iunie 2020
Festivalul transcultural POSTWEST \\  guess where, 2020
În perioada 24-26 iunie 2020, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ participă la festivalul digital POSTWEST \\ guess where, organizat de Teatrul Volksbühne din Berlin, alături de alte 10 instituţii de cultură din estul Europei. Festivalul transcultural POSTWEST \\ guess where explorează conceptele Est şi Vest în contextul dinamicilor politice şi sociale ale prezentului.

Timp de trei zile vor fi prezentate pe o platformă online performance-uri live, conţinut video la cerere, produse audio şi discuţii cu colaboratorii din proiect, toate acestea investigând artistic diviziunea dintre Est şi Vest şi stereotipurile pe care încă le generează. Platforma va fi completată de evenimentele conexe: seria Platform East, seturi de DJ şi întâlniri cu artiştii.

Planificat pentru a se desfăşura la Berlin în luna mai 2020, POSTWEST îşi propunea să reunească şapte producţii la sala mare, o producţie site-specific şi patru instalaţii. Criza a surprins teatrele partenere în diferite stadii de lucru. Confruntat cu o nouă realitate, POSTWEST s-a transformat dintr-un eveniment live de mari dimensiuni în festivalul digital POSTWEST \\ guess where.

Criza generată de Coronavirus nu a transformat doar formatul, dar şi premisele pe care festivalul se construieşte. Contrar aşteptărilor, statele europene nu au mizat pe colaborare pentru a depăşi situaţia generată de pandemie, ci s-au bazat pe propriile puteri. În acest context, POSTWEST \\ guess where încearcă să reflecteze la diferitele poziţionări istorice şi culturale care modelează Europa actuală, la posibilitatea de a gândi şi de a construi un viitor împreună. Şi mai ales, cum am putea ca producători de teatru, chiar şi în timpul unui blocaj global, să continuăm să creăm reţele şi iniţiative transculturale pe termen lung, pentru a răspunde artistic la aceste dezbateri sociale actuale? Astfel, cum ar putea acest festival transcultural să se desfăşoare după un an de pregătiri şi repetiţii întrerupte brusc, fără producţiile pe care le comisionase şi fără o scenă reală? Prin întoarcerea la conceptul de bază al festivalului: colaborarea artistică internaţională.

Cele douăsprezece producţii planificate vor fi acum înlocuite de contribuţii digitale care reflectă natura reţelei internaţionale dezvoltate în timpul întâlnirilor dintre parteneri. În acest fel, festivalul devine, dintr-un eveniment teatral poziţionat geografic, unul disponibil la nivel internaţional în online.

Producţiile planificate iniţial pentru festivalul de la VOLKSBÜHNE din luna mai 2020 vor avea premierele în teatrele participante, atunci când situaţia o va permite. Spectacolele vor fi integrate în repertoriile acestora şi vor putea fi vizionate de publicul local.

Prin viitoarele colaborări, POSTWEST rămâne o platformă în care disciplinele artistice nu sunt luate în considerare doar dintr-o perspectivă individuală sau naţională, ci creează şi un context transcultural.

Pentru formatul online al festivalului, Teatrul Tineretului propune eseul video "POSTWEST - something digital", concept de Gianina Cărbunariu. Echipa artistică este formată din: Dorothee Curio (Germania), Mihai Păcurar, Vlad Petri, Alex Halka, Vlad Socea, Valer Simion Cosma, Emanuel Becheru, Paul-Ovidiu Cosovanu, Corina Grigoraş, Ruxandra Maniu, Andrei Merchea, Mircea Postelnicu.

"POSTWEST - something digital" îşi propune să ofere o incursiune în procesul de creaţie a unui spectacol de teatru, un proces întrerupt şi regândit în funcţie de noua realitate. Compus din fragmente de idei, gânduri şi reacţii, colajul invită la reflecţie asupra graniţelor vizibile şi invizibile, mai ales în acest moment de criză care remodelează imaginea pe care o avem faţă de ceea ce este astăzi Europa şi ceea ce ar putea sau ar trebui să fie. Este şi un mijloc de a depăşi o situaţie dificilă, de a merge mai departe în căutarea unor noi posibilităţi.

Finanţator: Consiliul Judeţean Neamţ
Partener: Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin

POSTWEST \\ guess where
Organizator: Volksbühne Berlin
Finanţator: German Federal Cultural Foundation
Parteneri: Center of Contemporary Art DAKH (Kiew, Ucraina), Gertrudes ielas teatris (Riga, Letonia), Jaunimo teatras (Vilnius, Lituania), KatlZ (Riga, Letonia), New Theatre Institute of Latvia (Riga, Letonia), Prague City Theatres (Praga, Republica Cehă), Qendra Multimedia & National Theatre of Kosovo (Pristina, Kosovo), STEREO AKT (Budapesta, Ungaria), Teatrul Tineretului (Piatra Neamţ, România), TR Warszawa (Varşovia, Polonia), Vaba Lava (Tallinn, Estonia).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus