noiembrie 2019
Articole diverse
Proiecţiile voastre de film preferate au ajuns la final! În 2019. Centrul Ceh încheie programul Documentary Mondays cu Obcan Havel / Citizen Havel pe 25 noiembrie 2019 şi la sfârşitul seriei Fiction Tuesdays se va vedea Kolja / Kolya, pe 26 noiembrie 2019.

Pe măsură ce a înaintat toamna, serile de film de la Centrul Ceh au marcat câteva aspecte importante ale lumii cehoslovace din perioada normalizării şi a socialismului târziu, ale mişcării revoluţionare din 1989 şi, într-un final, au trecut în anii '90 - reprezentaţi printr-un film al Věrei Chytilová, prin povestea poetului ceh Magor şi prin filmele ce vor fi proiectate în ultima săptămână.


Documentarul Obcan Havel / Citizen Havel, realizat de Pavel Koutecký pe parcursul a 12 ani, permite o privire de ansamblu asupra elementelor definitorii pentru sfârşitul Cehoslovaciei şi pentru construirea noului stat al Republicii Cehe într-o perioadă marcată de incertitudine la nivel global, dar oferă totodată portretul nuanţat al artistului disident devenit preşedinte în urma Revoluţiei, aducând un tribut sincer şi călduros personalităţii lui Václav Havel şi permiţând privitorului să-i vadă toate defectele şi slăbiciunile.Acest documentar va fi proiectat luni, 25 noiembrie 2019, şi prezintă un portret biografic al lui Havel pe o perioadă îndelungată. Nu cuprinde evenimente obişnuite şi binecunoscute din mass-media, după cum mulţi s-ar aştepta, ci numeroase momente sincere din culise, precum pregătirile preşedintelui pentru celebra întâlnire de la summitul NATO din 2002, vizita cu Bill Clinton de la începutul anului 1994 şi moartea soţiei lui Havel din 1996. Rezultatul oferă o perspectivă a unei naţiuni care suferă unele dintre cele mai tulburătoare schimbări sociale şi politice din întreaga istorie, filtrat prin lentila extrem de personală şi intimă a omului care deschide drumul către o tranziţie democratică cehoslovacă.Marţi, 26 noiembrie 2019, publicul va putea vedea filmul Kolja / Kolya, regizat de binecunoscutul Jan Svěrák şi premiat la Oscar şi la Globul de Aur în anul 1997 pentru cel mai bun film străin. Aceasta este povestea unui fost violoncelist al Filarmonicii din Praga, un burlac confirmat care trăieşte pentru a cuceri femei, dar care, în mod surprinzător, acceptă propunerea unui prieten de a se căsători contra cost cu o rusoaică, pentru ca ea să poată primi cetăţenie cehă. Numai că femeia pleacă imediat în Germania de Vest, lăsându-l pe violoncelistul nostru să aibă grijă de Kolya, fiul ei bolnăvicios de cinci ani, totodată trebuind să facă faţă la suspiciuni şi întrebări din partea autorităţilor.Aşadar, Centrul Ceh îşi încheie programul cinematografic de toamnă cu două filme reprezentative pentru atmosfera anilor '90 - caracterizată prin incertitudine, dar şi prin noi începuturi pentru locuitorii Cehiei, şi promisiuni care au fost şi nu au fost îndeplinite pe măsura aşteptărilor.


Intrarea este liberă, proiecţiile încep la 20.00, iar accesul se face începând cu ora 20:00. Berea din partea casei este deja o tradiţie pe care Centrul Ceh o continuă, desigur.

Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susţinut de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.
Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Aarc - All About Romanian Cinema, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus