mai 2020
Articole diverse
Începând din luna mai 2020, cinefilii au ocazia de a viziona gratuit filme celebre din cinematografia spaniolă, subtitrate în limba engleză. Timp de două luni, începând de pe 8 mai până pe 10 iulie 2020, în cadrul programului Clásicos contigo / Clasicii alături de tine, în fiecare zi de vineri, pe Vimeo (vimeo.com/institutocervantes), va rula câte un film spaniol celebru. Filmele vor fi disponibile pe platformă timp de 48 de ore, iar prezentările acestora, realizate de profesionişti din industrie, vor fi urcate pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes în lunea anterioară proiecţiei.

Proiectul, conceput de Institutul Cervantes cu sediul la Madrid, în parteneriat cu Academia de Film din Spania, este promovat de toate filialele sale, prin platformele online. Cinefilii români care vor să vizioneze gratuit filmele din această selecţie sunt invitaţi să urmărească informaţiile disponibile pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes din Bucureşti (facebook.com/events/3200529826644732/).

Clasicii alături de tine îşi propune să readucă în atenţia publicului mari producţii cinematografice, considerate puncte de referinţă în cinematografia spaniolă. Este o ocazie pentru pasionaţii celei de-a şaptea arte de a redescoperi cinematografia spaniolă de calitate, filme provenite din arhiva Filmotecii AECID (Agenţia Spaniolă de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe).

În luna mai 2020, vor fi difuzate patru filme esenţiale din epoca cinematografiei alb-negru iberice. Ciclul de filme este prezentat de Mariano Barosso, regizor, scenarist şi preşedintele Academiei Spaniole de Arte şi Ştiinţe Cinematografice. Primul film din serie, Moartea unui ciclist, este prezentat de Carlos Bardem, însuşi nepotul regizorului.

Vineri, 8 mai 2020, ora 21.00 (până duminică, 10 mai 2020, ora 21.00)
Muerte de un ciclista / Moartea unui ciclist
Regia: Juan Antonio Bardem, Spania/Italia, 1956
Scenariu: Juan Antonio Bardem
Cu: Lucía Bosé, Alberto Closas, Bruna Corrá, Carlos Casaravilla, Otello Toso şi Alicia Romay.
Durata: 88 min.
Întorcându-se de la o întâlnire amoroasă, María José şi Juan lovesc un biciclist cu maşina şi-l omoară. Pe vremuri, fuseseră logodiţi; pe urmă, María José se măritase cu Miguel, şi ca să n-o piardă, Juan îi devenise amant. Sunt obsedaţi de fantoma biciclistului, părăsit pe şosea. Se tem de toţi şi de toate: se tem că le va fi descoperită legătura de dragoste şi că-şi vor pierde amândoi poziţia socială. Situaţia se va complica până la a da naştere unor consecinţe tragice.

Vineri, 15 mai 2020, ora 21.00 (până duminică 2020, 17 mai, ora 21.00)
¡Bienvenido Míster Marshall! / Bun venit, dle Marshall!
Regia: Luis García Berlanga, Spania, 1953
Scenariu: Juan Antonio Bardem, Luis García Berlanga şi Miguel Mihura
Cu: Lolita Sevilla, Manolo Morán, José Isbert, Alberto Romea, Elvira Quintillá, Luis Pérez de León, Fernando Aguirre, Joaquín Roa, Nicolás D. Perchicot, José Franco, Rafael Alonso, José Vivó şi vocea lui Fernando Rey ca narator
Durata: 95 min.
Villar del Río este un sătuc liniştit, sărac şi uitat, în care nu se petrece nimic ieşit din comun. Doar sosirea cântăreţei de folclor Carmen Vargas şi a avocatului ei a adus ceva nou plictiselii de la ţară. Dintr-odată, apare un trimis al guvernului, care anunţă sosirea iminentă a unei comisii a Planului Marshall. Primarul, un om blând şi cam tare de ureche, decide, la auzul veştii, să costumeze toată populaţia satului în cel mai autentic stil andaluz ca să-şi primească oaspeţii.
Juan Antonio Bardem şi Luis García Berlanga, ajutaţi de Mihura, au scris această poveste incisivă bazându-se pe nemulţumirea Spaniei de a nu fi făcut parte din programul american de ajutor cunoscut drept Planul Marshall, al cărui scop era reconstrucţia unei Europe afectate de cel de-al Doilea Război Mondial.

Vineri, 22 mai 2020, ora 21.00 (până duminică, 24 mai 2020, ora 21.00)
Viridiana / Viridiana
Regia: Luis Buñuel, Spania/ Mexic, 1961
Scenariul: Luis Buñuel şi Julio Alejandro
Cu: Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Margarita Lozano, Victoria Zinny, Teresa Rabal, José Calvo, Luis Heredia, Joaquín Roa, José Manuel Martín
Durata: 90 min.
Interzis minorilor
Filmul spune povestea unui indian văduv cu un fiu natural şi o nepoată pe nume Viridiana. Ea e o novice pe cale să se călugărească şi trebuie să părăsească mănăstirea ca să-şi viziteze unchiul, pe don Jaime, care i-a plătit studiile. În timpul vizitei, don Jaime încearcă s-o reţină.
Cum nu reuşeşte, bărbatul se sinucide, urmarea fiind că Viridiana renunţă la mănăstire şi rămâne la conac să practice caritatea creştină. Don Jaime îşi împarte moştenirea între fiul său, Jorge, şi Viridiana. Sosirea lui Jorge va schimba pentru totdeauna destinul Viridianei.

Vineri, 29 mai 2020, ora 21.00 (până duminică, 31 mai 2020, ora 21.00)
El verdugo / Călăul
Regia: Luis García Berlanga, Spania/ Italia, 1964
Scenariul: Rafael Azcona, Luis García Berlanga şi Ennio Flaiano
Cu: José Isbert, Nino Manfredi, Emma Penella, José Luis López Vázquez
Durata: 87 min.
Interzis minorilor
Amadeo este un călău bătrân în pragul pensiei. O asociaţie de locatari îi oferă un apartament unde va putea trăi cu fiica sa, Carmen, care tocmai s-a măritat cu José Luis, angajat la o firmă de pompe funebre. Contractul pentru locuinţă e condiţionat de angajarea drept călău, aşa că Amadeo va trebui să-l convingă pe José Luis să-i moştenească "profesia".
José Luis acceptă, cu condiţia să-şi dea demisia dacă va trebui s-o şi exercite în fapt. Viaţa curge liniştită până când, într-o bună zi, vine vestea că José Luis va trebui să-l execute pe un condamnat la moarte. Amadeo îşi linişteşte ginerele convingându-l că până la urmă va sosi graţierea.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus