Şapte Seri / ianuarie 2006
"I just want to thank the movies" a spus Sidney Lumet, când a primit Oscarul omagial, în martie anul trecut. 2005 a fost un an plin de filme bune. Cam greu să faci un top (cum altfel decât personal?) Ei bine, topul lui ALD pe 2005 (cu menţiunea că jumătate din filme aparţin anului de producţie 2004) ar fi "This goes to Eleven", cu un riff special pentru Metallica: Some Kind of Monster. Din preferatele criticilor las pe dinafară The Constant Gardener al lui Meirelles după John Le Carré şi A History of Violence / Umbrele trecutului al lui Cronenberrg (western noir mainstream pervers). Păcat pentru Kiss Kiss Bang Bang de Shane Black, Match Point de Woody Allen şi Oldboy de Park Chan Wook, dacă ar fi venit la noi la cinema, intrau în Top Ten, la fel ca The Three Burials of Melquiades Estrada al lui Tommy Lee Jones. Alăturat top ten (Eleven) am pus un fragment din ceea ce am scris în cronicile specifice ale filmelor în Şapte Seri.

1. King Kong

"Jackson a creat Istorie, un film pentru copilul universal care însă este adult... cu adevărat promisa a opta minune a lumii!"

2. Land of the dead / Tărâmul morţii

"Morţii-vii sunt eroii lui (Romero), conduşi de negrul pompist Big Daddy, într-o alegorie post 9/11, într-un oraş închis, dictatorial şi coşmaresc."

3. Crimen ferpecto / O crimă ferpectă

"O comedie demenţială (...) pe lângă El Greco, Goya, Picasso sau corrida, cerveza şi chorizo, spaniolii mai au şi Iglesia."

4. Der Untergang / Căderea - Ultimele zile ala lui Hitler

"... A ajuns pe locul 100 în topul de 250 IMDb (cea mai mare bază de date de filme de pe internet), asta înseamnă că filmul mişcă, emoţionează, umanizează." Asta era în iunie 2005, acum e pe locul 46. Sieg!

5. Batman begins / Batman-Începuturi

"De început a început dar mai e mult până continuă?"

6. Million Dollar Baby / O fată de milioane

Unforgiven cu box. Şi Miles Davis cu Johnny Cash. Plus Hemingway şi John Huston. Un croşeu cât un litru de Jack Daniel's, fără gheaţă.

7. I Sognatori - Dreamers / Visătorii

"La intrare o fată cu decolteu generos m-a întrebat ce film se dă. I-am arătat cu degetul afişul. "Ce gen e? Comedie, dramă, romantic?", a întrebat ca din catalog. I-am zis comedie nu e, vrând să-i spun în sinea mea că e cu buci, Hendrix, Godard, şi Tod Browning, cu tot cu citatul din Mao despre revoluţie"

8. The Machinist / El Machinista / Maşinistul

"Un coşmar industrial ca un sound subliminal Nine Inch Nails, (Kafka audio), un freak show cu maşinişti dereglaţi care sunt parte integrantă din maşinăria propriei lor distrugeri."

9. Sideways / In Vino Veritas

"Scriind că filmul e un fel de Beavis şi Butt-head pentru intelectuali şi oenologi, îi supăr pe cei din urmă, ignor pe cei dinainte dar am zis mereu că Beavis şi Butt-head bătrâni vor deveni moşii din Muppets."

10. Sin city

"Miller a zis că nimeni nu se poate atinge de romane fără a le distruge. Robert Rodriguez l-a convins că poate face bandă desenată pusă direct pe ecran. Un tip special de Rock'n Roll. Jam Session cu anumite instrumente."

11. Metallica: Some Kind of Monster

Pentru că e documentar, de fapt fals documentar, adică mockumentar şi rockumentar în aceiaşi măsură. Şi pentru că nu l-am văzut la cinema ci acasă alături de o tonă de beri!

Şi acestea fiind povestite, am închis 2005 şi am plecat la cinema!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus