octombrie 2019
Ce e de făcut în fiecare seară de luni şi marţi, de la ora 20:00? Se vine la film la Centrul Ceh, desigur. Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays reîncep în ultima săptămână din octombrie 2019, aşa că serile mohorâte de toamnă pot fi petrecute la un film, alături de o bere cehă. În toamna 2019, Centrul Ceh vă aşteaptă la 5 documentare şi 5 filme de ficţiune, toate cehoslovace sau cehe.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, Centrul Ceh a pregătit o selecţie de documentare care abordează în fel şi chip transformările prin care a trecut societatea cehoslovacă în acele momente, cât şi o serie variată de filme de ficţiune realizate între anii `50 şi `90, care oferă posibilitatea de a observa schimbările prin care a trecut filmul ca artă în acea perioadă, dar şi poveştile şi atitudinile regizorilor faţă de sistem şi schimbări.

Documentary Mondays debutează pe 28 octombrie 2019, filmele introducând privitorul, în cadrul programului din această toamnă, în lumea lui Karel Zeman, cea a skateboardingul şi în dinamica mişcărilor politice din Cehoslovacia anilor Normalizării. Primul film al seriei este Film Adventurer Karel Zeman (r. Tomás Hodan, 2015), ce ne poartă prin viaţa şi realizările magicianului filmului, care a reuşit să transporte publicul în preistorie, pe Lună şi în alte lumi fantastice într-o epocă în care efectele speciale digitale lipseau cu desăvârşire.

King Skate (r. Simon Safránek, 2018), proiectat pe 4 noiembrie 2019, ne invită să aruncăm o privire asupra lumii prea puţin cunoscute a skateboarderilor din Cehoslovacia, care îşi construiau singuri plăcile, explorau relieful urban în căutare de rampe, intrau în conflict cu autorităţile şi petreceau nebuneşte, pe fondul căutării unei libertăţi ce părea departe de a fi vreodată posibilă. Pe 11 noiembrie 2019 se vede Citizen Vaclav Havel Goes on Vacation (r. Adam Novak & Jan Novak, 2006), un documentar ce recreează călătoria lui Vaclav Havel prin Cehoslovacia în vara anului 1985, în perioada când încă nu devenise preşedinte şi era printre cei mai cunoscuţi artişti disidenţi ai ţării. Havel îşi vizitează prietenii, testează limitele libertăţii cetăţeneşti şi vede cum arată o lume la apusul comunismului.

Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked (r. Oliver Malina Morgenstern, 2012) va fi proiectat pe 11 noiembrie 2019. Filmul ilustrează, pe de o parte, o serie de poveşti scrise de artistul disident Ivan Martin Jirous, şi pe de altă parte, brutalitatea sistemelor totalitare în care acuzaţiile false conduc la arestarea şi uneori chiar moartea celor care se opun. Magor, aşa cum era cunoscut, a fost închis de cinci ori între 1968 şi 1987, din cauza opiniilor sale politice. Seria proiecţiilor se încheie pe 25 noiembrie 2019, cu un documentar filmat în decursul a zece ani, Citizen Havel (r. Miroslav Janek & Pavel Koutecký, 2008), care abordează aspectele multiple ale noii Republici Cehe în timpul preşedinţiei lui Havel.

Fiction Tuesdays continuă să aducă filme mai mult sau puţin cunoscute publicului român, dar care reprezintă modele importante ale cinematografiei cehoslovace şi cehe. Până acum, acest program a oferit audienţei posibilitatea de a cunoaşte noi regizori cehoslovaci şi a învăţa mai mule despre modurile lor de a face film, iar Karel Zeman este unul dintre cei mai îndrăgiţi creatori de cinema. Dacă luni se poate vedea un documentar despre acesta, marţi, pe 29 octombrie 2019, ficţiunea aferentă este în regia lui - The Fabulous World of Jules Verne (1958).


Programul continuă pe 5 noiembrie 2019 cu filmul Run, Waiter, Run! (r. Ladislav Smoljak, 1981), o comedie despre un librar ale cărui probleme viaţă îl împing către moduri creative de a face bani. 


Pe 12 noiembrie 2019 sunteţi aşteptaţi la un clasic: My Sweet Little Village (r. Jirí Menzel, 1985), ce ilustrează viaţa comunităţii formate în jurul unei cooperative agricole, în centrul căreia se află Otik, un bărbat încet la minte, dar îndrăgit în tot satul, şi colegul său de muncă, Pavek, care realizează, pe parcurs, cât de mult înseamnă, de fapt, prietenia.


Odată cu proiecţia de pe 19 noiembrie 2019, publicul se transferă în anii 90, începând cu filmul The Inheritance or Fuckoffguysgoodday (1992), în regia cunoscutei Vera Chytilová, un studiu asupra tipologiei de om necioplit, proaspăt îmbogăţit după căderea comunismului, care simte nevoia să epateze pentru a-i fi validată condiţia socială, dar şi asupra noilor moduri de raportare la sex şi societate care iau naştere odată cu noul sistem economic.


Programul se încheie cu filmul Kolya (r. Jan Svěrák, 1996), câştigător al Premiului Oscar şi al Globului de Aur pentru cel mai bun film străin. Acesta spune povestea unui fost violoncelist al Filarmonicii din Praga, care încearcă să se susţină financiar cântând la înmormântări, după ce a fost concediat pe criterii politice.


Aşadar, timp de 5 săptămâni, Centrul Ceh se animă din nou, în serile de luni şi marţi, de la ora 20:00. Berea Budweiser Budvar se întoare pentru a întâmpina vizitatorii, iar intrarea este liberă, ca de obicei.
Evenimentele Facebook ale primelor două proiecţii aici: DM & FT.

Program

Documentary Mondays:
28.10.2019 - Film Adventurer Karel Zeman (r. Tomáš Hodan, 2015)
04.11.2019 - King Skate (r. Šimon Šafránek, 2018)
11.11.2019 - Citizen Václav Havel Goes on Vacation (r. Adam Novák & Jan Novák, 2006)
18.11.2019 - Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked (r. Oliver Malina Morgenstern, 2012)
25.11.2019 - Citizen Havel (r. Miroslav Janek & Pavel Koutecký, 2008)

Fiction Tuesdays:
29.10.2019 - The Fabulous World of Jules Verne (r. Karel Zeman, 1958)
05.11.2019 - Run, Waiter, Run! (r. Ladislav Smoljak, 1981)
12.11.2019 - My Sweet Little Village (r. Jiří Menzel, 1985)
19.11.2019 - The Inheritance or Fuckoffguysgoodday (r. Věra Chytilová, 1992)
26.11.2019 - Kolya (r. Jan Svěrák, 1996)

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Revista Zeppelin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus