iunie 2020
Articole diverse
FILM+, programul alternativ de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, se adresează tinerilor cineaşti din România, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova, cu apelul de proiecte pentru cea de-a V-a ediţie (2020-2021).

FILM+, laboratorul de lucru, consultanţă şi sprijin, invită tinerii realizatori de film din România şi din regiune să aplice la cea de-a cincea ediţie a programului. FILM+ este dedicat tinerilor realizatori de film care au un proiect de scurtmetraj sau lungmetraj în derulare şi au nevoie de consultanţă şi sprijin, indiferent de stadiul în care se află proiectul.

Aceştia îşi pot înscrie proiectele prin completarea formularelor online de pe site-ul FILM+ https://film-plus.ro/how-to-apply/, indiferent de genul acestora (ficţiune, animaţie, documentar, experimental) şi stadiul în care se află la momentul aplicaţiei (dezvoltare de scenariu, producţie, post-producţie).
Data limită pentru aplicaţii este 15 iulie 2020.

Programul pune la dispoziţia aplicanţilor resurse fizice, precum şi expertiza îndrumătorilor şi a partenerilor pentru susţinerea proiectelor selectate, după cum urmează:

FILM+ Dezvoltare
Proiectele selectate pentru acest modul vor beneficia de îndrumare şi consultanţă pentru dezvoltarea scenariului şi pregătire pentru etapa de finanţare şi producţie.
https://film-plus.ro/development-lab-registration/

FILM+ Producţie
Această categorie a programului este destinată proiectelor aflate într-un stadiu avansat de pregătire, ce au nevoie de sprijin şi consultanţă pentru filmare şi producţie (regie, imagine, sunet, în funcţie de nevoile specifice ale proiectului), precum şi de acces la resurse fizice (echipamente, locaţii de filmare, completarea echipei şi altele).
https://film-plus.ro/production-lab-registration/

FILM+ Work in Progress
Realizatorii de film selectaţi în această secţiune vor primi sprijin pentru finalizarea proiectelor, beneficiind de consultanţă specifică etapei de post-producţie artistică sau tehnică, în funcţie de nevoile fiecărui proiect (montaj, postprocesare, imagine, sunet, efecte speciale, grafică etc), precum şi acces la resurse fizice (studio de sunet, de procesare imagine, grafică ş.a.m.d.).
https://film-plus.ro/work-in-progress-registration/

Programul FILM+ a fost iniţiat în anul 2016 de o echipă de tineri cineaşti, formată din directorul de imagine Ana Drăghici, Alex Trăilă, consultant în cinematografie şi audiovizual, regizorul Paul Negoescu şi producătoarea Anamaria Antoci, cu scopul de a reuni resurse şi expertiză în cadrul unei platforme de colaborare ce vine în sprijinul realizatorilor de film.

"FILM+ vine în întâmpinarea tuturor celor care nu au mers pe calea bătătorită. Le oferă know-how, resurse diverse, chiar şi sprijin financiar, plus o reţea bogată de contacte la nivel european. Ni se foarte important ca ei să înveţe, mai ales la începutul carierei, cum să-şi folosească resursele disponibile în sprijinul filmului şi să nu rămână blocaţi fără opţiuni.", spune Alex Trăilă, co-fondator FILM+.

Prin ediţiile anterioare, FILM+ a susţinut dezvoltarea a peste 50 de proiecte şi a oferit tinerilor realizatori de film ocazia de a participa, în cadrul secţiunii FILM+ Pop-Up, la workshop-uri şi masterclass-uri susţinute de cineaşti consacraţi precum Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Ralitza Petrova, Andrei Ujică, Ada Solomon şi alte personalităţi importante ale industriei de film.

Cea de-a patra ediţie FILM+, lansată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2019, a inclus 16 proiecte selectate din cele 73 înscrise: 7 lungmetraje, 5 producţii de scurtmetraj şi 4 documentare. Cei 21 de realizatori din România, Bulgaria, Moldova şi Serbia ai celor 16 proiecte selectate s-au reunit în perioada 28 octombrie - 2 noiembrie 2019 la Bucureşti, într-o rezidenţă în cadrul căreia au avut loc masterclass-uri, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare, urmate de stabilirea calendarului de lucru pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesităţile acestora. Programul anului 2020 a inclus şi sesiuni de lucru la Chişinău, Belgrad şi Sofia (aceasta din urmă s-a desfăşurat online).

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin şi promovare dedicat proiectelor de film, animaţie şi video art independente, FILM+ este singurul proiect românesc şi din regiune destinat formării profesionale, care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea şi promovarea producţiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artişti proaspăt absolvenţi sau autodidacţi din România, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova, folosind experienţa acumulată de profesioniştii români din cinematografie.

Programul este iniţiat de Asociaţia Graphis 122 şi implementat alături parteneri şi specialişti implicaţi în programul de mentorat.
Cea de-a cincea ediţie este cofinanţată de către programul Europa Creativă - MEDIA al Comisiei Europene*.
Parteneri media: Cinemap, Zile şi Nopţi, Radio România Cultural, AaRC.ro, IQAds, Ziarul Metropolis, Films in Frame, Filmsi.ro.
*Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru realizarea acestui program nu constituie o aprobare a conţinutului, care reflectă doar opinia autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informaţiilor conţinute în acesta.


Informaţii: contact@film-plus.ro
Ne puteţi urmări pe:
Website | Facebook | Instagram

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus