octombrie 2019
Festivalul de film de animaţie animest, 2019
Cea mai bogată ediţie din istoria Animest e aici! Filme de Oscar, poveşti care au făcut înconjurul lumii şi animatori de elită vor veni la Bucureşti în următoarele 10 zile, într-un maraton de proiecţii speciale, petreceri electrizante şi masterclass-uri de excepţie. Între 4 şi 13 octombrie 2019, publicul de toate vârstele este invitat la întâlnirea cu filmele de animaţie ale momentului la: Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE (Adaptive Work Environment), Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, Control Club, Kube Musette, Fabrica Gastropub, Cinetic şi Green Hours.

Programul complet al ediţiei este disponibil pe www.animest.ro, dar şi în noua aplicaţie a festivalului.

Prima proiecţie în varianta originală, în limba franceză, a celui mai nou film semnat de Anca Damian, dă startul celei de-a 14-a ediţii Animest, 2019. Călătoria fantastică a Maronei cucereşte inimile spectatorilor vineri seară, 4 octombrie 2019, de la ora 19:30, la Cinema City, în Afi Cotroceni, în prezenţa echipei care a creat-o pe adorabila căţeluşă cu nasul în formă de inimă. Seria de întâlniri cu artişti multi-premiaţi veniţi din întreaga lume va continua sâmbătă, 5 octombrie 2019, cu proiecţia filmului Hirondelle de Kaboul / Rândunelele din Kabul, în prezenţa cineastului Nicolas Debray, care a condus echipa de animatori a filmului prezentat în 2019 la Cannes. Tot în primul week-end de festival, fanii comediilor romantice vor putea urmări Memorias de un hombre en pijama / Amintirile unui bărbat în pijama şi îi vor întâlni pe regizorului spaniol Carlos Fernandez de Vigo şi pe Lorena Ares, artista care a condus departamentul de animaţie.

Sfârşitul de săptămână este marcat şi de prima petrecere electrizantă din programul ediţiei. Una dintre cele mai mari atracţii în materie de proiecţii speciale, Trippy Animation Night va părăsi în acest an sala de cinema şi se va transforma într-o noapte a filmelor psihedelice şi avangardiste, dedicată spectatorilor care nu se feresc să iasă din zona de confort. Selecţia curatoriată şi la ediţia 2019 de artistul olandez Michael Helmerhorst va fi acompaniată live de Fluid, invitaţii speciali ai evenimentului programat sâmbătă, pe 5 octombrie 2019, de la ora 23:00, la Fabrica Gastropub.

Pasionaţii de tehnologie şi fanii filmelor sci-fi vor avea parte de experienţe inedite, în fiecare zi de festival, începând cu ora 12:00, la galeria de artă contemporană Kube Musette. Aici vor putea explora universul realităţii virtuale, urmărind cele mai noi filme de animaţie VR, unele dintre ele în premieră în România.

Pentru cei mai tineri dintre cinefili, weekend-ul va fi o adevărată aventură. Sosite din toată lumea, filmele amuzante, educative şi foarte premiate din secţiunea Minimest vor face deliciul copiilor şi vor cuceri întreaga familie. Pe 5 şi 6 octombrie 2019, la CINETIc. micuţii sunt invitaţi în universul benzilor desenate alături de autorul Mihai Ionuţ Grăjdeanu, care îi va ajuta să parcurgă primii paşi în ilustrarea propriilor poveşti. Duminică, alături de Smaranda Ilie, copiii vor învăţa principiile de bază ale animaţiei, în cadrul atelierului de stop-motion. Detalii despre ateliere şi modalităţile de înscriere sunt disponibile pe site-ul festivalului.

Muzeul de Artă Recentă va fi, în perioada festivalului, gazda expoziţiei CEVA - o serie de desene originale din cele câteva mii folosite în realizarea filmului de animaţie creat de Paul Mureşan. Autorul lor va fi prezent sâmbătă, 5 octombrie 2019, la vernisajul expoziţiei, programat la ora 17:00.

Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4-13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE - Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette şi Club Control.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia ANIMEST,
Cofinanţat prin: programul Europa Creativă al Uniunii Europene
Finanţatori: Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român
Parteneri: Vlad Cazino, Groupama, Cartoon Network, 5 To Go, Green Hours, KUBE Musette, MARe, CINETic, Jerry's Pizza, Dorna