iunie 2020
Festivalul Filmului European, 2020
În acest context ieşit din comun, cea de-a 24-a ediţie a Festivalul Filmului European se mută din sălile de cinema în spaţiul online şi oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie 2020 pe două platforme: în perioada 8-16 iunie 2020 pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie 2020 pe platforma TIFF Unlimited.

24.FFE vine cu o selecţie de scurtmetraje europene (EUShorts) curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii, cu o vastă colecţie de filme realizate de regizori români în izolarea cauzată de pandemie (Cinem@casa), dar şi cu dialoguri live cu realizatorii filmelor, moderate de critici de film.

Cinem@casa - FFE continuă tradiţia de a invita regizorii români să preia rolul simbolic de ambasadori ai cinematografiei europene, iar în 2020 am invitat mai mulţi regizori români să realizeze filme în contextul autoizolării impuse de criza sanitară. 21 regizori au acceptat să participe şi să împărtăşească publicului viziunea lor ca răspuns la criză: Alexandru Solomon, Alina Manolache, Andra Tarara & David Schwartz, Andrei Inizian, Bogdan Mureşanu, Bogdan Theodor Olteanu, Laura Pop, Marius Olteanu, Matei Branea, Matei Monoranu, Mona Nicoară & Edin Vélez, Paul Negoescu & Ana Drăghici, Radu Jude, Ruxandra Ghiţescu, Sofia Neleaga, Teona Galgoţiu, Vlad Petri şi Vlad Popa.

Începând cu 8 iunie 2020, aceste filme vor fi prezentate câte unul pe zi, pe platforma FFE.ro, iar în perioada 17-21 iunie 2020 vor putea fi văzute şi pe platforma TIFF Unlimited.

"Invitaţia trimisă către cineaştii români a pornit mai întâi ca un impuls moral într-o perioadă incertă pentru întreaga industrie cinematografică. Răspunsul lor pozitiv ne încântă nespus de mult - nu doar pentru că proiectul cuprinde mai multe generaţii de regizori (consacraţi şi debutanţi), dar şi pentru că a generat o selecţie diversă: animaţie, ficţiune, documentar, eseu. Nivelul înalt (conceptual şi calitativ) al filmelor subliniază talentul cineaştilor români şi confirmă necesitatea de a sprijini arta cinematografică în orice fel." - Andrei Tănăsescu, directorul artistic al 24.FFE.


EUShorts aduce în atenţia publicului o selecţie de scurtmetraje europene, o veritabilă panoramă a multiculturalităţii şi creativităţii cinematografice europene, a problemelor, preocupările şi aspiraţiilor Europei de ieri şi de azi.

Cinefilii vor putea vota filmul preferat, iar filmului care va aduna cele mai multe voturi i se va acorda, la sfârşitul Festivalului - Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate. Scurtmetrajele europene vor putea fi vizionate pe platforma TIFF Unlimited în perioada 17-21 iunie 2020, iar programul complet va fi devoalat curând.

"Mă bucură mult faptul că am reuşit să provocăm şi să sprijinim regizorii români în realizarea unor filme care oferă o reprezentare cinematografică a perioadei dificile pe care o traversăm, dar şi că am reuşit, şi aici menţionez şi ajutorul important primit de la partenerii noştri, să organizăm această ediţie online, extinzând accesul publicului de oriunde din România şi din afara ţării la acest conţinut valoros." - Anca Hrab, coordonator FFE, ICR.

"Europa nu şi-a pierdut inspiraţia în timpul pandemiei. O dovedesc în fiecare zi artiştii şi creatorii care au găsit alternative pentru a se apropia de public în perioada de distanţare socială. Nu ne aşteptăm la mai puţin de la Festivalul Filmului European: avem o ediţie foarte specială şi suntem bucuroşi să fim alături de cinefili şi în acest an." a declarat Cristian Buchiu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul financiar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în parteneriat cu EUNIC România, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene şi TIFF Unlimited.

Filmele realizate în cadrul secţiunii Cinem@casa

Alexandru Solomon - Călătorii reciclate / Recycled Travels
Alina Manolache - Sunt aici / I am here
Andra Tarara & David Schwartz - Ţinutul care nu doarme niciodată / The Land That Never Sleeps
Andrei Inizian - 22 mai, lună nouă / May 22, New Moon
Bogdan Mureşanu - The Merry-go-round
Bogdan Theodor Olteanu - Ananas / Pineapple
Laura Pop - Atrii, ventricule / Atriums, Ventricles
Marius Olteanu - Unthinking. Unfeeling
Matei Branea - Exterior în izolare
Matei Monoranu - Viaţa unui triunghi / A Triangle Life
Mona Nicoară & Edin Vélez - Keep Your Splendid Silent Sun / Păstrează-ţi soarele splendid şi tăcut
Paul Negoescu & Ana Drăghici - Şcolile nu se mai deschid / Schools will not reopen
Radu Jude - Stimaţi oameni de cultură / Dear Intelectuals
Ruxandra Ghiţescu - Iepurele şi pisica / The Rabbit and Cat
Sofia Neleaga - Jurnal de cabină / Projection Booth Diary
Teona Galgoţiu - Elefant departe / Elephant far away
Vlad Petri - Cerbul a trecut prin faţa mea / The Deer passed in front of me
Vlad Popa - Jurnal cu mama / Diary with my Mother

Filmele acestei secţiuni au fost realizate cu sprijinul financiar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Institutului Cultural Român.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus