţiei, în urma voturilor exprimate de spectatorii Animest. O fermecătoare metaforă despre dizolvarea memoriei cauzată de înaintarea în vârstă, producţia franceză regizată de Bruno Collet a fost distinsă cu Premiul Publicului la cea de-a 14-a ediţie Animest. Unul dintre spectatorii care au votat a câştigat, prin tragere la sorţi, un abonament la ediţia din 2020 a festivalului.


În secţiunea Music Video, jurizată de artista mexicană Aria Covamonas, artistul muzical Alexandru Burcea (Golan) şi Gilda Comârzan - realizatoare şi producătoare Radio Guerrilla, premiul i-a fost oferit videoclipului Your Eyes, Will I Ever, în regia francezului Félicien Colmet Daâge.


Premiul secţiunii Minimest, oferit de Cartoon Network, îi revine filmului Zoo, în regia Ninei Heckel, în care protagonista trăieşte cea mai mare aventură a copilăriei într-o grădină zoologică. "Ne-a plăcut umorul personajului, pentru că aceasta este o calitate pe care nu toate persoanele o au", şi-au motivat micuţii cinefili alegerea.


Noua secţiune competiţională Animest, cea dedicată filmelor de animaţie VR, şi-a stabilit la rândul său marele câştigător. Premiul oferit de Loop Virtual Solutions, partenerii secţiunii tematice Yesterday Will Be Tomorrow, a ajuns în Danemarca, la Lucy Greenwell, Michelle Kranot şi Uri Kranot, realizatorii Songbird. Filmul propune o experienţă fantastică pe insula Kauai în 1984, în mijlocul unei luxuriante jungle acoperite de ceţuri, în căutarea ultimei ʻōʻō, o pasăre cu un viers minunat a cărei existenţă a fost ameninţată până la extincţie.


Pitch, please!, concursul de proiecte dedicat creatorilor de film de animaţie din România şi Republica Moldova, a reunit la ediţia 2019 a Animest câteva dintre cele mai importante nume ale tinerei generaţii de artişti animatori autohtoni. Premiul oferit de Uniunea Cineaştilor din România şi CEE Animation Forum, le-a fost înmânat de către Laurenţiu Damian artiştilor Bogdan Benea şi Andra Berilă, pentru proiectul Glenda, The Devil-Blessed. O menţiune specială i-a fost oferită lui Oleg Contrea, animatorul moldovean care lucrează în acest moment la Time Guardians.


Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest a avut loc în perioada 4 - 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE - Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette şi Club Control.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia ANIMEST,
Cofinanţat prin: programul Europa Creativă al Uniunii Europene
Finanţatori: Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român
Parteneri: Vlad Cazino, Groupama, Cartoon Network, 5 To Go, Green Hours, KUBE Musette, MARe, CINETic, Jerry's Pizza, Dorna
Parteneri instituţionali: Institutul Francez, Institutul Cervantes, Forumul Cultural Austriac, British Council, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Republicii Estonia în Bucureşti, Estonian Film Institute, MARe/Muzeul de Artă Recentă
Parteneri Minimest: PlaYouth, Editura Arthur, MiniGrafic, Vlad şi cartea cu Genius, Green Sugar, Radio Itsy Bitsy, CinEmil
Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Observator Cultural, Radio România Cultural, Vice, Agerpres, Ziarul Metropolis, Films In Frame, The Institute, Cartierul Creativ, MovieNews, Cinefilia, AaRC.ro, IQool, ProAnimaţie.ro, Modernism.ro, Munteanu
Parteneri de monitorizare: MediaTrust


Descarcă programul animest 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus