februarie 2020
Articole diverse
Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filmotecii Ministerului de Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională a Spaniei, prezintă în luna februarie 2020 în capitală seria de proiecţii intitulată Contemporani. Filme spaniole actuale. Filmele, subtitrate în limba engleză, vor fi difuzate cu acces liber (în baza unei rezervări), în perioada 20-22 februarie 2020, în Sala "Auditorium" a Institutului Cervantes din Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38).

Seria de proiecţii reuneşte patru filme spaniole recente - trei lungmetraje de ficţiune şi un documentar. Sunt filme care prezintă poveşti de viaţă, de care ne apropiem în feluri diferite, prin ochii personajelor. Istorii particulare, ficţionale şi nonficţionale, în care ne putem regăsi şi care ne îndeamnă la reflecţie.

"Ne dorim, prin această selecţie de filme, să facem cunoscut publicului român o direcţie nouă în cinematografia spaniolă, cu filme care abordează subiecte inedite şi propun personaje şi poveşti memorabile. Dincolo de numele celebre din mediul cinematografic spaniol, ne propunem să arătăm că filmul spaniol este extrem de divers şi ofertant şi merită descoperit în multiplele lui aspecte", a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Primul film din selecţie, Júlia Ist, are la bază un scenariu scris de Elena Martín, care semnează şi regia şi îşi asumă şi rolul protagonistei: Julia, studentă la arhitectură în Barcelona, decide să plece cu o bursă Erasmus la Berlin. Este prima dată când pleacă de acasă şi porneşte în această aventură fără a sta prea mult pe gânduri. Plină de speranţe şi fără pic de experienţă de viaţă, Julia se trezeşte într-un oraş cenuşiu şi distant, în care aşteptările ei nu au nicio legătură cu realitatea. Va trebui să accepte provocarea de a-şi construi o nouă viaţă într-un oraş imens şi plin de oameni. Filmul a obţinut premii la mai multe categorii în cadrul Festivalului de Film de la Málaga în 2017.

Seria continuă cu No sé decir adiós, filmul de debut al lui Lino Escalera, care a obţinut şi el patru premii la Festivalul de Film de la Málaga în 2017. Mai mult decât atât, Nathalie Poza, actriţa din rolul principal, a obţinut Premiul Goya pentru cea mai bună actriţă pentru personajul Carla. Aceasta primeşte un apel din oraşul mic unde a crescut în sudul Spaniei. Tatăl ei, cu care nu mai vorbise de mulţi ani, este pe moarte. Ea refuză să accepte şi decide să-l ducă la Barcelona, unde este convinsă că doctorii îl vor putea salva.

Cel de-al treilea lungmetraj, intitulat María (y los demás), este semnat de Nely Reguera, pentru care a fost nominalizată la Premiul Goya pentru cel mai bun film de debut şi la cea mai bună comedie în cadrul Premiilor Feroz. Actriţa în rol principal, Bárbara Lennie, a fost laureată cu Premiul Feroz pentru cea mai bună interpretare şi nominalizată la categoria cea mai bună actriţă în rol principal la Premiile Goya, întruchipând-o pe María. Aceasta le-a purtat de grijă tatălui şi fraţilor ei, cu responsabilitate şi autoritate, fiind stâlpul familiei, lucru de care este mândră. De aceea, când tatăl ei se îndrăgosteşte brusc de infirmiera lui şi o anunţă pe María că urmează o logodnă, aceasta simte că viaţa ei se năruie. Ajunsă la treizeci şi cinci de ani, fără soţ, realizează că trebuie să facă o schimbare rapidă în propria viaţă.

Ultimul film propus, documentarul Saura(s) de Felix Viscarret, a fost nominalizat la categoría cel mai bun documentar în cadrul Premiilor Goya în 2017 şi prezentat în cadrul celei de-a 65 ediţii a Festivalului de Film de la San Sebastian. Félix Viscarret a dorit să realizeaze un portret filmic despre marele regizor spaniol Carlos Saura şi reuşeşte să ne aducă în faţa ochilor un Carlos Saura intim, prin intermediul conversaţiilor purtate de marele cineast cu cei şapte fii ai săi. Cu toţii sunt de acord să facă filmul, dar lui Saura nu-i place să vorbească despre trecut. Viscarret insistă. Lui Saura îi place să picteze. Şi să fotografieze. Viscarret nu se dă bătut.

Filmele vor fi difuzate în versiune originală în limba spaniolă, cu subtitrare în limba engleză.
Intrarea este liberă în baza unei rezervări prin e-mail trimisă la adresa [email protected]. Rezervarea este confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare.

Program

Joi, 20 februarie 2020
Ora 19.00 - Julia Ist
Spania, 2017, 91 min, regia: Elena Martín


Vineri, 21 februarie 2020
Ora 19.00 - No sé decir adiós
Spania, 2016, 97 min, regia: Lino Escalera


Sâmbătă, 22 februarie 2020
Ora 17.00 - María y los demás
Spania, 2016, 92 min., regia: Nely Reguera


Ora 19.00 - Saura(s)
Spania, 2017, 86 min, regia: Felix Viscarret, documentar

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus