octombrie 2019
Festivalul de film de animaţie animest, 2019
Sunt creatorii unor filme de animaţie premiate la cele mai mari festivaluri. Poveştile şi personajele imaginate de ei au făcut înconjurul lumii şi au cucerit publicul de pretutindeni. Au inovat lumea filmului şi s-au poziţionat printre numele de referinţă în domeniu. La cea de-a 14-a ediţie Animest (4-13 octombrie 2019), starurile industriei vin în România cu poveşti, sfaturi şi secrete din culisele celor mai premiate producţii la care au lucrat. Întâlnirile-eveniment cu experţii în domeniu vor avea loc la AWE (Adaptive Work Environment), spaţiul care va găzdui şi o serie de prezentări ale creatorilor autohtoni care fac diferenţa.

Biletele şi programul complet Animest.14 sunt disponibile în noua aplicaţie Animest, disponibilă în App Store şi Google Play.

Surpriza absolută a acestei ediţii va fi întâlnirea cu artistul canadian Robert Valley, cunoscut pentru Pear Cider and Cigarettes, nominalizat în 2017 la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat, dar şi pentru sci-fi-ul Zima Blue, inclus în cunoscuta antologie Netflix Love Death and Robots. Stilul său inconfundabil a influenţat mulţi scenografi, creatori de jocuri video şi autori de benzi desenate, iar contribuţia sa ca designer de personaje pentru producţia Disney Tron: Uprising i-a adus în 2013 un Premiu Annie.


Invitat în 2019 în juriul secţiunilor scurtmetraj internaţional şi film studenţesc, Robert Valley nu va rata ocazia de a-şi întâlni fanii din România la Animest. În cadrul masterclass-ului From Comics to Animation, organizat pe 11 octombrie 2019, de la ora 17:00, artistul va povesti despre ce îl inspiră şi despre adevăratele motive pentru care a ales producţia independentă, dar va răspunde şi curiozităţilor legate de colaborările sale cu Gorillaz şi Metallica. În aceeaşi zi, vei putea urmări câteva dintre filmele pe care le semnează, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.


Pentru prima dată va ajunge în România şi nonconformistul regizor şi animator Paul Bush, cunoscut pentru filmele sale care dizolvă graniţele dintre ficţiune, documentar şi animaţie. Un pionier al utilizării elementelor live action, artistul britanic s-a lăsat influenţat în munca sa de pasiunea pentru artele plastice şi a reuşit să-şi creeze o proprie semnătură vizuală, care te va urmări pentru multă vreme. La Animest vei avea ocazia să-l cunoşti pe 12 octombrie 2019, de la ora 13:00, în cadrul masterclass-ului Falling in love with the frame. The Albatross (1998), While Darwin Sleeps (2004), The Five Minute Museum (2015) şi alte câteva scurtmetraje pe care le semnează vor fi proiectate la Cinema Elvire Popesco, de la ora 17:00.


Festivalul invitat: Ars Electronica

Explorator al Revoluţiei digitale încă din 1979, festivalul Ars Electronica s-a concentrat încă de la începuturi pe noutăţi şi posibile scenarii ale viitorului, la confluenţa între artă, tehnologie şi societate. Viziunea, ideile şi proiectele propuse de festival în colaborare cu artişti, oameni de ştiinţă, experţi în tehnologie, ingineri, antreprenori şi activişti sociali din întreaga lume sunt inovatoare, radicale şi deloc tributare curentelor mainstream. Directorul festivalului, cercetătorul şi curatorul Jürgen Hagler va aduce cu el la Bucureşti o mostră din atmosfera futuristă a evenimentului: o serie de instalaţii pe care te invităm să le descoperi în spaţiile partenere. Invitat la Animest în juriul secţiunilor lungmetraj internaţional şi competiţie românească, Jürgen va povesti despre Ars Electronica pe 9 octombrie 2019, de la ora 17:00, la AWE.


Studioul invitat la Animest.14: Papy 3D

Compania de producţie franceză Papy 3D a fost înfiinţată în 2006 de un grup de regizori animatori cu experienţă, interesaţi să lucreze într-un mediu care să le permită implicarea atentă în toate etapele realizării filmelor. Printre fondatorii studioului se numără producătorul Richard Van Den Boom, invitat în 2019 în juriul secţiunilor scurtmetraj internaţional şi film studenţesc. Doctor în fizică moleculară, Richard a cunoscut lumea animaţiei prin intermediul soţiei sale, iar ceea ce la început reprezenta pentru el o simplă preferinţă în materie de filme s-a transformat în timp într-o pasiune, devenind apoi o carieră de succes. Ca director de producţie la Papy 3D a răspuns de trei proiecte în 2019 şi are în producţie sau în dezvoltare încă trei proiecte pentru anii următori.

Prezentă la rândul său la această ediţie, Sarah Van Den Boom s-a aflat pe lista favoriţilor la Cristalul Annecy, în 2006 şi în 2010, iar în 2019, cel mai recent scurtmetraj pe care îl semnează, Raymonde ou l'évasion verticale a fost nominalizat la premiile César. Sarah va face parte din juriul secţiunilor lungmetraj internaţional şi competiţie românească şi va susţine, alături de soţul ei, o prezentare complexă a studioului pe 9 octombrie 2019, de la ora 15:30. Câteva dintre cele mai premiate filme produse de Papy 3D vor fi proiectate în cele 10 zile de festival în cinematografele partenere.

Ţara invitată: Estonia

Ţara care a oferit o serie generoasă de artişti de top ai animaţiei europene, Estonia va fi vedeta ediţiei din acest an. Printre reprezentanţii săi se numără deja faimosul Janno Põldma, prezent de două ori în competiţia de la Berlinale cu filmele din trilogia Lotte - senzaţia din acest an a secţiunii Minimest. Tot aici va fi prezentat şi Captain Morten and the Spider Queen, cel mai nou film al lui Kaspar Jancis, invitat în juriul secţiunilor lungmetraj internaţional şi competiţie românească.

De departe una dintre cele mai populare personalităţi estoniene din industrie, desenatorul şi regizorul Priit Pärn s-a remarcat, încă de la începutul carierei sale, printr-o estetică aparte. I-ai putea recunoaşte filmele şi cu ochii închişi dacă te-ai ghida după umorul negru şi suprarealismul specifice creaţiilor sale. Din 1990 predă animaţia la universităţi din Europa, iar în 2006 a devenit şeful departamentului de animaţie al Academiei de Arte din Estonia, unde conduce astăzi programul de Master. Din 2008, este membru al Academiei Europene de Film, iar la Animest va veni însoţit de partenera de viaţă şi creaţie, Olga Pärn şi va susţine un masterclass de excepţie pe 10 octombrie 2019, de la ora 17:00.


Noua generaţie de artişti animatori estonieni va fi reprezentată de Chintis Lundgren, artista în vârstă de 38 de ani, nominalizată deja la Annecy, Sundance, Toronto şi Clermont-Ferrand. Pe 9 octombrie 2019, de la ora 19:00, o vei putea întâlni în cadrul prezentării selecţiei sale de filme la AWE: The Absinthe Rabbits of Chintis Lundgren.

Animaţii erotice: un must see la Animest.14

Încă îşi desenează filmele pe hârtie şi este una dintre cele mai curajoase artiste europene. Abordează subiecte îndrăzneţe, atacă teme politice şi explorează sexualitatea cu o totală libertate de exprimare. Sara Koppel vine la Animest ca membru al juriului secţiunilor scurtmetraj internaţional şi film studenţesc şi este gata să răspundă tuturor întrebărilor, după proiecţia de filme erotice pe care le semnează. Accesul la Naked Love with Sara Koppel va fi interzis persoanelor sub 18 ani.

Dedicată exclusiv adulţilor este şi EROTICA - Noaptea Animaţiei Erotice, programată pe 8 octombrie 2019, de la ora 22:30, la Cinemateca Eforie. Provocatoare şi efervescentă, selecţia nerecomandată spectatorilor pudici celebrează diversitatea, explorând o varietate de perspective ale sexualităţii, fără să facă excepţii în privinţa calităţii artistice.

Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie - 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE - Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette şi Club Control.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia ANIMEST,
Cofinanţat prin: programul Europa Creativă al Uniunii Europene
Finanţatori: Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român
Parteneri: Vlad Cazino, Groupama, Cartoon Network, 5 To Go, Green Hours, KUBE Musette, MARe, CINETic, Jerry's Pizza, Dorna
Parteneri instituţionali: Institutul Francez, Institutul Cervantes, Forumul Cultural Austriac, British Council, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Republicii Estonia în Bucureşti, Estonian Film Institute, MARe/Muzeul de Artă Recentă
Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Observator Cultural, Radio România Cultural, Vice, Agerpres, Ziarul Metropolis, Films In Frame, The Institute, Cartierul Creativ, MovieNews, Cinefilia, AaRC.ro, IQool, ProAnimaţie.ro, Modernism.ro, Munteanu


Descarcă programul animest 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus