aprilie 2020
Articole diverse
De Ziua internaţională a dansului, miercuri, 29 aprilie 2020, ora 21:00, JTI vă invită la un film cu şi despre dans, pe platforma online TIFF Unlimited.

Mr. Gaga, un documentar artistic extraordinar despre coregraful israelian Ohad Naharin, în regia lui Tomer Heymann, a fost prezentat prima dată de JTI la ediţia TIFF din 2016, la cinematograful Florin Piersic din Cluj. La proiecţie a fost prezent şi regizorul Heymann, care a vorbit cu pasiune şi căldură despre revelaţia dansului, despre "Gaga", limbajul mişcării inventat de Naharin, despre cei opt ani de muncă la această peliculă pe care a şlefuit-o ca pe un diamant, editând din 1.300 de ore de filmare o poveste simplă, puternică şi cursivă, de 100 de minute. Filmul urmăreşte viaţa unuia dintre cei mai inovatori dansatori şi coregrafi ai lumii, creionând un portret dur şi strălucitor al artistului, pe parcursul său în SUA, Elveţia şi Israel, unde şi-a legat numele de Alvin Ailey, Béjart Ballet şi, mai ales, Batsheva Dance Company.

JTI a avut privilegiul de a-i oferi lui Ohad Naharin o stea cu ocazia ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe Aleea Celebrităţilor. După încă un an, în 2018, JTI a prezentat la TIFF Bobbi Jene, de Elvira Lind, un film despre una dintre dansatoarele lui Ohad Naharin.

"Dacă îţi aminteşti că dansul nu este despre a face spectacol, că pentru a dansa nu ai nevoie de public, dacă te conectezi cu dansul ca un act de plăcere şi îţi asculţi corpul, atunci da, dansul poate vindeca. (...) Deseori ceea ce dau oamenilor este o cheie spre comoara care este ascunsă în interiorul lor. Acei dansatori pot fi poeţi extraordinari, doar că nu au avut curaj să se conecteze cu poezia din interiorul lor", declara Naharin, la una dintre conferinţele FITS, citat de ziarul Metropolis.

"Pentru noi, prezentarea acestui film de Ziua Internaţională a Dansului şi în acest context, devine simbolică. Susţinem de mai bine de 20 de ani dansul contemporan în România, un limbaj universal, menit să găsească lungimi de undă comune între oameni. Mr. Gaga este despre căutarea perfecţiunii în mişcare, despre un crez şi despre dragoste. În vremurile pe care le trăim acum, a ne aminti de ceea ce este excepţional în umanitate şi cu putere de a revela adevăr şi frumuseţe, este mai mult decât important. Forţa artei de a ne salva în faţa alienării, izolării şi a tuturor temerilor, nu mai e doar o idee de dezbătut, ci un fapt. Ne dorim ca la ediţia viitoare a TIFF să fim împreună din nou, în sala de cinema, la un film despre dans, prezentat de JTI", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

De-a lungul timpului, JTI şi-a asociat numele cu cele mai desăvârşite expresii ale dansului. Întâlnirile JTI, eveniment anual devenit un reper cultural, a adus pe scenele româneşti nume ca Béjart Ballet Lausanne, Culberg Ballet, Tango Pasion, Alvin Ailey, Joaquín Cortés, Nacho Duato, Baletul din Monte Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional Chilian, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Maria Pages şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy, Noism - cea mai importantă companie japoneză de dans contemporan, Martha Graham Dance Company sau compania şcoală IT Dansa din Barcelona.

În cadrul TIFF, JTI continuă tradiţia Întâlnirilor şi prezintă la fiecare ediţie filme de artă, legate de lumea dansului: La Danse în regia lui Frederick Wiseman, Pantofiorii roşii de Michael Powell şi Emeric Pressburger, Pina lui Wim Wenders, premiera, în România, a proiecţiei 3D, Ballroom Dancer, regizat de Andreas Koefoed şi Christian Holten Bonke, Dancing on Broken Glass, regizat de Marek Ťapák, Păsări rare de T.M. Rives, Polina de Angelin Preljocaj şi Valérie Müller sau The White Crow, în regia lui Ralph Fiennes, sunt câteva dintre proiecţiile prezentate de JTI la TIFF.

TIFF este cel mai important eveniment din Romȃnia dedicat filmului, fiind şi primul festival internaţional de film de lungmetraj din ţară, înfiinţat în 2002 şi organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. În contextul pandemiei Covid-19, ediţia Festivalului din 2020 s-a amânat. Între timp, pentru iubitorii de film este disponibilă pe tot parcursul anului TIFF Unlimited, platforma de video streaming a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cu filme noi la fiecare două săptămâni. Pe unlimited.tiff.ro pot fi vizionate filme premiate, filme de artă, filme experimentale şi filme clasice. Un conţinut divers, atent curatoriat, cu secţiuni tematice, care includ atât filme din programul festivalului, cât şi din portofoliul companiilor de distribuţie de film din România.

JTI şi-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), şi a fost una dintre primele companii multinaţionale care au investit local. JTI se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), festivalului SoNoRo, al turneelor muzicale din oraşele mici şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. Fiind investitor japonez, JTI sprijină Grădina Japoneză din parcul Mihai I (Herăstrău), Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane.
Întâlnirile JTI, eveniment lansat în 2000, se desfăşoară neîntrerupt de 21 de ani şi a devenit un brand cultural naţional. Sinonime cu calitatea şi excelenţa, Întâlnirile JTI recomandă Garantat 100% şi webcultura.ro.

JTI derulează din 1998 programul Seniorii JTI, prin care peste 40 de vârstnici primesc zilnic o masă caldă. În ultimii ani, compania sprijină, de asemenea, proiecte sociale din ţară, prin care sunt susţinute persoane din categorii defavorizate.

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 45.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.jti.com.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus